2018. szeptember 27., csütörtök

Csokis céklalekvár


Nem mondhatom, hogy nagy barátja vagyok a céklának, habár százszor is olvastam már, hogy ilyenolyanmilyen egészséges.
Most kaptam egy érdekesnek tűnő céklalekvár receptet, gondoltam, kipróbálom legalább. Aztán ha nem ízlik, nem főzök ilyent többet. Ám be kell valljam kellemes csalódás ért.
A recept egyszerű:
1 kg. céklát meg kell főzni, majd hámozás után feldarabolni és turmixolni, vagy valahogy pépesíteni. Megolvasztani egy tábla étcsokit, ezt és  1 narancs levét, 1-2 ek. cukrot, 1-2 ek. citromlevet (ízlés szerint) belekeverni.
Felforralni, üvegekbe tenni, száraz dunsztban hűlni hagyni.

Készítettem a családtagjaimnak kóstolót pici üvegekbe, azokat dunsztoltam, de a saját üvegemet nem, mert tudom, nem fog sokáig tartani. Nem gondoltam, hogy ilyen kellemes csemege lesz belőle.


14 megjegyzés:

  1. Biztosan kipróbálom!Gombaismereti tanfolyamra járok,terepgyakorlatokkal.A sárgagyűrűs tinóruból is főznek lekvárt,főleg Erdélyben.Ha beírod a keresőbe,hogy "Gombadzsem sárgagyűrűs tinóruból",megtalálod a leírását.Vasárnap is terepgyakorlat lesz,ha találok,kipróbálom.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miket meg nem tud az ember... Mert hogy azt a vacak céklarépát feljavítva csokival lekvárként meg lehet enni - rendben. Na de hogy egy finom gombából lekvárt főzni - Isten ellen való vétek....Amúgy is olyan ritkán kerül "rendes" erdei gomba az asztalomra, én biztos nem főznék belőle lekvárt, hanem vigyorogva befalnám - amúgy természetes formájában, mondjuk rántva. :-)

      Törlés
  2. Ez nagyon fini lehet. Nem szoktam lekvart fozni,meg savanyusagot elrakni :(, de ezt azt hiszem en is kiprobalom. Dunsztolas helyett vajon elegendo a modszer,hogy a teto racsvarasa utan az uvegeket a feje tetejukre allitom. A tvben lattam ,nem tudom, vajon mukodik? A gombadzsem is erdekes lehet,megcsak nem is hallottam eddig rola. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak 1-2 céklából csinálod(és esetleg mégsem ízlik) nem lesz nagy károd.Próbáld meg !
      Az én befőzési módszerem szerint sincs soha semmi tartósító a lekvárokban, ugyanakkor nem undorító trutymós az üveg, ha kinyitod. Tehát: lekvár az üvegbe, egy celofán az üveg tetejére, erre a Na.benzoát, csavaros tető, újra Na.benzoát és újra celofán. Talán kicsit macerásnak tűnik, de szerintem megéri.Még soha, semmim nem romlott meg, az üvegek is tisztán maradnak.

      Törlés
  3. Jókor jött ez az recept bár még eddig ilyet nem is hallottam. Szomszédomtól kaptam bőven céklát így lehet hogy teszek egy próbát köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok a véleményedre, írd majd meg a blogodban !

      Törlés
  4. Kóstold meg esetleg a majonézes céklasalátát, nagyon finom. Egy étteremben kértem el a receptjét. A főtt céklát kis kockára vágni vagy lereszelni, lilahagymát nagyon apróra vágva és főtt gombát szintén apróra vágva belekeverni, és jöhet rá a majonéz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmmm... Ha megenném a majonézt, tán ki is próbálnám. De valami miatt nem kedvelem. Persze,meg lehet próbálni esetleg valami laza, ízesített tejföllel is pótolni.Azt hiszem azzal se lehet rossz.

      Törlés
  5. Hű! Igen,én is tudom a cékláról,hogy mennyire egészséges, de nem fogy nálunk belőle még kevés se.NAGYON köszönöm a receptet, ki fogom próbálni,mert ha te azt mondod,hogy finom,akkor elhiszem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy nálatok is sikere lesz. Én őszintén meglepődtem, amikor megkóstoltam és ízlett....

      Törlés
  6. Jól hangzik! Én csokis meggylekvárra esküszöm, tettem is el ismét, de mentem ezt a receptet, nagyon különlegesnek hat! Mi minden reggel iszunk cékla-répa-alma levet, ez így most elég a céklából. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a csodalevet te csinálod, vagy készen veszed ? Izgatja a fantáziámat, ha lenne készen (és megfizethető áron), akár még én is hajlandó lennék az egészségem megőrzése érdekében inni.
      Amúgy meg a csokis meggylekvár semmiképp nem lehet rossz ! :-)

      Törlés
    2. Én csinálom frissen, minden reggel éhgyomorra. Egyszer láttam a Lidl-be hasonlót, meg káposztalevet valamivel (!!)- de lehet, hogy csak egyszer volt -, talán másutt is van, kérdezz rá! Az biztos, hogy a Herba Házban találsz ilyen leveket, de nagyon drágán. Legolcsóbb, ha megveszed a zöldséget, de ahhoz centrifuga kell sajnos. Szerintem megéri hosszútávon beruházni!

      Törlés
    3. Nos, megnéztem az árakat....
      Nekem biztos nem lesz ilyen turmixgépem...No de talán nem is kell. A hátralévő időt kibírom anélkül, ha már 73-at valahogy kibírtam nélküle....
      Ámbár azon is elgondolkodtam, hogy ha ezt a 3 féle zöldséget finom reszelőn lereszelem és megeszem, a semminél az is több. Reszelőm meg van.

      Törlés