2019. február 28., csütörtök

Csodaszer: a mák


Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére.

Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.




Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. 

Azonban orvosi hasznosságát tekintve, a vélemények megoszlanak - van aki csodaszernek tartja - más vitatja ezt. Én azt hiszem az igazság - mint mindig - valahol félúton van.

Közkeletű tévedés az is, hogy a mák nyugtató, altató hatású.

Tény, hogy a máknövény tartalmaz ópiátokat, de ezek az anyagok elsősorban, legnagyobb mennyiségben a még éretlen zöld gubóban, illetve az abból kinyerhető tejnedvben vannak jelen. Ezt az anyagot a növény a kártevőkkel szembeni védekezésként termeli, így a már érett gubóban és a magban csak jelentéktelen mennyiség mutatható ki. Régen a nyugtató hatású mákteát is a zöld gubóból főzték.
Az étkezési célra termesztett kék mák pedig szinte semmi ópiátot nem tartalmaz, ezért van külön gyógyszeralapanyagként termesztett mák is.
 

A mák ősidők óta ismert kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó. Sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a bejgli sütés idején találkozik mákkal.
Jó azonban tudni, hogy a mák sokféle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek. B6 vitamin, E vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, szelén és vastartalommal bír.



Mákos süti:
Gyorsan elkészíthető, kevert mákos sütemény recept:
1 pohár joghurt
1 pohár liszt
1 pohár darált mák
2-3 tojás
1 csomag sütőpor
fél vagy 1 pohár olaj
pici só
fél pohár nyers nádcukor, ízlés szerint (de inkább sztívia tabletta)

Fenti anyagokat botmixerrel összedolgozzuk. Kivajazott, lisztezett, előmelegített tepsibe öntjük, és addig sütjük, ameddig a beleszúrt, hegyes villán nincs tészta. Nagyon finom és gyorsan elkészül.
Fenti sütit lehet variálni. pl.: kimagozott meggyel, vagy egyéb apró gyümölcs darabkákkal megszórjuk a tetejét sütés előtt. A tetejét szezámmaggal meghintjük. Apróra vágott diódarabokat, mandulát is keverhetünk a tésztájába. Sokféle variáció lehetséges, fantáziánktól függően.


P.s.: Aki tudja, honnan ered a "Mákom van" /=szerencsés vagyok/ kifejezés, ugyan legyen már szíves és ossza meg velünk tudását. Köszönöm előre is !

Adatok innen:



6 megjegyzés:

  1. Köszi a hasznos infókat. Szép fotókat találtál a recept is nagyon tetszik! Most kedvem lenne valami mákosat sütni egy gondom van csupán "nincs mákom":)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszonylag egyszerűnek látszik a recept, gondoltam én is megpróbálom (nekem van mákom, a mélyhűtőben cukrosan igen jól eláll) de aztán lebeszéltem magam.... Pont a keddi bejegyzésem miatt... :-(

      Törlés
  2. https://octo.blog.hu/2010/02/06/miert_van_makja_a_szerencses_embernek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szenzációs !!! :-)
      Csak azt nem értem, hogy én miért nem akadtam erre rá...Pedig próbálkoztam...
      Egyébként nem ismertem ezt a weboldalt, de már látom, fogok én itt böngészni !

      Törlés
    2. Tényleg nagyon jó, ismét tanultam valamit.

      Törlés
    3. Tegnap este már nézegettem ezt a weblapot, tényleg nagyon sok érdekesség van itt összegyűjtve.

      Törlés