2018. augusztus 8., szerda

A legkedvesebb versem


Vajon hányan vannak, akik, ha megkérdezik őket, melyik a legislegkedvesebb versük, azonnal tudnak egyet mondani ?

Emberemlékezet óta nekem van ilyen. A legkülönfélébb szituációkban bukkannak fel az agyamban sorok ebből a versből, de talán legtöbbször mégis hajnali ébredéseimkor. (Dacára, hogy a vers az estéről szól.)

Úgy 4 óra környékén – mindegy, hogy tél van, vagy nyár, valami okból, az állomáson, vagy oda menet-onnan jövet egy-egy mozdony még a mai napig is sípol. Füttyent egyet. Rövidet, mintha a mozdonyvezető nem akarná felébreszteni a még alvókat.

És én akkor elkezdek álmodozni. A mozdonyról, a vezetőjéről, hogy merre jártak/nak és azonnal felmondom magamnak ezt a verset. Azt  hiszem, nem sok olyan másik – ezer éve tanult – vers van, amit még végig, hibátlanul el tudnék mondani. (Tán a Himnusz, annak is az a része, amit ezerszer énekelt az ember.) A többit – mivel nem gyakorlom – elfeledtem, sok minden más egyébbel együtt. (Néha gondolom, kár, néha meg azt, hogy szerencsére….)

Álljon hát itt emlékeztetőül kedves versem (magamnak, hátha egyszer már oda jutok, hogy ezt is elfelejtem….):



Kosztolányi Dezső:

Este, este...

Árnyak ingnak
és bezárjuk ajtainkat,
figyelünk a kósza neszre,
egy vonatfütty messze-messze.
És a csend jő.
Alszik a homályos éjbe
künn a csengő.
A díván elbújik félve.
Szundít a karosszék.
Álmos a poros kép.
Alszanak a csengetyűk.
Alszanak már mindenütt.
A játékok, a karikahajtók,
a szegény tükör is hallgatag lóg.
Ó, a néma csengetyűk.
Az óránk is félve üt.
Alszik a cicánk s a vén szelindek,
föl ne keltsük - csitt - e sok-sok alvót.
Alszanak a régi réz-kilincsek
s alszanak a fáradt, barna ajtók.

2 megjegyzés:

  1. Lehet,hogy "csak" azért, mert van a közelünkben egy sín...és járnak a vonatok,amiknek a "hangjához" (15 év alatt) hozzászoktam,- de napközben az unokák mindig "felkapják a fejüket"...és megjegyzik, hogy vonat ! Sajnos, nekem meg olyankor (is) az jut az eszembe, hogy a hazai (magyar) vonatközlekedéssel "tele van a hócipőm!" - (és nem nagyon hiszem, hogy az én életemben, még lenne-e valamilyen pozitív változás ? ) OK ! - ne legyen igazam ! ( Bizonyára "meleg van"... bár csak II.fok... és úgy emlékszem, voltak ennél melegebb idők is... )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már nem nagyon utazom. A vonat hangja viszont szép emlékeket ébreszt bennem. Ha esetleg volt is rossz, igyekszem elfelejteni.

      Törlés