2018. november 30., péntek

Varrómadár : 4,5 dk. csoda


A varrómadár Indiában, Kína déli részén, valamint a Maláj-félszigeten és Jáva szigetén fordul elő.
A madár hossza 13 centiméter, testtömege 40-50 gramm. A tollazata túlnyomórészt barna árnyalatú, a has-oldal világosabb. A két ivar hasonló megjelenésű. Farkát jellegzetesen billegeti.
Tápláléka rovarokból és virágnektárból áll.
A fiatal madár az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak március-december, de leginkább június és augusztus között van. Évente kétszer-háromszor költ.

A fészek gyapotszálakból vagy növényi rostokból készül, a belsejét lószőrrel vagy finom szálú fűvel béleli a madár. A hím gyűjti össze a fészekanyagot, a tojó építi a fészket. A „bölcső”, amiben van a fészek, összevarrt levelekből áll. A madarak leginkább a mangó- és a fügefa leveleit kedvelik, ezeket növényi rostokkal, pókhálóval vagy a kokonokat (petecsomókat) borító selyemmel varrják össze bölcsővé.
A fészekalj 3-4 különböző színű tojásból áll, melyeket a szülők közösen költenek ki. A fiókák 11-12 nap múlva bújnak ki a tojásból. A fiatal madarak 12-14 napos korban repülnek ki.
A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.https://hu.wikipedia.org/wiki/Varr%C3%B3mad%C3%A1r




A természet tele van csodákkal....

...meg kell jegyezzem, az Internet is. Rendezgetem a régi anyagaimat. Van "Természet" mappám, abban aztán annyi minden van eltárolva, hogy csak győzzem kikeresni, amit megnézni akarok...Nem is tudom,  van-e értelme annak, hogy az ember bizonyos internet-címeket, cikkeket, (hogy ne mondjam egyszer megtetsző, de sose készített recepteket, stb.) elmentsen.
Mert hogy jártam ezzel a madárral is. Tudtam, emlékeztem rá, hogy volt egy videóm róla (elég különleges a fészeképítési módja - az ember megjegyez ilyesmiket) -  és most, ahogy rákattintottam a linkre - egyszerűen eltűnt, vagyis az a "semmit mutató" szürke kocka jelent meg - ami a netről levett videók esetében mindig megjelenik.
Mert hogy bizonyos dolgokat valaki töröl, levesz a netről - megértem, biztos van rá magyarázat/ok. Na de hogy egy madár fészeképítésének izgalmas, érdekes, egyetlen! jó videóját letörli valaki, - hát ez számomra teljesen érthetetlen. Mindegy. Találtam egy másikat, feleannyira se jó, mint a régi volt, de hát ez van...
Ettől persze még a madár fészeképítési technikája - legalábbis számomra - lenyűgöző.




6 megjegyzés:

  1. Ez főleg filmeknél bosszantó, megnéznéd vagy úja néznéd, s nincs sehol. Néha a szolgáltató törli, amúgy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg sajnálom azt a másikat, ennél sokkal hosszabb, érdekesebb volt - de hát....nem tudok tenni semmit az ilyesmik ellen.

      Törlés
  2. Ez ugyan nem madár-hír, de nagyon érdekes:
    http://faktor.hu/faktor-kulonleges-pokfajt-fedeztek-fel-szoptatja-kicsinyeit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszem megáll, hogy mik vannak. Engem nagyon érdekelnek a pókok - de erről még én se hallottam.

      Törlés
  3. Lehet, kicsit kapkodtál ? Vagy én tévedek ?... a beírt link (nekem) nem működik !

    VálaszTörlés
  4. http://faktor.hu/faktor-kulonleges-pokfajt-fedeztek-fel-szoptatja-kicsinyeit
    Sajnos nem közvetlenül a cikk jön be, hanem a Google kereső és ott kell ráklikkelni, ez a legelső cikk. (ma legalábbis) De itt is van róla szól:
    https://444.hu/2018/11/30/szoptato-pokfajt-fedeztek-fel

    VálaszTörlés