2018. szeptember 29., szombat

Tudod-e hol van Pyramiden ?


Az időskori alvás-zavarnak, vagy kevés alvás-igénynek néha van előnyös oldala… Mert természetesen bekapcsolom a tévét és néha fantasztikus szerencsém van. El is szoktam gondolkodni, hogy ugyan, miért hajnalban adnak bizonyos csodajó filmeket és mondjuk napközben, vagy fő műsoridőben meg a sok értéktelen marhaságot ???

Történt ugyanis ma hajnali   ¼ 4-kor, hogy valami fantasztikus filmet láttam….

Tudod-e hol van Pyramiden ? Nem ? Hát én se tudtam, s meggyőződésem, hogy nagyon sokan még csak a nevét se hallották.
Nos itt a leírás róla: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pyramiden

Pyramiden (norvégül „a piramis”; oroszul: Пирамида) egykori orosz szénbányász-település a Norvégiához tartozó Svalbardon. A svédek alapították 1910-ben, majd 1927-ben eladták a Szovjetuniónak. Nevét a mellette emelkedő piramis alakú hegyről kapta. A bánya 1931 és 1998 között működött, 1998-ban azonban végleg elhagyták lakói a várost.







Ha beírod a gugli keresőbe, hogy  „Pyramiden szellemváros” elég sok találatot ad ki.
Pyramiden nem teljesen lakatlan: általában öt-hat fős személyzet állomásozik a telepen, akik az épületek minimális karbantartására és a turistákra ügyelnek.
Képek láthatók a „szellemvárosról” itt:

Kicsit tágabb környezetéről pedig itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Spitzberg%C3%A1k
Ebben van egy érdekes kis mondatocska:
„…Ezen különleges egyezmény mellett más országok – egészen pontosan a szerződést megkötő, vagy ahhoz csatlakozó országok – is (többek között Magyarország is) jogosultak a természeti kincsek és erőforrások kitermelésére a teljes egyenlőség elve alapján. Jogosult a többi állam a szigeteket hajózási, halászati célból is használni, hírközlési állomásokat és kereskedelmi vállalkozásokat is létrehozhatnak ott….”  (Nem is értem, miért nincs még ott egy magyar focipálya…)


Egyébként már 2007-ben írtam egyszer a Spitzbergákra tervezett „világvége széf”-ről  http://aranyosfodorka.blogspot.com/2007/09/vilagvege-szef.html
ami akkoriban még csak terv volt, ám ma már működik


Ez is egy érdekes cikk, erről a különös világról, érdemes elolvasni:





2 megjegyzés:

  1. Pontosan már nem emlékszem,mikor láthattam ?- de azt tudom, hogy a TV2 Napló járt ott és a Sváby A. - V.Tvritko csinálták a "műsort" ott. Hagyján, mert anno volt az a téma is (belpolitika) eladtuk-e azokat a jogokat ?- de nem adtuk el. (2) Viszont arra sem emlékszem, mikor történhetett,hogy az előbb említett "páros" + Kepes Andás elmentek a Ferenc József földre és felkeresték a "gyarmatunkat." Pontosabban dr.Kepes Gyula vett részt az expedícióban, ő volt (anno) a hajóorvos. (Nem tudom, hogy napjainkban ott kinek,mihez van joga,- mert Ferenc József császárnak nem kellett ?) Na, ez csak példa arra, hogy régebben olvastam egy könyvet, és csak akkor és abból tudtam meg mindezt) Kb. ez is olyan dolog,mint amit írtál... pl. volt benne egy mondatocska,- én a könyvvel jártam így.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meglepődtem ezen az infón, még életemben nem hallottam, hogy Magyarországnak lenne valahol egy darabka "külföldje"...

      Törlés