2018. július 10., kedd

Gondolataim a thaiföldi barlangi mentés kapcsán






Vajon a napokban hányan kerestek rá Thaiföldre, vagy legalább a „Thaiföldi gyerekek barlangi mentésére” ?
Minden híradó (az én hírtv-csatornámon) ezzel kezdődött/végződött – külön a témával foglalkozó riportok voltak – mi sem természetesebb, minthogy első perctől kezdve követtem az eseményeket.

Számtalan cikk közül ez egy, épp 3 órája íródott. Az egész világ odafigyelt, segíteni próbált  ezen a pár fiún és tanárukon. Nemes, szép gesztus volt az oda érkezett sok külföldi barlangi merülő segítő.
Hála Istennek, Buddhának és mindenkinek, aki közreműködött, sikerült mindet kihozni. Ha valaki, hát én tudom, vagy nagyjából el tudom képzelni a helyzetet. Nem csak képekben, hanem fizikai valójában is.
(Csak zárójelben az egyik barlangos emlékem: http://aranyosfodorka.blogspot.com/2016/12/kalandozas-emlekek-szarnyan.html )

De…

Már megint csak én vagyok az, akinek a fejében az örömhír hallatán azonnal felmerül a kérdés, hogy és a sok száz/ezer/nemtudomhány ilyen-olyan nemzetiségű és bőrszínű „egyéb”,  önhibáján kívül  bajba jutott kisgyereken, (anyán és apán és akár nagyszülőn) és mindegyhogykin – is kell(ene)  segíteni. Nem, nem úgy, hogy a lélekmentőkön és sivatagon, erdőkön és határokon  át ide érkezetteket itt megpróbáljuk befogadni. Normális ember már az elején tudta, hogy ez nem jó megoldás, a végtelenségig nem is alkalmazható. (Igaz, az államok vezető pozícióban és ott, ahol a hatalom van, ott nem normális emberek vannak.)
És most lassan tényleg elértünk oda, hogy mindenkinek tele a hócipője a témával.

Kérdezem én: a nagy okos és segítő szívű fehér emberek miért nem OTT SEGÍTENEK, ahol a menekültek élnek/tek ? Jó, nem a lakhatatlanná vált sivatagra gondolok…. De a háborúktól feldúlt és tönkretett országokra és egyéb, még esetleg lakható helyekre, ahonnan csak azért menekülnek el, mert a növényeken és állatokon kívül ott már semmi sincs.

Örülök, őszinte szívemből örülök a 11 kisfiú és a bennük lelket tartó tanár (volt buddhista szerzetes) megmenekülésének.
De mi lesz a többivel ? Akik nem a barlangban várják a halált ? 




A témától ugyan független, de egy érdekes cikket találtam még, akinek kedve van ezt is elolvashatja:
http://utazohm.blog.hu/2016/02/18/hazikok_ahol_szellemek_elnek_szellemhazak_thaifoldon




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése