2018. június 4., hétfő

Cirip


Valamikor régen, ha nyáreste kiültem az udvarba, halk tücsökzene kísérte a gondolataimat. 
Nagyon szerettem nézegetni a csillagokat és az ilyen nyáresteken valami leírhatatlan békesség költözött a szívembe. Mióta repülőgépes szúnyogirtás van – eltűntek a tücskök. Nyilván nem csak a szúnyogok pusztultak el a vegyszertől.

Valamikor régen, nyáron két hetet sátor-táboroztam egy réten – halk tücsökzene kísérte a gondolataimat. 
Sok sok éve már, hogy nem járok erre a rétre... és jó pár éve este nem merek/szeretek járkálni - az utcán se, nem ám hogy egy réten...

Ez, ennyi marad nekem:





Remélem, azért vannak még, akiknek ez a zene elérhető, hallható természetes valójában. Jó nekik…
Csak nehogy egyszer  az egész világnak ne maradjon más, csak ilyen  jutubos tücsökzene…



(Eszembe jut, vajon én mennyit lélegzem be évi 4-5 alkalommal ebből a méregből ? Mennyi idő kell ahhoz, hogy én is abbahagyjam a "ciripelést" ?)   

7 megjegyzés:

  1. Lehet,meglepő lesz,hogy nem a ciripeléssel kezdem. Előző nap az M5 Tv-n láttam egy filmet (BBC,de magyar felirattal)- az aggyal kapcsolatban. Említődött pl. az emlékezés is, - jutottál is eszembe - mert (állítólag) minél többet idézünk fel egy-egy (régebbi) emlékünket, annál pontatlanabbul, másképp' emlékezünk vissza azokra. Függetlenül attól,hogy jó vagy rossz emlék volt-e. Összefügg azzal, hogy az emlék megtörténése óta, milyen események történtek velünk. (legyen az eseménnyel,személyekkel,tárgyakkal stb. emlékek.) Persze ezt leírni eléggé komplikált, de attól még igaznak érződik. Az bizonyára ismert,hogy mennyi olyan emlékünk van, amit csak az idő múlásával képzeljük úgy,hogy az velünk esett meg és úgy, ahogy mi emlékszünk rá. Na, ennek nem sok köze van/lett a ciripeléshez. :-)

    VálaszTörlés
  2. (2) Nem vagyok a téma szakértője, nem nagyon üldögélek esténként az udvaron, bár ha elszívok egy utolsó cigarettát, akkor csak-csak hallom. Ha jól emlékszem (?) - 2018-ban még nem... de pl. tavaly igen. Ne legyen kritika, hogy szúnyoggyérítés van és nem szúnyogirtás, ill. a további (általában éjszakai)földi permetezést ne is említsem. ( BIOKOM honlapján)- fák, de még a gaz permetezése is. Mellesleg olvastam a 2016-os ( e témában írt ) bejegyzésedet is. Igaz,csak futólag kerestem rá... állítólag 1983-ban ... vagy 1987-től volt permetezés szúnyogok ellen, és szerintem van azóta is. (D.Napló régi cikkei) - így aztán, nem annyira friss téma ez,- legfeljebb nem repülővel csinálták anno. (2) Hogy tücsök ciripelt-e a kertedben azt nem tudom, - bizonyára - viszont én meg olyasmiket olvastam (régebben) hogy kabóca.(?) Nem tudom. (3) Ki ne feledjem, lesznek is bajban a fiatalabbak ?- a "bejósolt" rovarevésből ( választékból) hiányozni fog a tücsök ? :-) (Igaz, most más miniszter van, mint aki annyira ellenezte. :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évekkel ezelőtt itt voltak még tücskök és ciripeltek esténként. Most nincsenek.Tehát vagy kiirtották őket, vagy elköltöztek.

      Törlés
  3. Az a helyzet, hogy már az udvarra sem lehet kiülni, mert napnyugta előtt/közben/után szétzabálják az embert a szúnyogok :( tücsökciripelést tavaly még itthon hallottam, de most hogy belegondolok, az idén még nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint nálatok nincs hivatalos irtás ? Nálunk évek óta rendszeresen van, repülőgépről permeteznek valamit - és tényleg nincs szúnyog. Igaz, tücsök se...

      Törlés
    2. de van repülőgépes irtás, aug. 20-a előtt, jön a sok turista a városba, ne csípje őket a szúnyog, minket meg nyugodtan zabáljanak meg :D de amúgy meg szerintem röhögőgörcsöt kapnak a szúnyogok vagy desszertnek veszik azt a permetezést, mert nem ér semmit.

      Törlés
    3. Küldd el a "felelősöket" Pécsre - itt nincs szúnyog :-)

      Törlés