2018. október 20., szombat

Tempora mutantur........

Tempora mutantur, et nos mutamus in illis
(Változnak az idők, és mi is velük változunk - mondta hajdanán I. Lothar császár s milyen igaza volt....)

Néha észre sem veszem, néha megdöbbenek.
Ez utóbbi történt most pár napja is...

2011-ben (O.K. nem tegnap volt...) jártam barátnőmmel azon a vidéken, ahol ő kicsi gyerekkorát töltötte, nevezetesen a pécsi (vagy vasasi) Rücker aknán.
http://aranyosfodorka.blogspot.com/2011/08/mult-nyoman.html 
Most újra arra autóztam, s mivel megint nem egyedül voltam, akinek mutatni akartam (volna) a régi bányász lakótelepet – nos, annak már a nyomát se tudtam megmutatni… Vagyis néhány véletlenül ottfelejtett villanyoszlop áll még – de oly mértékben eltüntették az egész telepet, hogy nem is egészen értem, miképp volt ez lehetséges. A természet teljesen át/visszavette a hatalmat – mintha itt soha, semmi nem létezett volna. El is gondolkodtam, hogy járkálunk itt a Földön össze-vissza, de  többnyire lila fogalmunk nincs, mi van a talpunk alatt.

A Rücker  aknát  a  DGT  mélyítette  a  Drasche  Heinrichtől  vásárolt  Richard  bányatelken 1876-ban.
1992-ben  került  betömedékelésre,  mélysége  ekkor  496 m volt. 116 évig szolgálta a pécsi illetve a mecseki szénbányászatot – olvasom itt: http://www.pecsibanyasz.hu/utikalauz/fejezetek/04_somogy_webre.pdf



Rücker akna fénykorában....

Régi képek innen:  
http://www.csgyk.hu/web/banyaszattortenet/kepek%20%C3%A1tmeneti/?C=N;O=D
http://www.pecsibanyasz.hu/utikalauz/fejezetek/04_somogy_webre.pdf
https://mandadb.hu/tetel/581555/Rucker_akna_Somogybanyatelepen

Most találtam egy újságcikket 2014-ből - tehát akörül kezdődhetett meg a telep felszámolása...
https://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/tanacstalansag-rucker-aknan-koltozni-kell-senki-nem-mond-semmit

Az öreg juharfa még él....



2011



2018
2011 és 2018 között azért nem „történelmi léptékű” az idő – hát számomra egész döbbenetes, hogy tűnhet el valami teljesen, ennyike kis idő alatt. Valamiféle falazott lejárat (vagy nem tudom mi) ki van bontva a dzsungelből, ott, ahol eredetileg az emlékkövet felállították. Az emlékkő félrelökve, felfordítva a gazosban áll, vagyis fekszik.

 
Az emlék-kő 2011-ben és ma
 





Olyan végtelenül szomorú látvány volt az egész és olyan végtelenül kicsinek, jelentéktelennek, kiszolgáltatottnak, semmit-érőnek éreztem pár pillanatig magam – szívszorító érzés volt.
Tán mementónak, a villanyoszlopok megmaradtak - csonka keresztek....

Természetesen István akna felé is elkanyarodtam, de hát itt már a növényzet olyannyira benőtt mindent, hogy alig látszik valami. A „telep” – meg, hát hadd ne kelljen írnom arról…. fényképezni ott nem mertem... (Ahogy elnézem a neten fent lévő fotókat, úgy látom más se nagyon merte arrafelé elővenni a gépét...) 

AZ OTT BIZONY NEM A PÉCSI STADION. Ott csak emberek élnek.










Béke poraitokra bányászok, aknák, dicső múlt…tényleg pihenjetek békében....
Ha tudtok.

17 megjegyzés:

  1. Jeleztem az erdészet felé, hogy az emlékkövet vissza kellene állítani. Egyébként sajnálatos, ami a bányásztelepeket illeti. Az értékeket legalább időben ki kellett volna menteni, amit lehet felhasználni, új funkciót adni neki, amire nincs szükség, szép lassan lebontani (tudom ez is nagy költséggel jár), ezért is írom, de 20 év alatt biztos lehetett volna előrébb lépni, és a helyüket visszaadni a természetnek, pl. beerdősíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Endre, ez itt Magyarország. Itt csak Árpádvezér meg az ősmagyarok emléke szent, a bányászoké kevésbé. És könnyebb hagyni pusztulni/veszni valamit, mint azt értelmesen, esetleg mások hasznára megőrizni. Ha annak, akinek kezében a hatalom, nincs belőle haszna, akkor az semmit se érő. Annak örülök hogy legalább az emlékkövet visszaállítja majd valaki... Talán....

