2018. december 14., péntek

Francia-krémes





http://nassolda.receptneked.hu/2014/02/12/francia-kremes/

Be kell valljam töredelmesen, nem járok cukrászdá(k)ba. Pedig hajdanán…hajaj. A Mecsek cuki tudna mesélni (rólam is).
Ma szerettem volna valakit meglepni egy francia-krémessel. Bementem hát egy cukrászdába, kértem egyet és 475.- Ft-ot fizettem.
Elakadt bennem a levegő, amikor a kiszolgálónő kimondta az árat. Nem volt képem azt mondani, hogy csomagolja ki és tegye vissza a pultba.

Én nem tudom, mennyibe kerülnek egy ilyen krémeshez az alkatrészek. Nem tudom, mennyi egy krémesben az anyagköltség/munkabér/sztk/víz/gáz/villany/egyéb bérlet/és adó….
De komolyan mondom, nem mostanában lesz, hogy én valakit meglepek egy francia krémessel….

Teljes egészében magamhoz se tértem a kábulatból, amikor a cukrászdából kifelé jövet, az egyik asztalnál aranyos, kedves családi képet vettem észre.
Apu-anyu-kislány….
És igen.
Mind a hárman, szerda délután fél 4-kor francia krémest ettek.

Szóval mégiscsak bennem van a hiba.
Naponta konfrontálódom a ténnyel, nem vagyok én már erre a világra való.


7 megjegyzés:

  1. Nem sűrűn veszek én sem cukrászdai édességet, de a hétvégén hasonló ledöbbenésem volt nekem is mikor az egyik Vőm mesélt ezekről az árakról:) Az utolsó két mondatod nem tetszik/nem vagy Te hibás/, ne így fogd fel a dolgot! Régen is voltak akik megtehették hogy hétvégén vendéglőkben ebédeljenek cukrászdában falatozzanak és most is váljon egészségükre! Mi pedig főzzük meg és süssük meg magunknak mindezeket ami még olcsóbb is! Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, mostanában olyan gyakran "döbbenek meg" a félelmetes módon megváltozott világ dolgain, hogy naponta tudnék valami negatívat írni. Ezért (is) gondolom, a hiba valahol bennem van. Biztos változott a világ, de én is eléggé másképp állok már bizonyos dolgokhoz, mint régebben. De ettől még nagyon igyekszem értékelni minden napomat és hálás vagyok azért, hogy megéltem.

      Törlés
    2. Éva : Bocs' ... több mint 20 éve vagyok nyugdíjas... ha nem is túl gyakran, de előfordul, hogy kettesben, ( vagy a családdal... bár az kissé költségesebb... (3 unokával + szüleik...) egy-egy ebédelés megvalósítható. (Nem sorolnám,hogy hol... mert a zsúfoltságot nem kedvelem... ) Igaz, tudni kell ( ismerni)- hogy bizonyos dolgokat,hol együk ( italokról most szót sem )

      Törlés
  2. Régebben, mivel annyiszor mondták, hogy miért nem te csinálod, sokkal olcsóbban kijössz, néhány egyszerűbb süteménnyel próbálkoztam. Be kell valljam sírva dobtam a szemétbe a produktumomat.
    Amúgy a környékünkön két étterem/falatozó zárt be. Az egyik tulajdonosát ismerem. Azt mondta, nem tudják kitermelni a költségeiket, nem kap embereket. Aki jelentkezik, vagy kutyaütő, vagy a bért illetően irreális elvárása van. Árakat nem nagyon tudnak emelni. Amikor a menüt 700 forintról felemelték 800 forintra, többen lemondták az előfizetést. Igaz később néhányan visszatértek, de nagyon nem ment a szekér. Úgy döntött inkább bezár. Mit fog csinálni, még nem tudja.
    Szóval, nem olyan egyszerű az élet.

    Amúgy vessetek a mókusok elé, de megveszem a franciakrémest.
    u.i. volt egy sajtosrúd recepted, amit itt tettél közre. Az sikerélmény volt, mert sikerült.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, krémessel én se kísérleteznék már. Nincsenek róla különösebb siker-élményeim. De azért egy-egy tortának még ma is nekiállok, többnyire születésnapi meglepetésnek készítve.A cukrászdai süteményeket nem szeretem, agyon vannak cukrozva.Egyébként meg minden sütitől lelkiismeret furdalásom lesz - tehát legokosabb ha nem járkálok se cukiba, sőt még a "téma körül" se. :-)

      Törlés
  3. Olyan egyszerű a sütése és olyan olcsó,hogy vétek megvenni készen.
    Régebben gyakran készítettem,de mióta cukros vagyok,vissza kell fognom magam.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb, ha sütsz, írjál, kiszaladok hozzád, megkóstolni egyet :-)
      Én biztos nem fogok kísérletezni vele. Emlékeim szerint nem voltam nagy bajnok a krémes sütés terén.(Gondolom van 20-25 éve hogy sütöttem.....)

      Törlés