2019. január 19., szombat

Egy újszülöttnek minden vicc új....


Most tán azt kéne kezdetnek írnom, hogy az olvassa el mai kis firkálmányomat,  aki újszülöttnek érzi magát, mert a többieknek - valószínű - nem lesz ez újdonság... (Hacsak nem tartozik az illető a gyorsan felejtők táborába.)

Rendezgettem a régebbi anyagaimat, s rábukkantam a „Dibidabi”-ra. Talán van, aki most felkiált, hogy „jaj, csak azt ne!” Ha ez a cím olvastakor az első gondolatod, akkor most gyorsan csukd be a blogot és holnap olvashatod tovább. Ha viszont szereted /mint én/ és mosolyra akarsz fakadni, hát kérem tessék, hallgasd !

Röviden az alábbiakat lehet megtudni a netről, illetve a dalról:


 
A Loituma egy finn kvartett. A Kaustinen Folkmusic Festival az év együttesének választotta 1997-ben. 1989 őszén a Sibelius Akadémia népzenei tanszékén megalakult egy hét fős együttes „Jäykkä Leipä” (Szárazkenyér) néven, ennek a csapatnak lett az utódja a (négy tagú) Loituma.
Évekkel később, miután a csapat folyamatos zenei ívet írt le, különféle behatások alakították a zenéjüket. Ez volt az igazi fejesugrás a zenei áramlatok sokféleségébe. 



A Loituma Éva polkája  egy japán rajzfilmnek köszönheti világhírét. A 2006-ban készített japán mém-ben Orihime Inoue a mangasorozat egyik főszereplője póréhagymát lóbálva énekli el a dal egy részét.  Ezután beindult a Loituma-láz, ennek köszönhetően számtalan remix és videó született. Magyarországon is több rajongói portál alakult. A világméretű népszerűséget az „Ievan Polkka” (Éva polkája) című dal hozta a csapat számára.


     



Az én kedvenc variációm pedig ez:  






(A dal szövege is fent van a youtube-on, én azt hiszem száz éve alatt se lennék képes megtanulni  😁 )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése