2018. július 8., vasárnap

Csoda lehetne, ha lenne hozzá akarat….és pénz


Pécsett és környékén nincsen olyan sok látható/látogatható római kori emlék. Ami van, azt se becsülik mindet igazán, lásd pl.:

Az alábbi szöveget és a képeket innen hoztam:

Előbukkant egy több ezer éves villagazdaság Pécs mellett.

Nem mindennapi méretekkel rendelkező, több mint 2000 négyzetméteres gazdasági villaépület „kitakarításának” álltak neki a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem régészei a Pécs melletti Hosszúheténynél. Egy olyan római kori lelőhelyről beszélünk, amit kivontak a mezőgazdasági művelés alól, és így a mai napig olyan jó állapotban megmaradt, hogy tisztán kirajzolódik az egykori épület alakja.

A Pécs melletti Hosszúheténynél, egész pontosan a régi 6-os számú főút mellett hetek óta dolgoznak a régészek. Egy olyan római kori lelőhely rendbetételén munkálkodnak, amit 80 éve senki nem vizsgált.
– 1940-ben Dombay János, a Janus Pannonius Múzeum első vezetője kezdte meg az ásatást itt. Akkor megállapították, hogy az előkerült épület egy római kori villagazdaság főépülete, de valami oknál fogva ezt nem kutatták tovább – mondja Szabó Máté, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, a kutatás vezetője.


Most azonban lehetőség nyílt arra, hogy újra foglalkozzanak a területtel és a mai kor technikájával újra vizsgálják a római kori villagazdaságot.
– Már 3D-ban modellezzük a maradványokat, fémkeresőt is bevetettünk, így sokkal teljesebb képet kaptunk arról, hogy mi lehetett itt – tette hozzá Szabó Máté.
A régész hangsúlyozta: most nem az volt a cél, hogy új leleteket találjanak, hanem, hogy a 80 évvel ezelőtt feltárt, mára bozóttal benőtt és elfeledett területet kicsit rendbe tegyék.

A több hetes megfeszített munka eredménye, hogy a hatalmas épületegyüttes harmada már látszik valamelyest.
– Körülbelül 2-3 éves munka, mire a közel 3000 négyzetméteres, bozóttal benőtt területet megtisztítjuk, és olyan állapotba hozzuk, hogy az akár egy látogatható lelőhely is lehessen – mondta Szabó Máté.


A közeli Hosszúhetény polgármestere, Csörnyei László szerint egy olyan értékmentés zajlik most, amivel hosszú távon kell számolni.
– Szeretnénk forrást találni arra, hogy látogathatóvá tehessük az egész villagazdaság főépületét és a Dombay-tóig egy római kori tanösvénnyel gazdagítsuk a térséget – mondta Csörnyei László.

A mostani rekultivációs ásatással napokon belül végeznek a régészek és visszatemetik a római kori falmaradványokat földdel, hogy azt megóvják az időjárástól mindaddig, amíg az egészet fel nem tárják.

A római kori villagazdaság tulajdonosa, aki Sopianae életében is fontos szerepet játszhatott, a főépületben lakhatott, ami körül alakították ki a gazdálkodáshoz szükséges épületeket. A nagyméretű villa közepén egy belső udvar is helyet kapott, a lakó- és tárolóhelyiségek mellett pedig egy, a vendégek fogadására is alkalmas épületszárnyat találunk, ahol a tulajdonos a rangjához illő pompával is elkápráztathatta vendégeit.

               
Kár lenne, ha úgy járna ez is, mint a fentebb említett római bazilika…
Amiből más – normális – városok világszámot csinálnak, azt mi betemetjük és parkolót rakunk föléje. Remélem Hosszúhetény polgármesterének sikerül kiküzdeni - ebben a focipályákra fókuszált országban -  hogy ez az új, reményt-keltő feltárás megmaradjon az utókor  számára.

Csörnyei úr, szívből kívánom, sikerüljön az elképzelése !!!  

U.i. Biki Endrétől kaptam egy tippet, itt még lehet olvasni róla, ill. innen hoztam az alábbi képet is:
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/SzazMagyarFalu-szaz-magyar-falu-1/hosszuheteny-6537/fontos-utvonalak-csomopontja-6561/ 
 


 

8 megjegyzés:

  1. A megye idegenforgalmának nagyon jót tenne, hisz egy újabb kirándulócélpont lehetne. Csak fedett múzeumi bemutatóközpontban lenne érdemes gondolkodni és (nem túl drága) belépőjegyek váltásával megoldani a megtekintést. Azért, mert, ha nincs őrzés (személyzet) és szabadon látogatható, akkor azt hamar tönkretennék, teleszemetelnék, és a kővágószőlősi vagy a lapisi értékeink sorsára juthat. Drágább lenne így a megvalósítás, de hosszú távon csak ez biztosíthatná, hogy római kori örökségünk fennmaradjon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelemmel fogom követni a sorsát, és őszintén szurkolok, hogy legyen belőle valami.

      Törlés
  2. Tényleg gazdag leletnek tűnik, érdemes lenne vigyázni rá. Bízzunk a polgármesterben az ő érdekük is a bemutatás, hátha kiharcolja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól olvasom a neten, független. Hát nem tudom, sikerül-e neki ?

      Törlés
  3. Nagyon érdekes és remélem én is, hogy sikerül megvalósítani. A befektetések több szempontból is megtérülnének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy biztos fentebb az "Endi" által írott dolgokra figyelni kell - vagyis teljesen őrizetlenül nem szabad hagyni - ha ugyan lesz belőle valami. Ugyanis a világ tele van őrültekkel, s bármit tönkretesznek, nem számít hány ezer éves.

      Törlés
  4. Minden relatív, az is, hogy nincs olyan sok római kori emlék Pécsett, olvastam régebben itt : Könnyed séta a római kori Pécsen (2017) Kis pontosítás : a római kori bazilika fölé (mellé) elsősorban irodaépület került (megyei bíróság ?) - és talán szerencsés, hogy betemetés után most parkoló (is) van ott. (2) Mint a legtöbb témában... én szkeptikus vagyok, ezzel a most megtalált villaépülettel kapcsolatosan is. Dicséretes a hozzászólók optimizmusa, kívánom, hogy úgy legyen ! (3) Ha nem is épp' a témához kapcsolódik,- ( csak jutott eszembe) - pl. a Szemely-Hegyesi késő-neolitikus korárok kutatása (ősi körárok) - vagy ez : Újkőkori körárkok és körülárkolt területek kutatása Baranyában. ( de hagyjam ) Mint laikus : a római kori (vagy bármilyen kori) örökség fennmarad akkor is, ha azt feltárják és visszatemetik. Szerintem a "mai idők" - kies hazánkban - nem túlzottan kedvezőek arra, amire pl. utalnak a hozzászólók. ( és a helyzet nem csak a stadionépítésekkel függ össze...) Sajnos. ( Talán szót sem arról, hogy pl.plakátokon kell a lakosságot kézmosásra "buzdítani" eü.intézményekben ?- ... na, de ( már megint) eltértem a témától. Bocs'

    VálaszTörlés
  5. Sajnos most találtam ezt a cikket:
    http://szabadpecs.hu/metal/item/1950-orban-viktorhoz-szolt-mare-vara-miatt-a-parlamentben-hohn-krisztina
    Ezt (is) figyelembe véve, visszavonom a reményeimet.
    MINDIG elfelejtem, hogy Magyaroprszágon élek.... :-(

    VálaszTörlés