2019. január 24., csütörtök

Mai költői kérdésem


(„Költői kérdés: Gondolatalakzat, a stílus szenvedélyessé tételének, nyomatékosításának eszköze. Csak formájára nézve kérdés, választ nem igényel".  http://www.kislexikon.hu/koltoi_kerdes.html  )

Nem is tudom, milyen vagyok: szomorú ? csalódott ? dühös ? letargikus ?  Vagy csak egyszerűen a hétköznapi „elegem van már ebből a világból” hangulat került agyam sejtjeinek felszínére  (ismét) …
ehhez a bejegyzésemhez írt Kavics egy kommentet, melyben ajánlotta egy film megnézését, ezt:




Nagyon sajnálom, hogy olvasóim közül németül nagyon kevesen beszélnek (bár azt se tudom, a nagyon kevesen igaz-e ? Még senki se reklamált a helyenként betett német hivatkozások miatt….)  szóval a nyelvismeret hiánya miatt aztán nem is tudom, kinek ajánlom a filmet. Én mindenesetre nem kerültem túl jó hangulatba megnézése után…sőt…

Újra és ahogy múlik az idő, egyre többször érzem: Elegem van ! Mindenből.
Elkezdtem felsorolni mi mindenből – de abbahagytam a listázást, mert reménytelen, túl bonyolult és nem akarok regényt írni.

Szóval ülök itt, írom a hülyeségeimet és belül a lelkem, mint szélviharban a fák – ingadozik. Mit kell/lehet/szabad elhinni ?(És ebben a "mit"-be érts bele mindent, akár a hazai helyzetet is.)
De a legelső kérdés a MIÉRT ? Miért van ez így, ahogy, miért ilyen a világ, az ember, amilyen ?

Jó kérdések tudom, és azt is, hogy nincs rá válasz a „CSAK”-on kívül.

Max. annyit szeretnék tudni, - mondjuk egy ilyen filmmel kapcsolatban - hogy mások is érzik, amit én, az elkeseredettséget, mert folyamatosan átveri a világ ? a szomorúságot, mert senkiben és semmiben bízni nem lehet/szabad? Hogy - végső kérdésként - mi a fészkes fenének élünk mi (emberek) így - ahogy ?  Hazugságban, gyűlölködésben, lelki és testi mocsokban, ezen a csodálatos szép Földön.
Tényleg nem érdemeljük meg.    

(Úgy rémlik, mintha párszor írtam volna már ezt a mondatot…. De nem kaptam „odaföntről” választ a kérdésemre.
Ja, „lentről” se igen….) 


8 megjegyzés:

  1. Én sem beszélek nyelvet, sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tragédia, mert néha én is azt gondolom, tán jobb lenne a magyar tévét nézni, van állítólag valami olyan adó ahol csak játékfilmeket vetítenek. Azokon tán nem kell töprengeni az embernek. Ennek a csak német adó-nézésnek egyetlen előnye, hogy megtudok/látok olyasmiket is Magyarországról, amit a magyar tévé nem mutat....

      Törlés
  2. Szerintem a mi generációnknak nem kell ezen törni a fejét, mert a hasonló lelkizésekkel csak magunkat és életminöségünket tesszük tönkre - és semmit sem tudunk megváltoztatni. Éljünk ahogyan jónak gondoljuk és próbáljuk azt kihasználni és élvezni amire még van lehetöségünk és egészségünk. A sok kérdés már csak a következö generációkat fogja érinteni és azt mi nem tudjuk befolyásolni vagy elháritani. Sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos igazad van - de pl. Te miképp parancsolsz a gondolataidnak, ha "nekilódulnak" ? Én már gondoltam arra is, mi lenne, ha alkoholista lennék vénségemre ? (A kábítószerrel nem mernék próbálkozni - de lehet, az is jó módszer) Tán elterelné a figyelmemet és mindig vidám lennék...(vagy se)....
      Miért iszik, és miért drogozik valaki ? Azt hiszem azért, mert nem talál választ a kérdéseire.

      Törlés
  3. A német TV - ben nagyon sok pánikkeltö program van és a társadalom (egyik részének) állandó jelleggel rosz a lelkiismerete valamiért ! Ezt úgy hivják : "die deutsche Angst" .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom.... Egy biztos: ma éjjel nem sokat aludtam, a ZDF info-n néztem egy "sorozatot". Inkább nem írok róla....

      Törlés
  4. Az ARTE egy francia adó, Strasbourgban van a helyszíne.
    Általánosságban ilyet állítani több mint ingoványos (névtelenül ilyenekkel dobálózni magáért beszél). Az adó korunk egyik leginformatívabb adója, nem valóságshowkkal, reklámokkal teletűzdelt "ezteddezkész" company.

    VálaszTörlés