2018. augusztus 28., kedd

60 felett


Kaptam egy diasor, ami az idősebb korosztálynak szól. Olyan jó kis általánosságok vannak benne, amelyeket azt hinnéd, egyszerű betartani…. pedig nem. A képeket nem tudom, nem is akarom csatolni, de a szöveget igen.
Ha van kedved, olvasd el, ha nincs, az se baj. (Be kell valljam, magamban/magamnak pirossal aláhúztam némelyik "ajánlatot"....)



Alapszabály 60 felett

Itt az ideje kiadni a pénzt, amit egész életedben megspóroltál! Ne másnak tartogasd, hogy olyasmit élvezzen, amiről nem tudja mekkora áldozattal járt azt előteremteni és megtakarítani. Ez már nem az az idő amikor befektetésre, beruházásra kell gondolnod, akármilyen  kedvező, ígéretes is a dolog, mert az ilyesmi csak gonddal jár és most a nyugalomnak, pihenésnek jött el az ideje!  

Ne csinálj gondot magadnak gyermekeid, unokáid anyagi helyzetéből, ne érezd magad hibásnak amiért a pénzed magadra költöd, te minden tőled telhetőt megtettél képzettségük érdekében.  Most már ők felelnek magukért !

Túlzás nélkül légy egy picit egoista, tegyél kirándulásokat, utazásokat, mindent, amiről eddig más miatt lemondtál, hogy neki mindene meglegyen.

Élj egészségesen, testi megerőltetés nélkül, csinálj könnyű tornagyakorlatokat, sportolj, táplálkozz egészségesen!

Csak a legszebbet, legjobbat vásárold magadnak, most van itt az ideje  pénzed magadra költeni, arra ami tetszik, amit szeretsz!  Ne feledd, halálod után a pénzed csak irigységet és gyűlöletet hoz.

Kicsiségeken most már ne izgasd fel magad! Minden feledésbe fog menni, a szép is, amire emlékezni kellene, meg a rossz is, amit gyorsan feledni kellene.

Életkorodtól független, ne hagyd a szeretet tüzét kialudni!

Adj a külsődre és legyél mindig tiszta! Légy hiú: járj fodrászhoz, ápold a körmeidet, menj el a háziorvosodhoz, bőrgyógyászhoz, fogorvoshoz, használj diszkréten kevés parfümöt, krémet.
Ha már nem lehetsz fiatal és szép, légy legalább ápolt.

Ne akarj modern lenni, légy klasszikus! Ne csináltass nevetséges frizurát magadnak, ne öltözz túl fiatalosan - divatosan!

Légy mindig ”Up to Date”! Olvass újságot, könyvet, hallgass rádiót és nézd meg a jó TV-műsorokat, menj rá a nemzetközi-hálóra, válaszold meg e-mailjeidet, építsd ki saját szociális hálódat, hívd föl a barátaidat!

Tiszteld a fiatal generáció véleményét, ismertesd velük a te nézetedet, de ne vitatkozz velük akkor sem, ha meg vagy győződve róla,  hogy tévednek.

Ne csak emlékeidből élj és soha ne mond, hogy „az én időmben”, mert a „Te időd ma van !”

Állj ellen a csábításnak, hogy a gyerekeiddel, unokáiddal élj! Látogasd őket, de mintha „vendég” lennél!  Gondoskodj egy bejárónőről ha már nehezen megy, vagy közel a vég!  Legfeljebb akkor érdemes fiatalabb emberekkel együtt élni, ha emiatt senkinek sem lesz több munkája.

Legyen egy szenvedélyed mint pl. utazás, vándorlás, főzés, olvasás, táncolás, növényápolás, festés, kártyázás, Internet, vagy  gyűjts valamit. Tedd azt, ami tetszik és amit meg tudsz engedni magadnak!

Tanulj mindig valami hasznosat, újat, és ne félj a modern technikától!

