2018. június 15., péntek

Biztos örülne - ha tudná....



https://theshirak.files.wordpress.com
  

 
"Az űrbe sugározzák Stephen Hawking szavait

Az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudós üzenete a legközelebbi fekete lyuk felé veszi az irányt, a zenei aláfestést Vangelis adja hozzá.

A világhírű elméleti fizikus szavait hamvainak ünnepélyes elhelyezése után küldik a csillagok közé.
Gondolataihoz Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája készített zenét – írta a BBC News.

A szerzeményt a Földhöz legközelebbi fekete lyuk irányába fogják sugározni az Európai Űrügynökségnek (ESA) a spanyolországi Cebrerosban lévő állomásáról azt követően, hogy a fizikus hamvait örök nyugalomra helyezik a londoni Westminsteri apátságban tartott hálaadó istentiszteletet keretében.
A szertartáson beszédet mond mások mellett Benedict Cumberbatch angol színész, aki Hawkingot alakította a BBC egy televíziós drámájában, valamint Tim Peake brit űrhajós is.

A világhírű fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyuk irányába sugárzott szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az „egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón”.
Vangelis szerzeményét a pénteki szertartás résztvevői CD-n vihetik majd haza magukkal. Az istentiszteleten a család és a barátok mellett a nagyközönség ezer szerencsés tagja is részt vehet, akiket sorsolással választottak ki.

Hawking március 14-én hunyt el cambridge-i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével – amiotrófiás laterálszklerózis – vívott hosszú küzdelmét követően.
Hamvait Isaac Newton sírja mellett helyezik nyugalomra. Newtont 1727-ben temették el a Westminsteri apátságban, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is."

4 megjegyzés:

  1. Csak azt nem értem miért nem kapott Nobel-díjat? Talán szerepelt már a listá(ko)n, de a díjig nem juthatott el. Kár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is gondoltam erre,de :
      "Nobel-díjat a jelölt csak életében kaphat, így a tudományos élet és az irodalom jelesei közül számos személy végül nem érhette meg, hogy rá kerüljön a sor, holott munkássága érdemessé tette volna az elismerésre." (wikipedia)
      Egyszóval "korán" halt meg....

      Törlés
    2. Igen, olvastam. Tudtad azt is, hogy jól lehet szerepelt a jelölt listán/listákon, de a díjig nem jutott el. És ezt nem tudhatjuk meg, mert a listák titkosak, utólag is azt hiszem min. 50 évig.

      Törlés
    3. Szememben, számomra a "nagyságán" semmit sem változtatott volna a díj. Azt hiszem mindketten tudjuk, anélkül is csodás elme volt !

      Törlés