2018. július 26., csütörtök

Különleges éjszaka vár ránk

Kiegészítés júli 28-án (magamnak, ha elfelejteném...)
Egész nap borús volt az ég, délután, este eső is esett. Pécsről semmit se lehetett látni a holdfogyatkozásból. Szerencsémre a BR Alfán végig tudtam követni az eseményeket. Sajnálom azokat, akik a pécsi planetáriumban vártak a csodára. Pécs ezúttal is "lecsúszott" valami jóról/szépről/érdekesről...szokás szerint.



Következő életemben álom-kutató, vagy alvásfigyelő, vagy valami hasonló (is) szeretnék lenni. Kutatnám, hogy miért  és mit álmodik a ember, hogy mitől riad fel valami elképesztően valószerű álomból éjjel, s nem tud elaludni ? 
Aztán van, aki kimegy az udvarra, lenyugtatni magát - én pl. - és akkor, és akkor könnyes lesz a szeme a csillagos égbolton látható gyönyörűségektől ! Még ebben a vacak városi környezetben is olyan szép a nyári égbolt. És ott ragyog duci hasával a Hold ! Na te bestia, te hoztad rám azt a rossz álmot. Megfigyeltem, teliholdkor sokkal nyugtalanabbul alszom... Tehát, ma ezzel a témával foglalkoztam. Kiderítettem, hogy:


holnap 2018. július 27-én, pénteken,
az évszázad (!) leghosszabb holdfogyatkozását láthatjuk.
Hold-keltétől éjfél utánig a telehold a Föld árnyékába kerül, majdnem két óra hosszan halvány vörösesbarna színt ölt, majd ismét előbukkan belőle. Szintén ezen az estén – 15 év után – kerül legközelebb hozzánk a Mars bolygó - "csak" 60 millió km-re lesz tőlünk...(További részletek itt:https://www.pecsma.hu/top/az-evszazad-leghosszabb-verholdja-lesz-pentek-este/)


https://www.pecsma.hu/top/az-evszazad-leghosszabb-verholdja-lesz-pentek-este/


A telihold sokak által különleges időpontként értékelt esemény ezért bizonyos események szempontjából nagyon fontos lehet. A történelemben a Holdat az Istennő képviselőjének tekintették, míg a napot az Isten megjelenésének. Összeköti őket, hogy a Hold a nap visszavert fényét a földre irányítja csakúgy, mint a nappalok során a napsugarakat a Nap. 
A középkorban több indián törzs is a holdról illetve a teliholdról nevezte el magát, ezzel is jelezve mekkora szerepe volt életükben ezeknek az égi jelenségeknek. A holdnak és a teliholdnak minden évszakban megvan a maga jelentése, mivel ezek mindig más és más tevékenységet jelentettek a törzseknek. Írásos formában nagyon sok törzsi név fellelhető a teliholddal és a holddal kapcsolatban, melyeket egy későbbi írásunkban részletesen bemutatunk.


 
A csillagászatban a telihold az a természeti jelenség (jelen esetben holdfázis), amikor a Hold és a Nap a Föld teljesen ellentétes oldalán haladnak, azaz szemben állnak egymással,helyezkednek el. Ilyenkor a Napból érkező fénysugarak megvilágítják a Föld egyik oldalát, illetve ezzel egyidőben megvilágítják a Hold általunk látott oldalát és a Holdról a napfény a Földre verődik vissza. Mivel a Hold és a Nap szemben áll egymással így a Hold lehető legnagyobb felületét (azaz az általunk látott felét) teljesen fényesnek látjuk. Ilyenkor látunk teliholdat. Ilyenkor a hold általunk nem látott oldala továbbra is teljesen sötétben van, azaz a nap nem világítja meg.

A telihold időpontja után a hold folyamatosan „fogyni” kezd, egyre kevesebbet lehet belőle látni a Földről, mivel olyan irányba fordul, hogy a Nap nem világítja meg teljesen. Ezt a fázist nevezzük fogyó holdnak. Akkor látjuk a holdat teljesen sötétnek amikor a Hold a Nap és a Föld között van, azaz a Hold a Nap által meg nem világított oldalát „látjuk” a Földről. Ezt a fázist nevezzük új holdnak. Az új hold a teljes sötétség után újra elkezd „nőni” és ennek a növekedésnek a legnagyobb kiteljesedése a Telihold.

Egy holdfázis 29,53 napból áll. Ezért egyes holdnaptárakban a „Hold hónap” az újholddal kezdődik és hónap közepén, 14-15.-e körül van telihold. Így egy holdhónap nagyjából 29-30 napos lehet.

