2019. január 25., péntek

Tudtad ? Kijavítva.....

Aki "A"-t mond, merjen/tudjon mondani "B"-t is.

A tegnapi  "a folyók melyik partjukat mossák jobban ?" kérdésre (PZS-nek adandó válasz-komment kapcsán) találtam valamit, ami jobb, pontosabb annál, mint amit leírtam. Remélem aki tegnap olvasott, ma is visszanéz ide, és megtalálja ezt a kijavított változatot.
(Korrektebbnek tartom fent hagyni és javítani, mint kitörölni ez a bejegyzést, mert ugye azt is megtehettem volna s akkor aki olvasott, abban a tévhitben élne, amit én itt tegnap leírtam. Hát bocsánat....)


49.ábra alatt az 5.pont:

5. Az eltérítő erő a víztömegek mozgásirányára is hat. Ezzel kapcsolatban Baer észt fizikus még a múlt század közepén olyan törvényt fogalmazott meg, amely szerint az északi félteke folyói jobb partjukat alámossák és meredekebbé formálják, bal partjuk viszont lapossá válik. 
Törvényét főleg az európai Oroszország nagy folyóinak (Volga, Don, Donyec, Dnyeper stb.) völgyformái alapján alkotta meg, és kétségtelen, hogy szabályerősítő példák máshol is találhatók (pl. a Duna Magyarországon).  
Ennek ellenére ma az az általános vélemény, hogy a folyóvölgyek formálásában résztvevő számos más erő rendszerint lényegesen felülmúlja a Coriolis-erő hatását, így annak tiszta érvényesülésére nincs mód. A világtengerekben mozgó víztömegek (áramlatok) is mutatják a Coriolis-erő hatásának megfelelő irányváltozásokat, mivel azonban az áramlatok az állandó jellegű szelek következtében jönnek létre, s azokat – mint láttuk – befolyásolja az eltérítő erő, a két hatás szétválasztása meglehetősen nehéz.

Akit esetleg érdekel, mi a Coriolis erő, itt elolvashatja:



Nos, az alábbiakat írtam tegnap, de ez - a fentik szerint -  nem teljesen igaz:
Az északi féltekén a folyók a nyugati partjukat mossák alá erőteljesebben,  vagyis a bal partjukat, míg a déli irányba folyó vizek a jobb partot mossák erőteljesebben. (Van egy pár ilyen "nagyobb" folyó az északi féltekén, pl. Volga, Ob, Elba, stb. nem is beszélve a Nílusról, ami az északi félteke egyik legjelentősebb folyója...)A jelenséget egyébként a Föld forgása okozza. . .
(Ezt az infót - hivatkozás nélkül - valami régebbi csillagászati anyagomban találtam, s onnan másoltam be ide.)
 


Egyébként azért ezt a napsugaras képet csatoltam a mai anyagba, hogy gondoljatok rá: elindultunk a nyár felé, rövidülnek az éjszakák!


Kányádi Sándor: Ballag a folyó
                       
Ballag a folyó
csöndeskén,
füzek állnak a
part mentén.

Nézik a vizet,
bámulják.
Ámuldoznak a
vén fűzfák.

Kérdik egymást s a
folyót is,
hová ballag a
sok-sok víz.

De a folyó csak
ballagdál.
Meg-megáll minden
pataknál.

Fölveszi őket
becézve
ülteti, mintha
szekérre.

Viszi, ringatja,
dajkálja.
Néznek a fűzfák
utána.

Összesusognak,
aggasztja
őket a folyó
nagy titka.

Víz fölött fecske
cikázgat.
Örömére a
fűzfáknak.

Tőle is kérdik,
s megtudják
végre a folyó
nagy titkát.

Tengerbe ballag,
tengernek.
Állnak a fűzfák,
merengnek.

S véges-végig a
part mentén
rügyezni kezdnek
csöndeskén.
 

 

6 megjegyzés:

  1. Bizony ne szégyelld magad, mert Te ezt nem tudtad. Én sem tudtam, bizonyára sokan mások sem és mi mindent nem tudunk még.
    Ettől szép és jó, hogy felhívtad rá a figyelmünk. Nagyon érdekes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira szeretek ilyen dolgokat "felfedezni". És szinte mindig véletlenül kerül a szemem elé, nem azt a dolgot keresem, hanem valami más kapcsán egyszer csak felfigyelek valamire - ami teljesen újdonság számomra. Hát ez a folyós-dolog is ilyen volt. Gondoltam megosztom azokkal akik benéznek ide.

      Törlés
  2. Arról már hallottam, hogy a lefolyóban a déli féltekén más irányban folyik le a víz, mint az északin. Meg sem gondoltam volna, hogy a folyókra is kihat.

    Jah, megyünk a nyár felé, a tegnap esett 15 centi hóval :) de tény, hogy már észrevehető reggel is, hogy hamarabb megtörik a sötétség, a délután meg már számottevően hosszabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Délután lementem a Pennybe, itt nálunk olyan metsző, hideg szél fújt ( bár pár napja nem esett hó) - hogy én se nagyon tudtam arra gondolni, hogy "közeleg a nyár". De a fényviszonyok változása az viszont nagyon jó !

      Törlés
  3. Amiről írsz, az a gyakorlatban azt jelenti, ha a folyónál, a kanyarban a folyás irányába állsz, akkor a bal oldali parton szép, homok padokat látsz, míg a jobboldali part meredek és ott a sodrás erős.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy elgondolkodtattál a kommenteddel - mert nélküled a téves infó maradt volna fent. :-)

      Törlés