2018. november 6., kedd

A szentegáti Mária (Biedermann) kápolna


Először két "Ilyen volt-ilyen lett" képet mutatok - hogy érzékeltessem, milyen csoda is történt ezen a kicsi kis településen....


A képeken a Biedermann kápolna pár évvel ezelőtti és mai képei láthatók
...és egy rövid videó:



A dolog úgy kezdődött, hogy......

Szigetvárra Indultam egy osztálytársamat meglátogatni, de menet közben – merő kíváncsiságból bekanyarodtam Szentegát felé. Nagyon régen jártam itt, és egy ismerősöm említette, hogy a kastély melletti parkban álló, vagyis már épp összedőlni készülő kápolnát felújítják. Gondoltam megnézem, hogy áll az ügy.

És akkor ért az első  meglepetés. A lombjukat már nagyjából lehullatott fák között, mint felhős égen a nap, úgy ragyogott a kápolna ! Kívülről teljesen kész – gondoltam, készítek néhány fotót. Láttam ugyan, hogy áll a közelében néhány autó, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget…

 
És akkor egyszer csak kinyílt a kápolna ajtaja és egy hölgy lépett ki rajta. Természetesen azonnal megkérdeztem, hogy mi a helyzet belül a kápolnával, mire azt a mosolygós, de örömmel, büszkeséggel teli mondatot kaptam válaszul: hogy „Teljesen kész, ma lesz az avatás !”

Hát nem is nagyon tudom pontosan kifejezni az érzéseimet – valószínű ilyesmi lehet a lottó ötös találat, hiszen nem számítottam erre…
Volt jó 2 órám a kezdésig, vendég még senki, hát rendesen körbe-fotóztam kívül-belül a kápolnát.











 
 És megérkeztek a vendégek:





Aztán 2 órára már zsúfolásig tele volt a kápolna, az emberek egy része csak a kapu előtt tudott megállni – szerencsére volt hangszóró, hallani lehetett a bent történteket.

Jönnek a meghívottak....A képen a volt tulajdonos és a fő-szervező is látható
Az alábbi fotót László Jánosnak köszönöm:



Csak röviden a kápolnáról néhány adat:
A most Mária kápolnának elnevezett kis szentélyt a  valamikori Biedermann uradalom központjában  kialakított kastély és park részeként,  a bárói család mauzóleumának építtette Báró Biedermann Rudolf 1896-ban.
A 296 m2-es kápolnát a híres pécsi Schlauch Imre valószínű Kirchstein Ágoston építésszel közösen a Budapest Bazilika mintájára tervezte, kupolája a római Szent Péter Bazilika kupolájának 1:7 arányú kicsinyített mása.
A kápolna igen drága anyagból remekül megépített mestermű, padozata siklósi márvány, freskói műalkotások, orgonáját a világhírű Angster cég készítette.
 
Út a kápolnától a kastély felé

A felújításra váró kastély
A családról rövid ismertető olvasható itt:

Az alábbi cikket és videót elolvasásra/megtekintésre ajánlom annak, aki a család történetével szeretne megismerkedni:



A Biedermann család tagjainak hamvait később a mozsgói temetőbe helyezték át, a kápolnában nincs senki eltemetve, csak a sírfeliratok maradtak meg. 

http://www.mozsgo.hu/temeto anyagában találtam:
A  szentegáti sírkápolnából  ide hozták át és  itt helyezték el a Biedermann család halottait:
Szentegáti ág – turonyi Báró Biedermann Rezső, Báró Biedermann Rezsőné, báró Biedermann Elek

Eredetileg is a mozsgói temetőbe helyezték örök nyugalomba:
Mozsgói ág – turonyi Biedermann Ottó, Tüköry Margit, Tüköry Antal, Kada Sándor, Szentpéteri Kada Alajos és felesége Biedermann Margit hamvait. 


 

Úton hazafelé

Az Almás patak

 
Szentegát kicsi, de szép falu
A Zselic dombjai és jobb oldalon halványan a Misina (TV torony) is látható

Örömteli napom volt ! Megörökítettem, hogy más is láthassa, amit én és megbecsülöm, mert ritka az ilyen.