Holdfázisok – Változó hatások életünkre

Érdemes tudnunk épp milyen jegyben áll a Hold, de talán még fontosabb tudni azt, hogy milyen fázisban van. Épp növekszik? Vagy csökken? Nézzük most meg, hogy melyik holdfázis mire alkalmas!
– Az Újhold mindig új lehetőségeket hoz magával, ilyenkor fogjunk új dolgokba. A költözéshez is jó energiát kapunk, praktikus ekkorra időzíteni. Írjunk vágylistát, ami tartalmazza mindazt, amit el akarunk érni és érezhetjük Holdanyánk segítő energiáit ügyeink alakulásában. Alkalmas tisztítókúra, böjt kezdésére is.
A telihold feszültségeket hoz, ilyenkor több a baleset, a bűntény, a születés, és lehet hogy rosszabbul is alszunk éjszaka. Műtéteket lehetőleg ne időzítsünk Telihold közeli időpontra, mert veszélyeket hozhat.
– A növő hold segít a tervezésben, kivitelezésben. Ilyenkor még a kozmetikai kezelések is hatásosabbak,
– Fogyó Holdnál a legjobb elkezdeni mindenfajta fogyókúrát, mert az elfogyasztott táplálék növő Holdnál sokkal nagyobb mértékben épül be. Műtétek időpontjára ez a periódus a legalkalmasabb, de figyelni kell arra, hogy a betegség szimbolikusan melyik asztrológiai jegyhez tartozik, hogy ne abban a jegyben álljon a Hold (Pl. térdműtétre ne Bak Hold idején kerüljön sor).
https://belsobeke.com/hold-a-mindenapokban/2018-telihold-ujhold-tizmillioszoros-napok/
(Csak úgy zárójelben. Nem, nem vagyok képes, aprócska, Földhöz méretezett agyammal felfogni, elképzelni, hogy a Holddal most pontosan szemben van a Nap. Vagyis a "talpam alatt"... Lásd fentebbi szövegben megvastagított részt. Egy őrület... ezek az égi dolgok, ezek olyanok, mint a gyerekmesék...)


TÓTH ÁRPÁD: A HOLD LECKÉJE

Az ám! holdtölte újra!
A Hold a fák felett
Pofáját telifújja,
Incselkedik veled.

S az ócska szemfényvesztés
Addig csal és ragyog,
Míg újra hatni kezd, és
Közönyöd elhagyod.

Autó vesz föl - varázsból
Kovácsolt kék fogat -
S a bánatos garázsból,
A Földről, elragad.

Ki voltál? - elfelejted,
S mosollyal, réveteg,
Még őket is elejted,
A súlyos éveket!

Így szállsz a végtelenben,
Körötted semmi más,
Csak boldog égi csendben
Az irrealitás...

Míg egyszer, jaj, feleszmélsz,
És tágranyílt szemed
A roppant Hold veresréz
Korongjára mered:

Milyen csúf, vén pojáca!
Az ég sátra előtt
Miriád éve játssza
A vidám kócnyelőt.

Az arca csupa festék,
Ám jól látni, hogy a
Torz kráterek kiverték,
Mint cigányt a ragya.

Hát mért ágál? Mi végett?
Vagy mindegy már neki?
Nincsenek a kiégett Szívnek kérdései?
Robotból - ez a sorsa -
Varázst és fényt csinál,
Mindegy, hogy bent mogorva
Jég tölti, ős homály.

Ragyogni mindhalálig -
Egy titkos hatalom
Így szabta. Majd elválik:
Lesz, nem lesz jutalom?
... Hogy eltörpül emellett
Bús, csöppnyi életed!
És lassan elröstelled
Kicsordult könnyedet.

10 megjegyzés:

  1. Csak megint ne felejtsem el megnézni, mint mindent.

    VálaszTörlés
  2. itt most elég felhős az ég, de reménykedem, hogy mire teljes szépségében lesz, már láthatom :) imádom az ilyen égi jelenségeket, pld. már készülünk az aug. 12-i csillaghullás nézésre is, kimegyünk a városból, ahol nincs nagy fényszennyezés és jobban látható :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajon milyen volt az estétek ? Nagy bánatomra, nálunk teljesen felhős volt az ég, csak a német tv közvetítést tudtam nézni.

      Törlés
    2. itt gyönyörű tiszta volt az ég :)) láttuk, valóban különleges égi jelenség volt :)))

      Törlés
  3. Követtem kamerán, míg volt közvetítés. Élőben is nézem, főleg ha nem takarja a felhő. Fotózni csak most tudom, gyenge a gépem hozzá, míg nem volt a fény erős nem vette észre sem. Sajnos. Viszont figyelni, élőben döbbenetes volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hogy irigyellek !!! Nálunk teljesen felhős volt az ég....semmit se láttam - szerencsémre (írtam is fentebb) a német tv adók egyikén végig tudtam nézni az eseményeket. Igen jó tudományos műsor volt.

      Törlés
  4. Nálunk estefelé leszakadt az ég és a felhők nem akartak elvonulni. Na, majd legközelebb! :-)
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy akkor majd szerencsénk lesz. Tán közelebb is leszünk már a Holdhoz :-) Én azért sajnálom, hogy ez kimaradt az életemből.

      Törlés