      Törlés
    2. Aranyosfodorka : Természetesen minden relatív... (bár itt és most főleg épületek említődnek) azért történtek pl. idén is,tavaly is, újabb emlékhelyek (parkok) kialakítása. ( Nem sorolnám a helyszíneket,- (pl. Vasas, de én "beleértem Komlót is,- és az "uránosokat" is.) Remélem nem sértődsz meg, de igaznak érzem, ha valamiről nem tudunk, attól az azért még van !" -természetesen (sajnos) az is, amikről tájékoztattál most. (Szép munka volt ! )

      Törlés
    3. Igen, tudom, hogy vannak/készültek "emlékhelyek"- engem azonban ez, ennek a telepnek a föld színéről való totális eltüntetése rettentően meglepett.....Nem is tudom miért....

      Törlés
  2. Végtelenül szomorú, amit most mutattál, bár évekkel ezelőtt se volt jobb a helyzet. Emlékeim szerint István-aknánál nagy idegenforgalmi beruházásról is szó volt.
    Különösen fájdalmas ezt látni, amikor külföldön az elhagyott üzemek, gyárcsarnokok, hűtőtornyok új funkciót nyernek és így megőrződnek az utódok számára.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs sok értelme még csak baráti beszélgetést sem kezdeményezni arról, mi minden van másképp itt, mint a normálisabb gondolkodású és lesajnált, cikizett külföldön. Itt csak azt lehet menteni (persze azt se mindig), ami pirosfehérzöld és jó sok pénzt hoz. Semmi más nem érdekes. Különösen fáj ez annak, aki ilyen helyeken, vagy ezek közelében nőtt fel. Látja a célzott pusztulást és látja a stadionépítést. És talán nem is sorolnám tovább, nem férne el egy oldalra, ami itt nem jó.

      Törlés
    2. Névtelennek : igen, ott is ( azzal is) voltak tervek, (amiket én nem sorolnék itt és most) kb. épp' olyanok,mint az újhegyi volt erőmű+ szénmosó ügyében is, amit végül is felrobbantottak. Ismert az is, hogy a "cél érdekében"... ha kell, akár a műemléki védettségét is megszüntetik, - sajnálatos, de ez van.

      Törlés
    3. Erre nem nagyon tudok mit írni.
      Max: igen, ez ma Magyarország....

      Törlés
    4. Istvánaknán ezért nem valósult meg a beruházás, mert tele van a környék cigányokkal...

      Törlés
    5. Ezt én nem fogadom el indoknak. El kellene már kezdeni a cigányok europaizálását - ugyan nem tudom hogyan, de ha nagyon akarnák (valakik), akkor azért tán lehetne eredményt elérni. És talán már sokkal, sokkal előbb kellett volna ezt elkezdeni.Persze nincs tippem, hogyan, de azért mégiscsak szomorú, hogy ez a világ 2021-ben olyan, amilyen...Európában...

      Törlés
  3. Kaptam visszajelzést az erdészettől, hogy megoldják az emlékkő visszaállítását. Aki állította a bányásztörténeti alapítvány megszűnt, megszűnőben van, mivel kiöregedtek, és nincs utánpótlás, hiszen nem élő szakma, honnan is lenne utánpótlás... Örökségük egy részét a Mecsek Egyesületre hagyták, mint említettem neked tavaly. Ezeket az emlékköveket is évente egyszer végig kellene járni kipucolni őket, de hát sajnos nekünk is kevés a kapacitásunk, és sok egyéb feladatunk is van. Még szerencse, hogy a legtöbbet egy betonalapra állították, így nem növi be őket annyira a gaz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvasom a blogodat http://baranyaidombsag.ucoz.hu/ ha valaki, hát én tudom, mennyi mindent megőriztek a végleges pusztulástól, eltűnéstől. De hát mindent nem vehettek a nyakatokba - és szomorú, hogy mások számára bizonyos régiségek már nem számítanak értéknek, hagyják pusztulni. Nem kezdem részletezni, tudod,miről, mikről beszélek.... A bányászati emlékek meg különösen közel állnak a szívemhez...

