2018. május 12., szombat

Tettye és Gyuri út

Az előző leírásból nem véletlenül maradt ki a Tettye - holott ezen keresztül sétálva ereszkedtünk le, tovább a város felé...

Míg közeledtünk a Tettyéhez, kicsit elmélkedtünk a változó világ dolgairól. 2012-ben már írtam két itt található híresebb házról, a Reéh Gyuri villájáról és a hajdani Scholcz vendéglőről, a későbbi Kalifa cukrászdáról. Az egyik panzió, a másik vendéglátó egység lett. Most mindkettőnek új tulajdonosa van. 
(Megemlékezés  a régi tulajdonosokról persze sehol.) 

Ám mivel itt jöttünk el ezek előtt, újra csak írok róluk - és ugyanazt, amit hat évvel ezelőtt is....merthogy semmi sem változott. Reéh Gyuri, Scholcz úr, Kalifa a híres forró fagyijával egyetemben elfeledve. Valószínű mindörökre.
Ez valószínű csak nekem fáj - viszont én kicsi vagyok ahhoz, hogy bármin is változtatni tudjak....

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/a-tettye-kiralya-aki-tuzijatekot-es-sarkanyt-hozott-pecsre/


Reéh Gyuri villája régen és ma
 
http://bedo.hu/index.php?azon=arveres&kkod=0&akod=6&asor=87&list_meret=50&list_kezd=750



Scholcz vendéglő, majd Kalifa cukrászda, most más neve van....

És épp e kis séta megtervezése alkalmából derült ki számomra a térképet nézegetve, hogy  a Tettye közeléből még a Gyuri utca nevet is törölték, a mai térképeken, neten ez nem szerepel.

Kiegészítés: Régebbi térképeken mégiscsak megtalálták ketten is a Gyuri út nevet - ami nem a Tettye utca folytatása - mint én azt hittem - hanem a téren áthaladó sétaút. Lásd lejjebb....

http://www.baronekjeno.hu/kislexikon/4-mecsek-kislexikon-e-h
„Gyuri út (Közép-Mecsek): Pécsett, a Tettye utcától a Tettye térig vezető, 1905-ben épült, 350 m hosszú utat nevezték el így. Reéh György, városi tanácsos, a Mecsek Egyesület igazgatója a névadó, aki közreműködött az út építésében is, és akit a „Tettye királyának” is neveztek. Lakóháza ma is megtalálható a Tettyén.”

Igaz, hogy a Ferencesek utca elején lévő házára táblát tettek, de ahol ő volt az igazi nagy buli-szervező, a Tettyén, az itt álló házán sem  az ő neve, hanem a mostani tulajdonos reklámja szerepel, sőt az egész Tettye téren sincs sehol semmi utalás  a személyére. Ezt a fajta negligálást igazságtalannak és szégyenletesnek tartom.

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/a-tettye-kiralya-aki-tuzijatekot-es-sarkanyt-hozott-pecsre/

Én azt hittem, ez a "Gyuri út" - de a kommentelőim kisegítettek. A kép jobb oldalán egy keskenyebb út a Gyuri út, és tényleg megtalálható néhány térképen még...
Piros karikával jelöltem, hogy jobban lehessen látni

No, ennyi még tartozott a sétához....

8 megjegyzés:

  1. Ezek a régi képeslapok olyan szívmelengetőek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha elolvasod az alábbi kommentet - akkor rájössz, hogy mire jók: elmondanak olyasmit is, amit az ember nem is gondol....

      Törlés
  2. Picit pontosítani szeretnék: a Gyuri út tulajdonképpen ma is létezik, mi természetjárók, ma is használjuk. A Gyuri út valójában nem egy valódi utca (sohasem volt az, hanem azt a sétautat nevezik így, mely a Mésztufabarlangtól felvezet a játszótéren át a tettyei romok alá. Megnéztem, régi térképeken valóban feltüntették, valószínűleg helyhiány miatt lekerült. Valójában a Barátúr és Hegyalja utcát köti össze ez a sétaút. Javasolni fogom a Cartographiának a név visszaállítását, legalább a térképekre, de a helyszínen is érdemes lenne megnevezni egy oszlopra szerelt táblával, mivel épület itt nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, ezt nem gondoltam volna - de logikusnak tűnik. Mi az utolsó képen mutatott (tul.képp Tettye utca vége) útrészt hívtuk Gyuri útnak - de ha a fölötte lévő régi képeslapot nézem, akkor valóban az az ösvény lehetett a Gyuri út - amit Te is írsz, ami elvezet a barlang és a játszótér mellett,át a parkon s úgy fel a romokhoz, ill, egészen a Hegyalja u. elejéig.
      De jó, hogy ezt (is) megtudtam!!! Köszi ! És ha a táblát is el tudnád intézni, annak meg különösen örülnék. :-)

      Törlés
    2. Biki Endre : Így igaz. 1974-es és 2008-as térképeken megtaláltam. Sajnos friss térképet meg most nem találtam. Google Maps-ba írva Tettye u. - ott Tettye u. (Gyuri u.) zárójelbe írva - ( nagyításkor vettem észre )

      Törlés
  3. Átküldtem e-mailben egy 1974-es térképet (részlet) remélem, látható rajta a Tettye u. és a Gyuri u. is. ( Gyuri u. kissé nehezen)- Ha Google Maps-ba írjuk, hogy Tettye u. á akkor ott zárójelben említődik Tettye u.(Gyuri u.) Véleményem szerint nem volt ott sosem tábla.
    (2) Hagyján, mert (vajon miért ) a volt Kalifa ( ma Szemirámisz) Így aztán nem teljesen igaz, hogy nincs Gyuri u. és egyéb "kesergések." melletti útszakaszt hittem Gyuri útnak ( ami pedig Irma u.)

    VálaszTörlés
  4. Volt valami üzemzavar... összekeveredtek a sorok ?- meg kimaradt belőle .(2) Azt akartam írni, hogy a volt Kalifától felfelé az az Irma u. (Amit vagy elfelejtettem, vagy nem tudtam) Én azt hittem, az a Gyuri u.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a térképeket - már javítottam, ill. betettem a blogba !

      Törlés