2018. július 3., kedd

Tedd meg ami tőled függ !




Ha van/lehet az ember életének  „vezérelve” – akkor az enyémet, nagyon szépen megfogalmazva itt olvastam:
Idézet Dr. Hankiss János: Nehéz orvosnak lenni c. könyvéből.


Tedd meg, ami tőled függ !
Ha sikerül valamit keresztülvinned, ami másoknak is hasznos, akkor értelme volt tevékenységednek, nyertél. A többivel ne törődj, nem a te dolgod.
Fontos annak tudatában lenni, hogy attól a pillanattól fogva, hogy véghezvitted mindazt, ami a te részed volt, teljesítetted feladatodat. A többi nem a te dolgod.
De az, hogy fölvállald, ami rád tartozik és amihez kell, hogy legyen erőd, az kötelesség. Annak minden erőddel neki kell feszülnöd, utolsó erődig mindent bevetned, elkövetni mindent annak sikeréért, ami kompetenciádba tartozik és hatalmadban áll.
Ez elsőrendű kötelességed, ami elől nem térhetsz ki gyávaságból, vagy lustaságból: itt nem hivatkozhatsz arra, hogy semmi közöd nincs hozzá. Mert van ! Mindenhez van, ez a bökkenő ! Hogy elmondd, amit tudsz, hogy közérdekű ötleted keresztülvidd….
Amennyiben jóakaratú próbálkozásod nem sikerül, ne tégy szemrehányást magadnak. Egy tisztességes világban egy vagy a sok közül: leszavazhatnak akkor is, ha neked volt igazad. Ez ellen nincs apelláta, mert az igazságot nem képviselheti senki egymaga.
Ha vesztesz, szempillád se rebbenjen. Föltéve, hogy megtetted a magadét.
Mert a világ megváltásának nyomon követése nem a te dolgod. Megindítása igen ! Aztán, hogy akar-e, tud-e megváltozni, az már nem a te hatásköröd. 

U.i. az egész szövegben egy kérdőjeles kifejezést találtam, dőlt betűkkel írtam...

 

2 megjegyzés:

  1. Ma egy ügyfelem mondatai jutottak eszembe.. "tudja aranyos, kedvességgel ma nem lehet előbbre jutni..." egyértelmű, hogy ő is erre a világra célzott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, igaza van az ügyfelednek - minden, de tényleg minden az erőszakról szól - kezdünk visszatérni "gyökereinkhez" - az erősebb oroszlán legyőzi, elüldözi, a gyengébbet.

      Törlés