2019. február 21., csütörtök

Pazarlunk


Két-három napja téma az én tévémben a németek fantasztikus élelmiszer pazarlása. (Egy rövidke riport itt: https://www.tagesschau.de/multimedia/video/video-507619.html)
11 millió tonna/év élelmiszer megy a szemétbe.
És ennek nagyon nagy része még használható, csak a ráírt szavatossági idő már lejárt, ill. (zöldség, gyümölcs esetén) kisebb  „szépséghibás”.
Azt mindenki tudja, hogy az u.n. szavatossági idő, az nem mindig azt jelenti, (sőt!) hogy az után pár nappal, héttel az a bizonyos élelmiszer nem fogyasztható. Mégis szemétbe kerül.
Közben a világ másik fele éhen hal.


Most végre Németországban elindult egy mozgalom, állami szinten is, hogy ennek a féktelen és esztelen pazarlásnak véget vessenek.
Fogalmam nincs Magyarországon mi a helyzet. Hová kerülnek és kerülnek-e egyáltalán felhasználóhoz a „kicsit hibás”, vagy pár elcsúszott napos „lejárt” élelmiszerek ?
Meg merné-e mutatni mindenki a hűtőszekrényét ? Mert én még közeli ismerősömről is tudok, aki bizony időnként ”kitakarítja” a hűtőt, értve ezalatt: kidobál mindent, amit benne felejtett és szerinte már nem ehető, vagy úgy gondolja, hogy azt mégse fogja felhasználni. És tudom, nincs egyedül.
Nem akarok én itt most megint előhozakodni a „régi szép időkkel” – amikor olyan szegények voltunk, hogy nem csak hűtőszekrény nem volt, de belevaló se nagyon lett volna.


Nézz körül egy élelmiszer boltban. Akár egy piciben is. Hány féle árút kínálnak ? Igaz van benne csalás rendesen, mert ugyanaz a termék különféle csomagolásban és kiszerelésben más más címkével is kapható, így lesz a hajdani egy féle nápolyiból 30 féle valami izé – ami tulajdonképpen mégiscsak nápolyi.
Azt gondolom, valamilyen szinten a kereskedelmet azért a vásárlók is tudnák szabályozni.
De a téma túl bonyolult ám ! Mert ha belegondolsz, sehol se érsz a dolgok végére. Mert jó, vásárolj kevesebbet, de ezzel minden „mozdul” - kevesebb munkája lesz millió embernek, a boltosnak, a bolt takarítónak, az áruszállító sofőrnek, az autógyártónak, az  útjavítónak, a benzinkutasnak, a magtermelő kertésznek, a kútfúrónak…és sorolhatnám napestig.
Ezt a beindult „ringlispilt” fogalmam nincs, miképp lehetne lassítani. Sajnos én sem tudom a megoldást..




11 megjegyzés:

  1. Sokszor fogott el az érzés, ha bementem egy nagyáruházba és láttam a kínálatot, hogy ezeknek egyszer lejár a szavatossága (a tejtermék, felvágott, zöldség, gyümölcs) és ki kell dobni, utána hová kerül mindez? szemétbe? mert a zöme oda. Ha kitennék egy asztalra a megmaradt árut, szerintem egy órán belül elvinnének mindent és nem a szemétbe kerülne. Lehet arra is hivatkozni, hogy mi van ha megbetegszik valakit tőle és az áruházat vonják érte felelősségre? Minden lejárt szavatosságot úgy állapítanak meg, hogy még utána min. egy hétig fogyasztható, ha hideg helyen van. Én is ettem már ilyen terméket, semmi bajom nem volt tőle.

