2018. június 19., kedd

Se kívül, se belül nincs nyugalom…

Tegnap súlyos földrengés volt Japánban:


Erről a szomorú eseményről jutott eszembe, hogy régen nézegettem már földrengéssel foglalkozó oldalakat.
http://www.seismology.hu/index.php/hu/cimlap/legutobbi-foeldrengesek Itt pl. láthatók a földrengések – naprakészen… A helyszínek és időpontok.
(Van egy magyar és egy külföldi lap is, ezek:
http://www.foldrenges.hu/ 
http://www.oe-files.de/gmaps/eqmashup.html )

Azért érdemesebb a magyar oldalt nézegetni, mert részletesebb, mint a másik. Pl. nem gondoltam volna, hogy a közelünkben most júniusban 32 földrengés volt, ebből három Magyarországon is érezhető volt.
A hozzám legközelebb lévő (Kővágótöttös) szeizmológiai mérőállomásnak csak az elmúlt 10 napi adatai láthatók, ez csodás képet mutat, itt ma teljes nyugalom volt, és az előző 10 nap is viszonylag eseménytelen volt.

Bezzeg június 7-én reggel állítólag Pécsett is érezhető volt a 4,1-es erősségű földrengés ( bár én nem vettem észre semmit).

Találtam egy másik érdekes térképet is:

http://koos.hu/2016/09/03/magyarorszag-foldrengesi-zonai/

A legszenzációsabb azonban ez: (eddig nem ismertem/hallottam még)

Ezt hallgatva, valahogy furcsa érzések keletkeztek bennem... Nem is részletezem... Hiába a Föld hangja, valahogy nekem ijesztően földönkívüli zenének tűnik.
 
Mindenféle „természeti csapással” úgy vagyok, hogy ismétlődő, fontos figyelmeztetésképp fogom fel: porszem se vagyok ezen a Földön.


Vagy te látod valahol magadat ? 


2 megjegyzés:

  1. Ami azt illeti, a 06/07.-i földrengést - ami Horvátországban volt - én sem éreztem Pécsett, viszont pár percen beül (?) - már "terjedt a neten..." (volt aki fotókat is mellékelt.) Persze,igyekeztem leellenőrizni, ( a seismology.hu - n )- mellesleg később követte egy újabb, kisebb rengés is,- de azt már nem emlegette senki sem. Amit érdemes tudni : nyári időszámításnál + 2 óra - ( téli időszámításnál +1 órát)kell hozzáadni az ott olvasható időponthoz. (seismology.hu) Viszont említődik : nem csak földrengést, hanem pl. bányában a nagyobb robbantás is mutatkozik a műszereken.
    (2) Talán még annyit, (érdekesség ?) : természetesen nem igaz az, hogy Mexicoban földrengés lett volna akkor, amikor a szurkolók nagyon megörültek a gólnak ! (Kikaptak a németek - a VB-n Mexicotól )- annak ellenére,hogy azt a "hírt" átvették magyar (online) hírportálok is. Persze, később már nem sokan említették meg, hogy nagy hülyeséget írtak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy nem is vágyom arra, hogy bármilyen kicsi földrengést is érezzek - már a tudata, hogy lehet - az is félelemmel tölt el.
      Aki meg elhisz ilyen "foci-földrengés mesét", annak meg úgy kell :-)
      Amitől félek, az a fracking, a "palagáz" kitermelés....

      Törlés