2018. október 15., hétfő

Négy pókom van

Bocsánatot kérek az arachnofóbiásoktól és azoktól is akiknek tele a puttonyuk az én pókmániámmal (meg csillag mániámmal és egyéb mániáimmal....van néhány...)...

Szerintem drága nyolc-lábúim  is élvezik ezt a hosszúra nyúló, langyos őszt. A hűvös éjszakára elbújnak már, de hatalmas hálóikat a délelőtti langyos napsugárban kijavítgatják, újraszövik és bizony van benne zsákmány is, nem csak az, amit én teszek bele. Mellesleg lemértem, a legnagyobb háló átmérője 52 cm. A másik három is közel ekkora.

Tegnap szenzációs eset történt.
(Ja, van nevük, tehát:Egyeske, Ketteske, Hármaska, Négyeske)

Szóval Egyeskének szerencséje volt, (ő a kedvencem) mert az előszobába betévedt nagy legyet lecsaptam s  kis csipesszel (ezzel szoktam nekik felkínálni, vagy a hálóba tenni a finom falatokat)  betettem a hálójába.
Ezt egy nagy vadszőlőlevél árnyékában, biztonságos helyen szépen el is kezdte enni. 
És akkor jött a véletlen, egy eltévedt darázs képében....
Hát látnotok kellett volna  ! Szinte éreztem, hogy gondolkodik: most mit is csináljon ? Hagyja ott, amit épp evett és jöjjön le a másik csemegéért, ami ott kalimpál a hálóban  ? Pár másodperces gondolkodás után ezt tette. Leszaladt (de tényleg szaladt!) gyorsan és jól becsomagolta a darazsat, majd felvitte  az "étkezdébe"  és visszament a megkezdett legyet tovább enni. (Aki nem hiszi, nézze meg a fényképet, rajta van mindkét "fogás") Én még ennyi okos előrelátást póknál nem láttam - meg is dicsértem.


Egyeske - hálója közepén.Egyedül ő mutatja meg a hátát. A többi csak a hasát....

A fentebb leírt történet dokumentálása (A fekete a légy, amit már elkezdett enni, a darázs a friss fogás)
 
Ketteske, ugyancsak egy darázs maradékával

Hármaska várakozik az ebédre....

Négyeske - neki is megvan már a mai ebédje -  szintén darázs

Gondolom ők (is) tudják, hosszú lesz az ősz - kell a kalória....Ezek a napok a búcsúlakomát biztosítják számukra - hiszen ha bejön a hideg, meghalnak szegénykéim..... Már megfordult a fejemben, hogy be kéne menteni egyet a lakásba, egy dobozba - csak hát télen nincsenek legyek, mivel etetném őket ? Nem is tudom valójában át lehet-e teleltetni a keresztes pókokat, vagy csak egy nyárig tart a "szavatosságuk" ? 

Kaptam - elolvasásra ajánlva - egy cikket, s ennek alapján találtam egy fantasztikus pókos odalat. Akit érdekel a téma itt aztán csodákat láthat: https://www.izeltlabuak.hu/talalat/csoport/ujvari.zsolt/pokok



6 megjegyzés:

  1. Hát ,bocsi, de ezen én most gyorsan átpörögtem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha a kígyókat szeretném ? vagy a patkányokat ? Mert vannak ilyen emberek is. Szerintem akkor azokhoz képest az én pókom egy cuki-falat.
      :-)

      Törlés
  2. A kolléganőm is rosszul lenne tőlük. Pókfóbiás és kígyós.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi...Ha már kutyám nincs, legyen legalább pókom :-)
      Kár, hogy nem lehet megsimogatni....arra marad mégiscsak a macska.

      Törlés
  3. Háááát, én inkább kitessékelem a lakásból őket :D nem félek tőlük, nem azért, de kívül tágasabb nekik :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ők sem a lakásban élnek, hanem az udvarban. És amit az ember "nem piszkál" - az nem bánt.

      Törlés