Még egy fontos hír: a kápolna csak előzetes egyeztetés alapján látogatható. Telefon, ahol érdeklődni lehet: 30-393-7443.

Régi képek:https://mapio.net

18 megjegyzés:

  1. Látod, jókor voltál jó helyen :)
    Örömteli, hogy ez a páratlan érték nem pusztult el végleg, hanem szép összefogással megújulhatott. Nem is gondolná az ember, hogy az elhunytak nem itt alusszák örök álmukat, hanem a mozsgói temetőben, mivel a mauzóleum (jó Mária-kápolna) sírfeliratai eredeti állapotában vannak megőrizve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÉN is ellentmondást látok a két dolog között (sírfelirat vs. mozsgói infó)
      de annyira azért nem érdekel, hogy nyomozni kezdjek utána. Ám, ha véletlenül valami érdekeset megtudnál, örülnék, ha értesítenél.

      Törlés
  2. Gyönyörű! Milyen jó, hogy éppen arra jártál, így mi is láthatjuk.Szép napod volt.
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem az ilyen meglepetéseket - bár meglehetősen ritkák.

      Törlés
  3. Tényleg fantasztikus, hogy milyen szépen helyrehozták, megbecsülik! Csak azt nem értem, hogy miért "lakoltatták ki" a jogos tulajdonosokat? Hiszen azért építtették, hogy itt nyugodjanak, nem? Vagy én értettem félre? :( Újból elolvastam és látom, más is feltette ezt a kérdést..., hát minimum furcsa. Vajon a kastélyt is teljesen felújítják? Jó ilyet látni manapság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nyomoz egy barátom az ügyben - ha valami kiderült, mindenképp közreadom...
      Állítólag a kastélyt is felújítja az új tulajdonos - ezt "csak úgy" hallottam, de logikusnak tartom. Végülis "csak" pénz kérdése.... Most már nem állami, hanem magántulajdon.

      Törlés
  4. Ha igaz az áthelyezés a mozsgói temetőbe, akkor az már nem most, hanem évekkel, évtizedekkel ezelőtt volt, még a kápolna romos korszakában...

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett,kár lett volna hagyni teljesen tönkremenni!Jókor voltál jó helyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nagy szerencse, hogy akadnak lelkes emberek, akik ilyesmire is áldoznak időt, pénzt, energiát.

      Törlés
  6. Megkérdeztem az illetékes személyt. Elmondása szerint az 1960-as években kivették az itt elhelyezett személyek földi maradványait és a mozsgói temetőben kerültek elhelyezésre, így a mai napig ott vannak. Tehát a szentegáti mauzóleumban nincs eltemetve jelenleg senki, a funkciója ezért már nem mauzóleum, hanem Mária-kápolna. Azt hiszem így már érthető ez az "átnevezés" is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz a nyomozást !
      (Őszintén szólva azt azért nem értem, kit/mit zavartak volna szegény halottak, ha ott maradnak ? Na de legyen ez más gondja....Ha egyáltalán...)

      Törlés
  7. Szerintem is csodás lett. Neked különösen jó érzés lehetett, hogy láttad romoson, s most felújítva. Szépek a fotók is!! gratulálok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a gratulációt - hidd el sokkal, de sokkal szebb mint amit a fotókon láthatsz.Eléggé csodálom is, hogy az Interneten nincs ennek nagyobb híre. A sok mocsokkal tele van minden, de ha valami szép születik akkor csak a mély csönd.....

      Törlés
  8. Apám,Biedermann László vitette át a 60-as években a szentegáti halottakat,mert azt a hírt kapta,hogy sírrablók kezdték feszegetni a koporsókat.Azóta ott vannak eltemetve mozsgói rokonaik mellett.

    Biedermann Dénes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megtisztelt a híradással és megerősítette a hozzám elért információt. Szomorú, de a tény, az tény.

      Törlés
  9. Nagyon köszönöm , hogy megmutattad, mennyi csoda van a közelemben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ellátogattál hozzám, nézelődj, biztos találsz más érdekességet is ! :-)

      Törlés