2018. augusztus 31., péntek

Napi gyógyszerem


A napi gyógyszeres üvegem...
Orvos ajánlotta, nem én találtam ki: öregembernek naponta egy deci bor jót tesz. Ezért aztán, mint a vérnyomáscsökkentőt, a napi 1 dl. vörösboromat azért én minden nap „beveszem”…
Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy "körüljárom"  a borospalackok témáját.
Azt valószínű mindenki tudja, hogy az üveg megjelenése előtt az ókori világban a bort agyagedényekben – amforákban tárolták. A római birodalomban azonban már használtak üvegedényeket, és ahogy terjeszkedett a birodalom, úgy terjedt az üveg is.

Csak az volt a probléma,  hogy az üvegfúvók különböző formájú és méretű edényeket állítottak elő, így a vásárló nem tudhatta, pontosan mennyit is vesz az értékes italból. A legtöbb üvegedény hagymaformájú volt, űrtartalmukat ezért nehézkes volt kiszámítani. Később aztán már lehetőség nyílt szabályos formájú és különböző színű üvegek előállítására is.

Rájöttek, hogy a hosszúkás edényekben könnyebben tárolható a bor és ez a forma elősegíti a bor kedvező öregedését A 18. század végén már a boros palackok űrtartalma többségében 7-8 dl-es volt és az egyes bortermelő vidékeken azonos palackméreteket vezettek be.

Először Amerikában 1979-ben rendelték el, hogy a bort egységesen háromnegyed literes üvegekbe palackozzák. Ez megközelítőleg az amerikai gallon egyötödének felelt meg, így megkönnyítette a metrikus mértékegységre való átváltást. A 750 milliliteres standardot az Európai Unió borászai is átvették, bár azért még megmaradtak ettől eltérő mértékegységek is, mint az olasz eredetű Piccolo (187,5 ml), a francia Chopine (250 ml) és Demi (375 ml), vagy a Tokajon is alkalmazott 500 milliliteres palack. A standardnál nagyobb űrtartalmú palackok nevei, mint a Magnum (1,5 liter), illetve a bibliai személyekről elkeresztelt Matuzsálem (6 liter), Baltazár (9 liter) vagy Salamon (21 liter), viselőjük királyi termetére utalnak.
További palackneveket itt olvashatsz: http://glasimpex.hu/kategoria/uvegpalackok/




6 megjegyzés:

  1. Jól teszed!!!!! Egészségedre!
    Nekem túl nehéz a vörösbor, én a fehéret szeretem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vöröset ajánlotta egy ismerős, valójában nem vagyok "igazi" borivó, nekem mindegy (lenne), hogy fehér, vagy vörös...

      Törlés
  2. Én is ezt ittam, bár cukrosoknak is javasol 1 dl vörösbort, csak nem édeset. Nálunk az üvegei szörpös üvegként élnek tovább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda luxus ! Egy üveg visszaváltási ára 100.- Ft !!! :-)
      Bevallom, én nem szeretem a száraz borokat, nekem fehérben is az édes a kedves.

      Törlés
    2. ..he-he..ezért a bejegyzésért(kvázi népszerűsítés)a napokban egy karton Varga-édes-merlot érkezik. Vagy nem.

      Törlés