    Múltkorában láttam egy fotót, a REWE üzletláncnál (mint nálunk kb. a Penny) van kitéve egy írás egy kosár banán felett, felteszem a blogomba, ide nem tudom mellékelni, de az a lényege, hogy már nem olyan szép és hibátlan, de ehető és elviheti ingyen.
    A lányom is mondta, hogy a pénztáraknál rendszeresen ki vannak téve mindenféle áruk, amit el lehet vinni ingyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, Németországban van ez a REWE üzletlánc :)

      Törlés
    2. Olyan sok mindenen kellene változtatni... elsősorban a szemléleten persze...de itt még számolni kell a kukacoskodó adminisztrációval és a fene tudja még mivel. Itt nem a jó/észszerű cselekedet a cél, hanem a hivatali szék megtartása. Minden áron....
      (Ki érti, miért kell mostanában az ésszerűt észszerűnek írni ??? Pedig így van, megnéztem....)

      Törlés
  2. Ma olvastam, számla nélküli zsákos rengeteg krumplit foglaltak le,közuti ellenőrzésen...Erre megsemmisítik.... mert ..////.nincs kinek adni ügye?????/// meg áll az eszem!!!!

    De reggel nem ezt akartam írni...Unoka kint tanul Müchenbe, és a diákmeló alatt dolgozik ...Felszolgál, terít, focimecsen felszolgálnak VIP vendégeknek és hasonló helyekre hivják őket...Mesélte ennyi pazarlást még életében nem látott, mennyi cukor, péksütemény és hasonlók mennek felbontatlanul a kukába..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a német tévében láttam/hallottam a döbbenetes képeket és adatokat. De azt hiszem, azért itthon se takarékoskodik mindenki, s bizony jó lenne, ha kicsit elgondolkodnának az emberek a "készletek" végességén....

      Törlés
  3. Pl. amit az óvodások nem esznek meg, már a konyhásnénik sem vihetik haza, mint régen, hogy a kutyának, macskának, vagy a malacnak adják, mert veszélyes hulladéknak van minősítve, és elszállítják megsemmisíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez is a pazarlás egyik szintje. Nem is igazán értem az okát. Bár az "okosok" nyilván ezt is meg tudják indokolni valami hülyeséggel....
      És mivel a mai gyerekek rettentően válogatósak, az óvodák, iskolák maradéka hihetetlen mennyiségű!!! (ismerősömtől tudom, nem tévedés!)

      Törlés
  4. Pékségek odaadják az aznapi/előző el nem adottakat féláron van akinek ez is sokat jelent. Ez a pazarlás borzalmas, mondjuk én itt-ott, ha bemegyek nagy áruházakba a nagy választéktól is rosszul vagyok, maga alá temet. Inkább kis helyeken vásárlok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó kezdeményezés ! Nem hallottam róla - igaz persze, nem árok pékségbe, magam sütöm a kenyeremet. Egyébként egyetértek veled, én se szívesen járok nagy áruházakba, megzavar az árubőség. Ha megyek, "cetlivel" megyek, mert enélkül hajlamos lennék mást is venni.

      Törlés
  5. A REWE az első az újrahasznosítás, környezetvédő és humánus megoldásban, az összes többi diszkonter a nyomában kullog, ha egyáltalán tesz valamit. Náluk vihetem a dobozkámat és megkapom a kimért élelmiszerem vagy kínálnak üveget, "mindighasználatos" zacsit.
    Ez az iszonytalan pazarlás egész Európára jellemző (hála EU) - törvények, élelmiszer- és egyéb árudömping. Teljesen felesleges ennyi élelmiszerrel elárasztani az országokat, ebből ered 2 az én árum szebb, ezt vedd" verseny. Így kidobásra ítéltetett a görbe, barna foltos, stb. áru. Óriási a kínálat, már rég nincs egyensúlyban a kereslettel! Itt kéne fordítani a mérlegen. És akkor még nem is említettem Kínát és Amerikát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a baj, hogy nem látok kiutat, a fiatalok által kezdeményezett megmozdulás, amiről néha hallani lehet, kevés a világ többsége gondolkodásának megváltoztatásához.
      De hát a forradalmak is elkezdődnek valahogy, hátha ebből is lesz (majd egyszer) valami. Csak nehogy előbb érjen utol bennünket valami katasztrófa.

      Törlés