2019. január 14., hétfő

Az én kefírem


A legenda szerint a joghurt és a kefir létrejötte a Kaukázusban található Elbrusz-hegyhez kötődik. A véletlen úgy hozta, hogy egyazon időben különféle mikroorganizmusok kerültek bele egy köcsög tejbe, és minthogy a hőmérséklet is megfelelő volt számukra, hamar kiderült, hogy képesek ott együtt élni és anyagcsere-folyamataikkal a tejet megsavanyítani. Az Elbrusz-hegy melegebb, déli oldalán a magasabb hőmérsékletet kedvelő mikrobák találtak optimális feltételeket a török nomádok által kifejt tejben. A létrejött tejterméket törökül “yogurut”-nak hívták. Bizonyos források szerint ez az elnevezés a 8. században tűnt fel először és a 11. században már a jelenleg is használt formájában, “yoghurt”-ként szerepelt.
Ezzel szemben a kefir az Elbrusz hűvösebb, északi oldalán keletkezett, olyan mikroorganizmusok hatékony közreműködésével, amelyek kevésbé voltak melegkedvelők, leginkább a 25-28 °C-os hőmérséklet-tartományban érezték jól magukat. A kefir szó valószínűleg ugyancsak török eredetű, hiszen a “kef” szótag jelenleg is létezik a török nyelvben, jelentése kellemes, élvezetes. A pásztor, aki megkóstolta a létrejött terméket, minden bizonnyal így fejezte ki elismerését. A kefir, eltérően a joghurttól, nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is, aminek következtében a tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ez utóbbi azonban általában nem több 0,8%-nál.




Ez itten az én gombácskám... Nemrég kaptam. Ezzel az adaggal (kb. 3 evőkanálnyi mennyiség) 24 óra alatt, meleg helyen fél liter tejből tudok nagyszerű kefirt készíteni.  A gondom csupán az, hogy csak LM (=laktózmentes) tejet ihatok - és nem tudom hogy hosszabb használat után miképp fog reagálni a gomba erre az "italra" .(Ugyanis szerintem a LM tej valami förtelem, "tejként" nem is bírom meginni - ezért próbálkozom most a kefirrel - bár lehet, 'meghalasztom' vele a gombáimat....)
És azon is elgondolkodtam (ki kellene próbálnom), hogy "kefiresedés" (=megsavanyodás) alatt nem tűnik-e el a tejcukor a tejből ? Mert akkor mégiscsak lehetne rendes tejjel is készíteni...
Hát nem tudom - ez most egy kísérleti fázis. Ha elpusztulnának a LM tejtől, akkor azért valószínű, csinálok egy újabb gomba-adaggal még egy próbát, rendes tejjel. Hogy eztán azt meg bírom-e inni ? Nem tudom....
Ja és tudom, láttam, van u.n. LM kefir is. Olyant még nem vettem. Egyébként is felháborítónak tartom, hogy az ettől-attól mentes termékek (laktóz, cukor, mittudoménmi) sokkal drágábbak, mint a rendes termékek. Nem elég a betegnek a baja, akkor még ilyen árakkal is büntetik ???

Jó hír: végülis "rendes tejjel "etettem" a gombáimat és az ebből készült kefir semmiféle emésztőrendszeri bajt nem okozott. LM tej vásárlás beszüntetve !

A kefir egyébként finom és hasznos étel:

* A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontásnak hála megnő az egészségvédő bioaktív peptidek mennyisége. Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket.
* Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és gátolja a rákkeltő anyagok képződését.
* A vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, mert a tejsavbaktériumok a savanyítás során megemésztik a tej koleszterintartalmának hozzávetőlegesen egyötödét-egyharmadát, másrészt kefir csökkenti a szervezet belső koleszterin-képződését, illetve növelik az érvédő HDL-koleszterin arányát. Emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció és javul az összes ásványi elem felszívódása.
* Mérséklődik a csontritkulás kialakulásának veszélye is, hiszen a kalcium 7%-kal nagyobb arányban épül be a csontokba. 
* A savanyítás következtében a termékek B1-vitaminban, niacinban, folsavban és biotinban dúsulnak, a savanyú közegben pedig lassul a C-vitamin lebomlása.
* Élőflórát tartalmaz, amely támogatja a bélflóra egyensúlyát.(https://www.rockstar.hu/rs-light/kefir-a-termeszetes-probiotikum)




6 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy az ettől-attól mentes termékek azért drágábbak, mert a mentessé tételük + költség?
    Csak kérdezem.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyanítom, hogy ez is belejátszik. De míg a "rendes tej" úgy 2 havonta egyszer biztos akciós, a laktózmentes jó, ha évente kétszer....De azt hiszem ez a cukormentes termékekkel is így van. Akinek ezek kellenek, fizesse meg az árát - függetlenül attól, hogy betegségének ő-e az okozója. És akkor ugye a szükséges gyógyszerekről szó se essen... Aki beteg....hát így járt....

      Törlés
  2. én a kaukázusit úgy iszom, mint más a vizet :D imádom...ettől függetlenül ugyanúgy elkapok minden betegséget, ha úgy adódik, tehát "csak" az élvezeti értéke nagy számomra, persze lehet kifejti azért a jótékony hatását a szervezetben, csak még titkolja egy kicsit :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne hinném, hogy "csodaszer" a kefir - de valószínű, hogy a szervezetnek jót tesz - nem lehet véletlen hogy olyan régóta és olyan sokan dicsérik. És nem mellesleg - szerintem is - finom, üdítő, kellemes étel/ital.

      Törlés
  3. Én kaptam a nyáron gombát, de azt limonádéhoz vagy folyadékhoz kellett önteni, de nem bírtam meginni. Öszvér volt nekem, se kefir, se limonádé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos, hogy kefir gomba volt ? Mert vannak másféle gombák is, pl. a kombucha.
      A kefirgomba az csak tejben él, és nagyon finom. A kombuchát nem ismerem.

      Törlés