      Törlés
    2. Biki Endre Gábor : Kissé meglepett,hogy az "erdészethez" fordultak,Mecsekerdő (?)-viszont (talán) nekik lenne erre kapacitásuk. (elsősorban emberekre értve)Való igaz, a Bányásztörténeti Alapítvány (?) - főleg Dr.Bíró József halála után ritkábban "publikál" - bár a honlapjukon van 2018-as hír is. Kissé sajnálatos, hogy pl. a Facebookon megtalálható "bányász csoportok" (közösségek ?) ( van, hogy több száz,vagy 1000 fő) - csak "passzív követők" (?) - ha egyáltalán azok. Tisztelet a kivételnek. (Pl. vannak a Bányamanók is - a fiatalok.) - de nem részletezném jobban. (2) Már csak annyit : pl. van egy csoport ( elhagyott helyek "kutatói," ...) akiktől már láttam "emlékkő eltávolítást"... hogy az alatta lévő helyhez hozzáférjenek... nem lepne meg,ha az említett kő is "akkor mozdult volna el...) (3) Csak egy kérdés : a Gyuri út utcanévtábla ügye hogyan állhat ?

      Törlés
    3. 1.Mindent meg lehet magyarázni - és végül is tudomásul kell/lehet venni, hogy bizonyos dolgok eltűnnek a Földről, vagy akár a történelemből - de aki még bizonyos dolgokra emlékezik, az hiányolja. Velem együtt ez is el fog tűnni...
      2.Igen, nekem is megfordult a fejemben, hogy az emlékkő körüli pár m2-nyi terület azért van "kitisztítva", mert abba a (lefényképezett) nemtudommilyen ajtón akartak bejutni valakik valahová.
      3. Gyuri út utca-névtábla ügyben én nem léptem. Más se.

      Törlés
  4. Nem tudom, van-e értelme a "múltat felhánytorgatni ?"... Anno elég sok mindent tudtam a tervekről, a beindult teleprehabilitációról... (Borbála 1 projekt) - ismertem a benne "közreműködőket" - (vannak aki még most is élnek,igaz más funkcióban, van aki már nem.) Kb. erre gondoltam most,- (esetleg a fotók miatt) Korképek Ha nem működne, akkor Google : kozos-dolgaink.hu Korképek ) Szóval,voltak próbálkozások az ott élő emberek érdekében is. (2) Hogy napjainkban mi lehet ott ?- nem tudom. Volt munkatársaim, ill. ott működő kisebb közösségek fotóit ismerem,- (pl. a Külfejtés környékéről )Más : Frissebb anyag/téma ( közelebbi vidék...) pl a Schlauch-program meg a Peer-Gynt projekt ( bár arról is egyre ritkábban hallok.) Sajnos, ahogy az már lenni szokott (?) - mindent meg lehet magyarázni, hogy mi miért történt, vagy ellenkezőleg. ( Nem is tudom, miért írtam ezt.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nincs sok értelme sem a kérdésfeltevésnek, sem a gondolkodásnak bizonyos témákon - úgyse visz előre ezekben az ügyekben semmi.
      Borbála projektről nem tudok, a Peer-Ggynt-be "rendesen" belenyúltam - legalábbis az elejébe. Mindenesetre tény, a Sándor utca sarkán két házat felújítottak és elvileg lennének ott programok, ha lenne igény rá - de én még nem nagyon láttam ott embert ki-be járni...A pénz elment, az épület áll - gondolom egy idő után (mint szükségtelent) jó pénzért megveszi majd az, aki a Sándor utcai szállást is megvette és szállodát alapított benne, vagy a szintén Sándor utcai orvosi rendelőt is megvette valaki, s benne lakik...
      Áh kár beszélni, pont erről a környékről túlságosan is sokat tudok és torkig vagyok vele.
      Sajnos, még ha van is pénz innen-onnan, és el is kezdődik valami - abból se lesz igazán érték azok számára, akiknek szánták a messzi földön élő jótevők.

      Törlés
  5. @X2018. október 22. 5:38

    Biki Endre Gábor : Kissé meglepett,hogy az "erdészethez" fordultak,Mecsekerdő (?)

    Mert mint írtam, a bányásztörténeti alapítvány (mely a Mecsek Egyesület "tagozata" volt) tavaly bejelentette megszűnését, melyet több lépcsőben kb. 2 év alatt tud megvalósulni, mire mindenhol elvarrják a szálakat. Szakanyagaik egy részét ránk hagyták, melyet az erdészet őriz. A Mecsek egyesület elnöke az erdészet vezérig. helyettese is egyben. Szóval érted? Ezért is fordultam ide, és mint kiderült házon belül meg is tudjuk oldani.

    VálaszTörlés