2018. június 10., vasárnap

Ha érdekelnek a számok….olvasd ezeket el !


Nem szoktam/szeretem a videók kommentjeit elolvasni (egyébként más újságokét sem), mert rendkívüli módon fel tud ingerelni egyes tapló hozzászólók stílusa. (Nem is annyira, amit mond, de a STÍLUS).
Na, szóval most egy videóval kivételt tettem és történetesen ezt  nem bántam meg. Ugyanis volt benne egy „csillagos-ötös” hozzászólás.  És én mindennek örülök, amiből tanulni lehet, amikor – vén fejjel – még olyasmiket tudok meg, amiről nem hallottam, vagy amit nem ismertem.
Most bemásolom ide a kommentet és azt a három linket, amit a kommentelő – és én is – elolvasásra ajánlunk.

Indian numerals 100AD.gif
Bráhmí számjegyek Indiában az i. sz. 1. században

Arabic Numerals origin.png
Az arab számjegyek írásmódjának evolúciója

Arabok-e az arab számok? Az „arab”számjegyek valójában nem az araboknál alakultak ki, hanem Indiában. A sumerek és az egyiptomiak is nagyjából az i.e. 3. évezred közepétől már használtak írást, és a számokat is jelölték 
https://m.nyest.hu/hirek/szamjegyek

Honnan származnak az arab számok? A manapság is használt számjegyeket Indiának köszönhetjük. A téves elnevezés a IX. században született, amikor az arabok lefordítottak egy indiai számtankönyvet, amely aztán a kereskedőiken keresztül Európába is eljutott. Mivel latinra az arab kézirat alapján ültették át, ezért a fordítók arab számoknak nevezték a számokat.
http://octo.blog.hu/2009/12/28/honnan_szarmaznak_az_arab_szamok


Lenne azonban két kérdésem: hol maradt a nulla, vagy  mikor került a szám-sorba ? És hogyan írjuk a nullát "római számmal" ?
Tudja valaki ?




Képek:  
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hindu%E2%80%93arab_sz%C3%A1m%C3%ADr%C3%A1s

6 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom, hogy sehogy se írták a 0-t római számmal. Nem is kellett, hiszen pl. náluk a 10 = X, 20 = XX, 50 = L, stb.
    Az arab számokat bemutató táblázatból hiányzik a 0, azt ugyanis ők .-tal jelölték.
    Ezt találtam:
    "Indiában azonban már legalább valamikor az i.sz. 5. századtól elkezdték használni a nulla tízes számrendszer szerinti helyi értéki jelölését. Indiai matematikusok dolgozták ki a nulla alapvető algebrai és aritmetikai alkalmazását is (Brahmagupta, 628). Az indiai számokat és használatukat vette át a perzsa származású Abu Abdalláh Muhammad ibn Músza al-Hvárizmi (i.sz. 780 – 845)."
    https://www.nyest.hu/hirek/szamjegyek
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ezt megtaláltad, a hivatkozott cikk sok érdekességet tartalmaz, köszi !

      Törlés
  2. Épp most az utóbbi andalúziai utunk során tudtam meg én is, hogy az arab számok nem az araboktól, hanem Indiából "származnak".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én elismerem, hogy bizonyos szinten átok a net, meg veszélyes, meg stb...de ugyanakkor a végtelen kutakodás lehetősége, s egyben a tanulásé is....
      A hiba nem a netben, hanem a használókban van.

      Törlés
  3. de érdekes! soha nem jutott eszembe, hogy utánanézzek :) megint tanultam valamit, köszönet érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem, ha ilyen "apróságokra" bukkanok. El lehet ugyan élni ezek tudta nélkül is, de olyan jó kis bizsergető érzés az effélék felfedezése :-)

      Törlés