2018. augusztus 4., szombat

Felfedezésem – új kert-bérlő érkezett


Aki rendszeresen olvas, tudhatja vonzalmamat a pókokhoz. Az idei etetett kedvencről itt az első fotó: szokás szerint csak a hasát mutogatja kifelé:
 
Koronás keresztespók

A kaszásokról is van egy kép – de ők idén valahogy kevesebben vannak:



Ám most új kert-bérkő érkezett, ilyen még sosem járt nálam. (Lehet, elterjedt a híre, hogy nem bántom őket ?)
Ő a fehér karolópók, (Thomisus onustus):



Nevüket onnan kapták, hogy táplálékukat "karolólábaikkal" ragadják meg. Első két pár lábuk jóval hosszabb a második két párnál. Növényeken vagy a talajon egy helyben, "tárt karokkal" üldögélve várják prédájukat akár órákig is. Ha a zsákmány elég közel kerül hozzájuk, átölelik és felfalják.
       
Hátrafelé és oldalra is tudnak mászni, illetve futni, mint a tarisznyarákok. Hálót nem szőnek, csak a "biztosítókötelet" és a kokont vonják be pókfonallal. Nappal vadásznak. A virágokon élő fajok képesek néha alkalmazkodni a virág színéhez, a drapp vagy barna színűek leginkább leveleken, avarban tartózkodnak. A mérsékelt égövben körülbelül egy évig élnek.

Olyan virágokat keres fel, amelyek alapszínének megfelelnek. Zsákmányára lesből támad, gyakran elfogja a háziméhet is, kárt okozva ezzel. A védekező rovart harapással azonnal megöli.

Mivel a kései szellőrózsát választotta lakhelyéül és oda méhek is járnak, majd figyelek rá – mert nehogymá’  a méheket  megegye ! Őszintén szólva a csodálkozás után nem tudom, hogy örüljek-e a megjelenésének, pláne, hogy  mindjárt a gyerekét is magával hozta…. aki egy az egyben utánozza a mamáját:



Egyszóval figyelnem kell rájuk, mert erre a kedves szép virágra sokféle virágporgyűjtő jár, ilyenek pl: 

Egy háziméh

Földi poszméh

Ez ugyan a paradicsom virága, viszont a mezei poszméh a szellőrózsára is átjár

Tele a kertem csodákkal !



4 megjegyzés:

  1. Nekem is van egy kaszáspókom a párkányon lévő kaktuszokon. Ma láttam.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Ártatlan, kedves, törékeny kicsi állatok, nekem a pókok közül ők a 2. számú kedvenceim. Első a keresztes - természetesen - habár valami miatt tegnap nem fogadta el a legyet, amit fogtam neki... Haragszik rém, vagy csak melege és elege van neki is?

      Törlés
  2. Szia! Hiányollak! Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Berni, az ilyen 3 szavas üzenetekért érdemes a blogot írni. Köszönöm ! :-)
      És kérésed parancs, máris "nyomatom" a következő posztot....

      Törlés