2019. február 27., szerda

Micsoda csoda !!!


Az alábbi videót tegnap kaptam - és annyira tetszett, hogy gondoltam, megmutatom, hátha nem látta mindenki: 

II. Katalin orosz cárnő a művészetek nagy pártolója volt. A szentpétervári Téli Palotában gyűjtötte a gyönyörű műalkotásokat a világ minden tájáról – itt helyezkedik el ma az Ermitázs múzeum. Itt található az a különleges óra is, amit a cárnő szeretőjétől, Patyomkin hercegtől kapott ajándékba. A művet egy angol mester készítette 1781-ben, és elsődleges funkciója nem az, hogy mutassa az időt, hanem hogy lenyűgözze az embereket. Ebben máig is sikerrel jár – most mi is megtapasztalhatjuk!






6 megjegyzés:

  1. Hűha! :O

    Micsoda kincs lehet ott felhalmozva, emberi ésszel fel nem fogható értékben...

    Mondjuk én úgy voltam vele mikor Bécsben jártunk Schönbrunnban, a Belvedere kastélyban meg a Hofburgban, hogy egy idő után annyira tömény volt az az iszonyatos gazdagság bemutatása, már azt vettem észre, nem tud olyat mutatni, amitől megcsillanna a szemem. Ill. csillogott a sok csilivilitől :D szépek, persze hogy szépek, de én nem tudok elájulni tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, gyengéim a különleges órák. Ezért is került ez most ide be a blogba. Engem elvarázsolnak az ilyen "játékok" - nem azért, mert aranyból vannak és drágakővel kirakva, hanem mert csodálatos, varázslatos játékok. Hogy kinek juthatott eszébe ilyesmi ? És ha eszébe jutott micsoda ügyesség, türelem kellett az elkészítéséhez ! Mindenféle finom, mesteri, kézi munkát csodálok. Ha meg ráadásul mozog, zenél, na akkor el vagyok ájulva :-)

      Törlés
  2. Anno az egyetemmel voltunk kint 1 hónapos intenzív nyelvi kurzoson. A vendéglátóink elintézték, hogy az Ermitázsban lévő kincstárba bemehessünk. Volt ott minden, cári koronák, Fabergé tojások, ékszerek.
    Amúgy csodálatos és hatalmas gyűjtemény, de egyszerre képtelenség bejárni. Csakis célirányosan lehet menni.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a nagy múzeumoknak ez az átka - egyszer jutsz el oda, és akkor van rá - jó esetben - egy délelőttöd. Csak hármat írok: a British Museum és a National Gallery Londonban és a kairói Nagy Egyiptomi Múzeum.A szívem fáj, hogy csak annyit láttam belőlük, amennyit. De én is, már eleve úgy mentem be, hogy nem tudok mindent megnézni, kiválasztottam egy témát, akörül keringtem...Nem tudom, jó ötlet volt-e - de legalább minden múzeumból egy két igen értékes darabra ma is emlékszem.

      Törlés
  3. Lenyűgöző! Különösen az elme, aki ezt kitalálta és megalkotta.
    Nem annyira a cárnő gyűjtő szenvedélye, hja, köztudott, a tűz közelében minden könnyebb. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda hihetetlen türelem és bizony kézügyesség is kellett ahhoz, hogy elkészítsenek sok sok évvel ezelőtt egy ilyen alkotást !

      Törlés