2019. január 13., vasárnap

A hangyák különös világa




Néha teljesen véletlenül bukkanok érdekességekre – olyasmire, amiről még sosem hallottam….
Tudtam én, hogy a hangyák különös lények, bizonyára sok érdekességet lehetne még róluk találni, de én most ezekre bukkantam:

„A hangyák dolgozói – tényleges koruktól függetlenül – pontosan fölmérik a még várható élettartamukat, és ahogy csökkennek hátralévő napjaik, inkább vállalnak kockázatosabb feladatokat. A társas rovarok – amilyenek a hangyák, a méhek és a darazsak – dolgozói a koruktól függően váltják a feladatokat.
Az idősebb dolgozók végzik a kockázatosabb, fészken kívüli élelemgyűjtögetést, míg a fiatalabbak látják el a biztonságosabb belső karbantartói-gondozói feladatokat. Ez a finomhangolás a dolgozók átlagos élettartamának meghosszabbításával segíti a kolónia rátermettségének maximalizálását.

Eddig senki sem tudta azonban, hogy vajon a hangyáknál megfigyelhető munkamegosztást az életkorral összefüggő élettani változások váltják-e ki vagy valamilyen más mechanizmus. Ennek kiderítésére Dawid Moron és munkatársai a lengyelországi Jagelló Egyetemen 11 laboratóriumi hangyakolóniát létesítettek a Myrmica scabrinodis faj fiatal dolgozó hangyáiból. Mindegyik kolóniában a hangyák felének várható élettartamát mesterségesen csökkentették… Ezeket a hangyákat színes festékpöttyel jelölték. 

Az öthetes követési időszak alatt a jelölt hangyák korábban és gyakrabban kezdtek gyűjtögetni a kolónián kívül, mint a kezeletlen nővéreik. Ez arra utal, hogy a hangyák nem pusztán az életkortól függően váltanak feladatot, hanem közvetlenebb módon becsülik föl a saját várható életkilátásaikat.


 


Érdekességek még a hangyák világából:

Köztük is találunk vadászó és gyűjtögető, pásztor, kertész, de még rabszolgatartó hangyafajokat is.
Legtöbbjük a növényi táplálék mellett elhullott rovarokat is becipel a fészekbe illetve bármilyen zsákmányállatot is szívesen megeszik.
De léteznek kifejezetten válogatós fajok is!
Délkelet-Ázsiában él egy olyan hangyafaj, amely kizárólag fülbemászókkal táplálkozik, de vannak olyanok is, amelyek csak rovar- és pókpeték gyűjtésére szakosodtak.
   


 Az amazonhangya hazánk "legvérengzőbb" hangyafaja. A királynő rajzás után betör a rabszolga-fajok fészkébe, leutánozza azok feromonját, és megöli a királynőjüket. A rabszolgafaj dolgozói fogják ezután etetni az amazon királynőt, mivel az ölésre módosult szájszervével önmagától nem is lenne képes enni. Az amazon királynő nem képes elég petét rakni a boly fejlődéséhez, ezért rendszeresen fosztogatják a környékbeli bolyokat, onnan bábokat lopnak, így képesek fenntartani saját létszámukat. A kifejlett amazon bolyban ezért vegyesen vannak jelen amazon-harcosok, rabszolgafajok, illetve más rabszolgatartó fajok.




U.i. Néha irigylem azokat a tudósokat (vagy nem tudom, milyen foglalkozású embereket), akik ilyesmiket meg tudnak állapítani. Mert bizonyos dolgok megfigyeléséhez, biztos állásfoglalás kialakításához egy két hét leskelődés egy laborban biztos nem elég. Van néhány szakma/pálya/hivatás ami nekem nagyon tetszik és újjászületésem esetén vállalkoznék arra, hogy ilyesmi legyek. Mondjuk hangya-megfigyelő.

3 megjegyzés:

  1. Hihetetlen mennyi érdekesség "logika" övezi az életüket a hangyáknak.
    Sokszor jut eszembe, nem kéne mást tennünk csak a természetet, az ott élő állatokat, növényeket megfigyelni és hozzájuk hasonlóan élni - lehet sokkal normálisabb, kiegyensúlyozottabb életünk lehetne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy jobb lenne, ha közelebb tudnánk maradni a természethez. De mindig többet, mindig mást akarunk.

      Találtam egy kis idézetet, bármilyen hihetetlen Arany Jánostól (Kertben):

      "Közönyös a világ... az ember
      Önző, falékony húsdarab,
      Mikép a hernyó, telhetetlen,
      Mindég előre mász s - harap."

      Hát nincs igaza ???

      Törlés