2018. július 6., péntek

A hibás paprika





A hibás paprika a kedvencem. A képen látható kisebb „hibán” kívül semmi, de semmi baja. Olyan friss (látom a szárán), hogy valószínű tegnap szedték. Én nem értek hozzá, állítólag ”megégette a nap”, attól van rajta a folt. Hogy ez igaz-e, nem tudom. De hogy olcsóbb az tény. És miért lenne baj, ha azt a kis darabkát levágom, kidobom, s a többit jóízűen megeszem ? Annak tudatában, hogy jót teszek mindenkivel. A Földdel,  a gazdálkodóval, a kereskedővel, s végső soron ez vitamin, tehát önmagammal szemben is.

Nem értem az állandó „tökéletességre” törekvést. A kidobott görbe uborkákat, ferdére nőtt, kétgyökerű  sárgarépákat  és a csoda tudja még miféle élelmiszereket, melyeknek az „esztétikai hibán” kívül semmi, de semmi bajuk nincs. Hogy arról a bizonyos „lejárati idő”-ről már szó se essen…. Rengeteg még használható élelmiszer kerül kidobásra.

Még jó, ha valami csoda-módon eljut egy éhes állatig, de gyanítom, a többsége a szeméttelepen végzi és csak kevés része hasznosul feldolgozott zöld hulladékként valahol. 

Miért ? 

U.i. Vagy tán azért szeretem őket, mert önmagamhoz hasonlónak érzem ? Kishibásak, de még hasznosak. 

8 megjegyzés:

  1. Ezt a cikket találtam:
    https://archivum.ujszo.com/cimkek/kerteszkedo/2005/06/03/miert-foltos-a-paprika-termese

    Most, hogy olvastalak, eszembe jutott, hogy bizony én is visszateszem a foltos almát, a nagyon puha paradicsomot vagy a barnuló banánt. Lehet,alapból semmi bajuk sincs, de gyakran megjártam. A vásárolt termék 1-2 nap alatt tönkre ment és ki kellett dobnom.
    Amúgy a környékünkön több helyen is láttam, hogy a szépséghibás termékeket a pénztár közelébe teszik és olcsóbban adják. Szerintem ez jó kezdeményezés.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, azért valahol van határ a még fogyasztható és a tényleg szemétbe való zöldség-gyümölcs között. Ami - háziasszonyi szememmel - ehető és menthető, azért kár, ha szemétbe kerül. Csakhogy nincs már mindenkinek az enyémhez hasonló "háziasszony szeme" a pizzára vannak fókuszálva manapság...

      Törlés
  2. A Tescoban árusítják a szépséghibás zöldséget, gyümölcsöt. http://www.tescomagyarorszag.hu/hu/sajtó/sajtóközlemények/article/csunya-zoeldsegekkel-kuezd-a-tesco-az-elelmiszer-pazarlas-ellen-mar-20-aruhazban-erheto-el-a-perfectly-imperfect-kinalat Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttam még, de okos kezdeményezésnek tartom. Az már más kérdés, hogy élnek-e majd a lehetőséggel az emberek.

      Törlés
  3. Azért az is elég borzasztó, hogy a több ezer fajta alma közül ma az eladott mennyiség 95%-a a multiknál kapható piros és zöld fajta. Az embereket rászoktatták az ostobaságokra, mint a nem görbe uborka, meg a minden banánhoz nejlonzacskó kell, vagy a januártól decemberig paradicsomot eszünk, nem számít, ha vacak az íze. Mi meg, mint a birkák, követjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már aki.... már aki követi...de sajnos abban egyetértek, hogy sok követője van az új életmódnak - és ami a szomorú, a követők zömében fiatalok. Tehát már eleve ehhez szoknak hozzá. Én még tudok mire visszaemlékezni, ők majd csak arra, ami most van.

      Törlés
  4. Épp a napokban fedeztem fel a Pennyben olyan bio citromot, melyre rá vagyon írva "szépséghibás, de kezeletlen". Ennek kifejezetten örülök, mivel citromot csak biót veszek, hisz a héját szinte mindig felhasználom. Felénk is vannak üzletek, ahol próbálják a nem túl szép élelmiszert is értékesíteni, bár még messze vagyunk attól, hogy a válogatott mosolygós termékek legyenek a háttérben, ha egyáltalán lesz ilyen. Nem hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kívánom, én, hogy a hibás legyen legelöl. Csak ne kerüljön szemétbe - és legyen (maradjon) ember, aki azt is megveszi/felhasználja.
      Én még nem láttam ilyent(t.i. hibás terméket) nagy áruházban - de mostantól jobban fogom figyelni. Igaz én zömében piacon vásárolok és ott igenis van nem is egy helyen kishibás árú, olcsóbban.

      Törlés