2019. január 28., hétfő

Pécsi képek, gondolatok


Nem vagyok templomjáró ember – vállalom a kijelentésemet. (Az én Istenem ugyanis nem templomokban lakik….)
Na, de egy kedves  blogos ismerősömet, aki nekem a csendhegyes blogban sokat segített, próbálnám én is vissza-segíteni, ugyanis ő Szt. Veronika képeket gyűjt.   https://veronikaigazikepmas.blogspot.com/

Örömmel ajánlottam, hogy majd szétnézek a pécsi templomokban, hátha van itt is ilyen kép.
Hogy hétköznap délelőtt nem lehet bemenni, azt még valahogy tudomásul vettem. De hogy a katolikusok ünnepnapján, a vasárnapon se lehet – azt kissé furcsállom.
Azt, hogy misére menőnek álcázzam magamat és miközben a hívők imádkoznak, én Veronika képeket keressek – hát azt valahogy nem tudom elképzelni….

Ma (vasárnap) az alábbi templomokat látogattam végig:
Lyceum templom, Irgalmasok temploma, Ferencesek temploma, Zárda templom – ezek mind zárva voltak (bár pl. az irgalmasokon ott egy tájékoztató tábla,  hogy vasárnap nyitva   8-tól 20-ig….)
A Dzsámiba (Belvárosi templom) és a Székesegyházba írd és mondd, 1900.- Ft a belépő….
Nos, nem akartam hinni a szememnek-fülemnek.. ..
Itthon megnéztem a pécsi püspökség honlapját  és ott ugyanezek a számok szerepelnek.
Hát nem tudom, mekkora a templomok látogatottsága, de én valószínű az isztambuli nagymecsetért se fizetnék ennyit.
(Csak zárójelben, pl. a Magyar Nemzeti Múzeum teljes árú felnőtt belépőjegye  1600.- Ft)
Így hát sajnos csak a jó szándék maradt. De ha valakinek lenne Szt. Veronika képe, küldje el nekem, majd továbbítom a gyűjtőnek.

Ahogy végiggyalogoltam tulajdonképp az egész belvároson, semmi, de semmi melegséget nem éreztem a szívemben. Se a Király utcában se a Széchenyi, vagy a Séta, vagy a Kórház téren… Nem volt rossz idő – de emberek alig-alig járkáltak, végtelenül lehangoló a sok bezárt üzlet, én nem is tudom miért, de olyan hullaszagot éreztem mindenütt….
(Lehet persze, hogy egy tűzijátékos, ordító-zenés estét kellett volna választanom, akkor talán többen vannak.)

Már nem tudnám elírni újra ezeket a sorokat:

„Dráva városom,
kit a Mecsek úgy ölel karjával,
mint anya gyermeket –
mennyire szeretlek !”


Ha már velem volt a fényképezőm, készítettem pár képet:

 
A Csontváry múzeum

A múzeummal szemben Csontváry szobra áll.
 



Horváth Adolf Olivér ebben a házban lakott. Milyen jó, hogy nem él már   a kedves Olivér bácsi... megszakadna a szíve, ha látná a mostani állapotokat.
 
A Székesegyház mellé kerültek a Papnövelde utcából a régi apostol szobrok

A felújított zárda templom

A múltra emlékeztető sárga villamos (csak dísz)

Végre megkezdődött a néprajzi múzeum renoválása is. Hát épp ideje volt...



9 megjegyzés:

  1. A néprajzi múzeum nem lesz renoválva, nincs rá pénz, csak azért verték le a vakolatot, mert (élet)veszélyes volt a lehullás miatt. Teljesen egyetértek, Pécs meg van halva. Tessék elmenni Nagyatádra, Kaposvárra, Szekszárdra, vagy akár csak Tolna kis városába. Egészen más helyzeteket állapotokat találni. Szégyen, ami itt van, és ami nincs, pedig kellene, hogy legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megleptél a múzeumra vonatkozó hírrel...de elhiszem. Ennek a városnak semmitérő vezetői vannak - na de ki szavazott rájuk ? Én nem, az biztos....

      Törlés
  2. Volt kollégiumunk, amerre iskolába jártunk a fotóidon. Rég volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt is átvette most már a püspökség.
      Ciszterci Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium - ez a neve most.....

      Törlés
  3. Úgy tudom,hogy mise alatt ingyenes a belépés a templomokba,akkor kell menni.
    Egyébként a Lyceum altemplomában van a bátyám sírhelye és csak mise alatt tudom látogatni,még a halottak napja körül is.Felháborítónak tartom,hogy egy vidéki(volt debreceni is)csak este öt órai mise alatt mehetett be a családtagja hamvaihoz,mindenszentek ünnepén.Persze,a sírhely ára horribilis-csak megjegyzem.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a mise alatt ingyen be lehet menni, na de gondolod, hogy az alkalmas idő lenne körbejárni kutakodva a templomban, hogy van-e valahol egy Szt. Veronika freskó és akkor a ceremónia alatt ott kattintgatnám/villogtatnám a fényképezőmet ?Nem hiszem....
      Azért ez a líceumos sírlátogatás is megdöbbentő. Te fizetsz, nem is keveset és ők mondák meg, hogy mikor engednek oda a sírhoz ???

      Törlés
  4. Nem Pécs vonatkozású,de meg nem állhatom,hogy itt jegyezzem meg.Mikor első unokánkat vittük 3 évesen a Budapesti Állatkertbe,1o.ooo forintot hagytunk ott belépöre.Négy felnőtt és egy 3 éves gyerekért.Ennek már 13 éve.Ma sem jobb a helyzet,3.ooo a felnött és 2.ooo a gyerek jegy.
    "Érdekes módon" a nagyszülők viszik unokáikat az állatkertbe,akik már nyugdijasok.
    Kik azok,akik kitalálják,hogy egy állatkertnek úgy kell müködni gazdaságilag,mint egy profitot termelő vállalkozásnak ?!A szakrális és temetöi árszabályokról nem is beszélve !A pécsi Zsolnay Múzeumban is voltunk 8 éve,-hát az sem volt kevés!Nem vagyok egyedűl,aki filléres szinház,mozi,opera,koncerte, könyvek és múzeumi belépőkön kulturálódott.Hát igy nem csodálkozhatunk a tömeges bunkóságon !!!

    VálaszTörlés
  5. Ismételt köszönet a csodás képekért,nagyon élvezem,hogy innen Pátyról láthatom a régi régi épületeket és jelen állapotukat és tudósitasz sorsukról.Annál is inkább,mert ezekről semmit sem tudnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétségtelen eléggé bezárkózott életet élek, de annyira megdöbbentem ezen a belépőjegy áron, hogy még ma sem tértem magamhoz. Hát nagyon kíváncsi lennék, mekkora a forgalma a templomnak, hány olyan ember van, aki ekkora összeget áldoz arra, hogy egy templomot megnézzen.(Kiegészítésképp hozzá kell tennem: én MINDEN árat a nyugdíjamhoz viszonyítok. Lehet hogy egy mai "dolgozó" embernek ez nem nagy összeg - de nekem igenis sok. És azt hiszem nem vagyok egyedül.)

      Köszönöm a dicséretet, igyekszik az ember... :-) (Bár nem mindig sikerül jó sztorit találni)

      Törlés