2018. november 8., csütörtök

November 8


Egy ismerősömmel beszélgetve szóba került A  kisherceg c. mesekönyv és nekem eszembe jutott, hogy – bár azt a könyvet nem olvastam – tudtam róla valahonnan, hogy van egy „A kis herceg visszatér” c. mesekönyv is, amit álnéven (Saint Etienne, de Anton) Nemere István írt.

Ebből kiindulva kerestem rá a neten, olvastam életrajzát, amit itt röviden közreadok, és legyen akkor ez a mai bejegyzésem az ő születésnapi köszöntője is egyúttal:
Ismeretlenül minden jót, további sok izgalmas/érdekes/szép könyv-írást kívánok neki !
Nemere István író, műfordító 1944.november 8-án született Pécsett. Érettségijét a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban szerezte meg. Ezt követően öt és fél évig dolgozott a toruńi (Lengyel o.) Kopernikusz Egyetem könyvtárában.
1972-ben Esztergomba költözött Könyvtárosi diplomáját 1975-ben szerezte meg az ELTE-n. Volt gépgyári segédmunkás, erdészeti dolgozó, balatoni mentőcsónakos, könyvesbolti eladó, könyvtáros, katona Budapesten és földmérő az állami térképészeti hivatalban, dolgozott kórházban boncsegédként is.

Később Lengyelországban élt, mint diplomáciai tolmács, többnyelvű idegenvezető, könyvtáros.

 


Első könyve 1974-ben jelent meg, amelyet 1977-ben követett a második, aztán 1979-ben a harmadik és negyedik… Majd 1981 óta nem volt év, amikor ne jelentek volna meg Nemere-könyvek, és egyre több.

A tudomány határterületeivel, a rejtélyes jelenségekkel, a történelemmel és emberi képességekkel is foglalkozó könyvei, nagy port felverve tették ismertté a nevét. Az 1990-es években kétszer egymásután megválasztották a Nemzetközi PEN eszperantó csoportja elnökének.Igencsak „szorgalmas” szerző, könyveinek/és álneveinek listáját és egyéb érdekességeket találhatsz honlapján: http://nemere.hu/Érdemes a honlapot végigböngészni – hihetetlen, hogy mi minden „pattan ki” egy ember fejéből, nem csak a témák, melyekről írt, hanem az álnevek sokasága is lenyűgöző….

9 megjegyzés:

 1. A kis herceg c. könyv számomra egy kultúrkönyv, ("kötelező" olvasmánnyá tenném az iskolákban) tanítókönyv egy bölcselet. Nem mese ami abban van, egy hatalmas csokor szeretet. Tiniként olvastam először (örök hála egykori magyar irodalom tanárnőmnek!), felnőttként ismét. Most már jó pár éve ennek, így ideje lenne ismét előszednem. A tél pont alkalmas lesz rá. Sosem késő, mindig aktuális.
  Viszont a visszatér Nemere féle folytatást még nem olvastam. Be kéne szereznem. Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mint a visszhang - olyan vagy ! :-) Hogy írtam róla, elővettem a könyvet - a felénél tartok....Ki gondolná, hogy 73 évesen még lehet újat felfedezni egy "mese"könyvben.

   Törlés
 2. Érdekes, mindenki gyerekkönyvnek mondja, pedig nem az, ami persze nem zárja ki, hogy a gyerekek is elolvassák.
  PZs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazságod van. Fentebb írtam, hogy elővettem....és tényleg fedezek fel benne sorokat, gondolatokat, melyekre nem figyeltem kellőképp évtizedekkel ezelőtt, vagy nem is ért(h)ettem, vagy nem tartottam fontosnak.
   "Akár egy házról van szó, akár a csillagokról, akár a sivatagról: ami széppé teszi őket, az láthatatlan."
   "Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat."

   Törlés
 3. Nem tartom helyesnek a megtévesztö álnevet, mert aki nem ismeri az eredeti Kis Herceget
  Antoine de St. Exupéry-töl, a Nemere könyvet fogja megvenni (tartalmilag ez is lehet jó,de nem as igazi.) Ez egy (talán) sikeres kereskedelmi trükk. Nagyon "plagiat" ize van a dolognak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elgondolkodtam a véleményeden - ugyanis van benne igazság. És nem tudom kinek van "igaza" - aki engedélyezi egy ilyen könyv megjelenését - számítva arra, hogy az emberek ismerik az "Igazi Kisherceg" íróját - vagy annak van igaza, akit semmi sem érdekel, csak a pénz - merthogy az igazgatja a világot...
   Jó lenne erről beszélgetni...
   De lehet, hogy csak ketten lennénk, ha meghirdetném a témát :-)

   Törlés
 4. Az is feltünö, hogy a "visszatér" csak a 2. sorban jelenik meg kissebb betükkel, igy a
  KIS HERCEG van kiemelve és tünik cimnek.
  Szerintem Nemerét csak a pénz érdekli, különben nem irna ennyi álnév alatt ennyi könyvet !
  Mit akar eltitkolni a sok álnév alatt ? Talán azt, hogy rengeteg más (külföldi?) iró könyvèt átirja és új cimmel kiadja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Passssz... Erre nem tudom a választ, nem olvastam a könyveit, nem ismerem őt személyesen, valójában teljesen véletlenül került itt "napirendre". Nem érzem magam kompetensnek ahhoz, hogy róla bármi meghatározó véleményt mondjak.Sem pro sem kontra.

   Törlés