2018. december 15., szombat

Az öröm illan


Azon gondolkodtam tegnap este, mikor is éreztem utoljára örömöt a hóeséskor. Hát bevallom, olyan régvolt, hogy már nem is tudom pontosan. Mondjuk, úgy a húszas éveim elején lehetett, s az nem tegnap volt.
Mert hát ugye most is, idén is leesett – még ha nem is fél méteres, de mégiscsak itt a hó…
A rettenetes, a bénító, a bezáró, a félelmetes, a pénztárca-nyitogató….ma csak ilyen jelzőim vannak rá.
30 éve, de 20 biztos, hogy minden télen elmondom: kár volt „domboldalra” költözni. (Anyám már akkor mondta, amikor megvettem a házat - de én csak legyintettem rá.....) NINCS olyan utca, ami egyenesen vezetne a házamhoz. Vagy lefelé, vagy felfelé kell menni – attól függ, melyik busszal megyek-jövök. Munkás életem utolsó éveiben sem mertem már ilyenkor autóval járni – még téli gumival se, mostanában meg aztán a kapun lévő postaládáig se merek sokszor kimenni.

Kár, hogy nem tudom így átaludni a telet...

Hogy az élet kezdettől a végéig csupa „tanulásból” áll – ezt a mondást most kezdem igazán elfogadni/érezni/elhinni. Örök életemben előrelátó voltam a hétköznapjaim megszervezését illetően, de mostanában kifejezetten különös logisztika szerint bonyolítok mindent. Már novemberben végiggondolom, mi is az, aminek télen feltétlenül lennie kell itthon. Beleértve a mosóportól a krumpliig mindent – habár sajna, pont ez utolsó, a hagymával kézen-fogva, már már megoldhatatlannak tűnő tárolási problémákat okoz…. Gyógyszerek 3 hónapra felíratva, kiváltva, macskakaja betárolva, és liszt is bőségesen. A 210 l-es mélyhűtő fala „kidagad”.
Mert leesik... igen, előbb utóbb leesik a hó.....

A macskalépcsőt se fogja pár napig használni senki...

A madáretetésre felkészültem

Almát, napraforgót kikapirgáltam a hóból, jöhetnek a rigók

Jó 10 cm-nyi esett az éjjel....


Még sose mértem le, de a mi (sarok) házunk meg a szomszéd néni háza előtti járda nem két méter....
Az idei első téli feladatot abszolváltam.....

Csak ülök itt benn a meleg kis otthonomban, tele hassal, a macskákat simogatva……………..és aztán egyszer „elromlik” minden jó, elmúlik a megelégedettség boldog érzése, megkeseredik a szám íze – és nagyon nehezen tudok védekezni ellene.
Mert eszembe jutnak azok, akiknek mindez a 'gazdagság' , amiben én élek, nem adatik meg.
Szeretnék néha belelátni a saját agyamba (vagy lelkembe?). Mi, miért történik bennem/velem úgy, ahogy ?  Hogy az őszinte, igaz öröm soha nem tud sokig kitartani bennem, mert állandóan felbukkan a mások iránt érzett szánalom, s az emiatti tehetetlenségem tudata.
Nyilván bennem van valami „elromolva” félrekódolva.
Ám változtatni ezen  nem tudok. Így aztán amikor van 3 perc örömöm, akkor azt nagyon tudom értékelni. A többit meg kibírom valahogy….

De, hogy (talán) nem vagyok egyedül, azt az alábbi vers is igazolni látszik:


Tóth Árpád:  Az öröm illan

Az Öröm illan, ints neki,
Még visszavillan szép szeme,
Lágy hangja halkuló zene,
S lebbennek szőke tincsei.

Itt volt hát? jaj, nem is hiszem,
Már oly kusza a tünde rajz.
Mint visszafénylő, kedves arc
Szétrezgő képe vad vizen.

Mint lázálomkép, lenge árny,
Cikázó galambsziluett
Lánggal égő város felett:
Füst közt vonagló gyenge szárny.

Egy holt csillagról árva fény,
Mely milljom éve untalan
Száll ájultan és hontalan
A végtelen tér jég ürén.

Édeni pajtás, égi kéz,
Feldobná szívünk a poros,
Vak légbe, mint vidám, piros
Labdát, de jaj, a szív nehéz.

Itt volt hát? - ó, Öröm, Öröm,
Egy szóra még, egy percre még!
Ó, mondd, az ég fenn ugye kék,
S az élet méze nem üröm?

Az Öröm illan, ints neki,
Még visszabúsul szép szeme,
Lágy hangja elfúló zene,
S ezüstfehérek tincsei...


11 megjegyzés:

  1. Megértelek, ahogy telik az idő felettünk mindennek más értelme van másképpen éljük meg.A hóeséstől én is kicsit félek bár tetszik a szép táj de a közlekedés ilyenkor számomra sem biztonságos. Most mivel mifelénk is elkezdett szállingózni a hó óvatosan elmegyek a boltba majd a szobából gyönyörködöm a hóesésbe! Vigyázzál magadra simogasd meg helyettem is a cicádat:-)) Sokan vagyunk hidd el akik szegényebb sorsú társukra gyakran gondolnak ,de mindenki fájdalmát gondját nem vehetjük vállunkra nekünk is jutott bőven hol ilyen hol olyan ezért a ritkán adódó örömöket őrizzük meg sokáig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha gondolom, milyen kár, hogy az az izgalmas, csodaváró, hónak-örülő gyermeki érzés eltűnik az emberből és csak efféle félős érzések maradnak vissza. Olyan igazságtalanság ez, hogy a "végére" oly sok szépség elveszik....
      (Bár talán ez megkönnyíti a búcsúzást...)

