2018. április 15., vasárnap

Tavaszi hírek


Itt a medvehagymás pogácsa ideje ! A kertemben szép nagy levelek voltak már, sőt, ahogy az egyik alábbi képen látszik: a virágbimbók is bújnak. Tehát itt volt az idő a medvehagymás pogácsa készítéshez.



Hozzávalók:
0,5 kg liszt
medvehagyma levél (én ehhez 10 nagyobb levelet szedtem)
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
25 dkg vaj vagy margarin
só (kb. egy púpos kávéskanál)
3 dkg élesztő
1 dl tej 1 ek. cukorral

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk és fél óráig pihentetünk. A medvehagyma leveleket megmossuk, és apróra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma-levél felét, és az egészet felcsavarjuk, majd félbe hajtjuk és 20 percig langyos helyen pihentetjük. Majd újra kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagyma-levéllel és  újra felcsavarjuk, kicsit pihentetjük. Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd sütjük.

A végeredmény....(kicsit laposak, de én vagyok az oka, túl vékonyra nyújtottam a tésztát)


Amúgy meg úgy tűnik, mégis lesz idén is tavasz:





Hihetetlen, de igaz, az alább látható első kép ma, a második 2008 április 20-án készült:


És a szenzáció, amit még 73 év alatt sosem láttam.... Még sehol sincsenek kedvenc kis sárga pókgyerekeim és mégis megjelent egy tisztességes méretű (szerintem)  pókhölgy. Nem tudok betelni a csodálásával, készítettem róla jó pár képet, ezen az alábbin még a hálójának egy darabkája is látszik.... Nem értem a dolgot, hogy került ő ide ? Miért ekkora ? ( kb. 3 mm) Hol vannak a  többiek ? És mi ez az egész ? Már a pókok is elvesztették a józan eszüket ?


4 megjegyzés:

  1. Pogácsád nagyon guszta, hiába akinek még a kertjében is van medvehagyma annak könnyű:-)) Szépek a bokrokról készített képeid de hiába a pókok valahogy nincsenek a kedvenceim között sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nálunk a piacon lehet kapni csokorba kötött levelet is, de elültetni való hagymatöveket is láttam. Én egyébként pl. a spenótba is teszek. Bármibe jó, amibe fokhagyma kell.
      A "szerelem" a pókokkal nálam már régi téma....de tudom, sokan irtóznak tőlük. Hát nem vagyunk egyformák. Nem baj.

      Törlés
  2. Én is ezt a receptet sütöm, nagyon finom. Nálunk még csak egy-két bokor medvehagyma van, az erdőről hoztuk a múltkor a sütéshez. Mégiscsak lesz tavasz! Ő az előpók, aztán majd jönnek a többiek, körbekémlel. Te tudtál erről? http://www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2017-december-16-%E2%80%93-olasz-ferenc-fotoalbumanak-bemutatoja

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihetetlen, de szinte "máról holnapra" beindult mindent, virágok, levelek bújnak elő, olyan jó látni.....
      Nem tudtam a kiállításról.

      Törlés