Vegyél részt szociális, kulturális rendezvényeken, látogasd a múzeumokat, mozikat, színházakat... fontos, hogy egy időre kimozdulj otthonról, azonban ne haragudj meg, ha valaki nem hív meg! Gondolj rá, hogy amikor fiatal voltál, te sem hívtad meg mindig a szüleidet!

Beszélj keveset és hallgass oda többet! Hiszen a te életed csak neked érdekes. Ha kérdeznek, válaszolj röviden és próbálj meg csak szép és érdekes dolgokat mondani, sohase sajnáltasd magad, beszélj udvariasan és halkan. Ne bírálj és vedd úgy a helyzetet, ahogy van.
MINDEN MULANDÓ!

Ne növeld a fájdalmad és a szenvedésed még azzal is, hogy beszélsz  róla. Próbáld meg a legkevesebbet mondani róluk, hiszen rajtad és orvosodon kívül senkinek semmi köze hozzá!

Nevess, nevess sokat, nevess mindenen! Szerencsés ember vagy, hiszen egy életet tudhatsz magad mögött. A halál egy új, ismeretlen fejezet lesz, olyan ismeretlen, mint amilyen az életed volt.


U.I. természetesen 70 felett is hasznosak ezek a jótanácsok.... Sőt... valószínű 80 felett is. Majd visszatérek még a kérdésre.



7 megjegyzés:

  1. Köszi, jók vannak megszívlelendőek, csak tudnám hogy hová tettem azt a pénzt amit magamra költhetnék?:-))

    VálaszTörlés
  2. Én sem találom!Ez a feledékenység!...
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menjünk együtt, hármasban, talán valahol mégiscsak lelünk valamit... :-) Több szem többet lát.

      Törlés
  3. Valaha volt kormányaink tapsolták el azt a pénzt, függetlenül a politikai színezettől. És ez sajnos visszavezethető ezeréves történetünkre is, mindig ment a marakodás, a másik felnégyelése, megvakítása, megölése. Az acsarkodás, a kivonulás a parlamentből, a visszafelé mutogatás.
    Nem tudom, eljön-e valaha az a kor, amikor magyar politikusok - nézeteiktől függetlenül - leülnek egymással, és szakmai szempontok alapján, a nép érdekeit (nem a saját zsebüket) szem előtt tartva döntenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdeném: miképp függ ez össze az életkorunkkal ? A politika mocskos volt, van és lesz.Mindenütt.
      Az öregek meg próbáljanak meg örülni az életnek - amíg lehet.

      Törlés
    2. Úgy függ össze, hogy a nyugdíjunk kb. 1/5-e-1/8-a a németekének, ezért nem találja Éva a pénzt, amit magára költhetne. A szocialista időkben ment a pénz Kubának, meg Vietnamnak, lett belőle fegyver, kaptunk cserébe ellenőrzőt, meg szalmakalapot, ma meg tudjuk, mire megy rengeteg pénz, amit lehetne a nyugdíjrendszer vagy az egészségügy átalakítására fordítani, hogy közelítsen azokéhoz, akiknek van magukra pénze, de erre szándék sincs.
      Így lehet álmodozni,de abból, hogy valaki a létező legtakarékosabban él, és minden fillért beoszt, nem fog jutni világ körüli útra, de még talán Horvátországra se.

      Törlés
    3. Nos, tény, hogy nem élünk rózsásan. És bizony utazásra se jut a többségnek. De marad azért valami kicsinyke "ócsó":
      "vándorlás, főzés, olvasás, táncolás, növényápolás, festés, kártyázás, Internet, vagy gyűjts valamit. Tedd azt, ami tetszik és amit meg tudsz engedni magadnak!"
      Magyarra lefordítva ez annak a közmondásnak a bővítménye, amit már gyerekkoromban megtanultam: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Hát ha ilyen takarót választott ez az ország, akkor eddig nyújtózkodhat.

      Törlés