      Törlés
  2. A hónak ki örül, ki nem örül, ez mindig is így volt/van. Én speciel mindig szeretem, ha esik, igaz a márciusi hóesésnek már nem annyira tudok tapsikolni.

    Fodorka, én azt szoktam mondani, ha mindenki terhét a válladra akarnád venni, végül te rogynál össze. Tudod magadról, hogy amit tudsz, megteszel a nélkülözőkért. Ha csak a tizedét tenné mindenki, mint te, már jobb lenne a helyzet.

    Azért meg ne legyen már lelkifurdalásod, mert a te pénzedből, a te erődből, te munkádból elérted azt, hogy nem vagy hajléktalan vagy nélkülöző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jobb pillanataimban én is azt érzem, tőlem telhetően mindent megteszek, ahol tudok segítek. És hát a világ dolgain meg nem tudok változtatni, olyan kicsike vagyok. Én úgy érzem, nem sok felesleges dolgot lehetne nálam találni, annyira igyekeztem minden használatlan dolgot már tovább-adni.Nem tegnapi nálam ez az érzés, vagy 30 éve magamra vettem egy batyut, és azóta viszem - és ezt nem panaszként, se nem dicsekvésként mondom. Tény. És öröm lenne számomra, ha még többet, többeknek tudnék segíteni. De vannak határaim s ezeket már megszoktam, tudomásul veszem.

      Törlés
  3. Mennyire, de mennyire igaza van az előttem szólóknak!!!!
    Sajnálom, hogy előbb-útóbb a szomorúságod ellöki a boldogságdat.(((
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit, ne gondold, hogy magamba roskadva ülök itt most...Nem, de állandóan azon jár az agyam, hogy még MÉG kinek és hogyan tudnék segíteni. (Egyébként megfigyeltem, így télen ezek az érzések fokozódnak bennem...) És hihetetlenül jó érzés számomra, ha néha sikerül segíteni. Mindegy hogy ez egy takaró annak, aki fázik, vagy egy tál ételmaradék a szomszéd mindig éhes kutyájának.

      Törlés
  4. "Apró hópelyhek az örömök, rajtuk át Isten szól: jövök." Reményik Sándor--kedvenc idézetem. Az elcsúszástól én is nagyon félek már, főleg mióta nyáron 2 évben is elestem ,úgy,hogy gipszben kötöttem ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyenkor télen mindig azt gondolom, nem lakom valami jó helyen. A városban azért jobban eltakarítják a járdákról a havat, errefelé (pláne a sok üresen álló ház miatt) - ez már sajnos nem mondható el. Régen a Köztisztasági Vállalat (alias BIOKOM) hozott sós homokot és bizonyos helyeken lerakta - ebben a pompás új úri magyar világban erre már nem telik. Két éve - bár többször telefonáltam és kértem - egyszer sem hoztak.

      Törlés
    2. Erre megint csak az mondhatom : bizonyára úgy lehetett... viszont (olvastam a BIOKOM-nál) aki kéri,oda szállítanak homokot. Ismerjem el, az idén (2018 év vége felé) én sem kértem, pedig évek óta (!) mindig hoztak. ( Minden évben fotóztam... ) Igaz, azt is, hogy rajtam kívül - más - onnan nem vitt el homokot. ( Viszont úgy tudom, a Biokom által kiszállított homokban nem
      volt só. Más : 2003-óta (!) első alkalommal járhatott a közelünkben sószóró autó ( az Ürögi fasorban) - meg is voltunk lepődve. (Persze, mesze még a tavasz...)

      Törlés
    3. Jó hír...idén még nem próbáltam, de akkor holnap felhívom őket. Mi se tavaly, se tavaly előtt nem kaptunk. Az utolsó kiszállítás után pedig (legnagyobb döbbenetemre) tavasszal a megmaradt homokért eljöttek és elvitték. Nem tudom, mennyire gazdaságos egy hatalmas teherautót + sofőrt + 2 lapátoló embert alkalmazni pár m3 homok összeszedésére....

      Törlés
  5. 2018.12.16.(vasárnap) - utólag... Bár én is kint jártam (szombaton) 06:00-kor a közeli boltban, előzőleg (halkan,söprűvel) eltakarítottam a havat házunk előtt. (Ne má' felébresszem a szomszédokat... bár munkanap volt.) Örömmel láttam, mások is lapátolgatták a havat,- (idősebbek is) - és itt is vannak, akik "felfogadtak" hókotrásra alkalmi vállalkozót. ( közelben lakik, eléggé lepusztult körülmények között.) Más : lehet, vannak, akik nem sokat tudnak arról, hogy mi minden ( segítő,ajándékozó stb. akció van a városban,-Pécsett.) A meghirdetett ételosztások,- és ne soroljam. ( Kissé meglep(ett)... esténként a 100 ezer Ft-os (névtelen adakozó) pénzösszeg átadása. ) - [ Na, de nem ismételgetném én azt, hogy ez a sok hír hol olvasható. ]

    VálaszTörlés