2019. február 19., kedd

Sváb receptek - őseimre emlékezve


Nemrég a bajor Tv-ben hagyományos, téli, falusi, elfeledett ételekről(is) volt szó. Felkerestek egy családot, ahol a nagymama (természetesen) nem jár el dolgozni, ezért minden házimunkát ő végez. Van ideje a macerásabb, kicsit több időt igénylő ételek elkészítéséhez is. Nem volt ez rossz módszer, én is ilyen családban nőttem fel. Egyrészt  4 generáció élt együtt, másrészt az idősebb nők „csak” a ház és a család jólétével törődtek.

Öröm volt számomra látni, hogy ott még ma is vannak olyan családok, mint a miénk volt 60 évvel ezelőtt. EGYÜTT ültek az asztalnál, együtt mondták el az evés előtti imát (nyilván az utánit is) és az alábbi ételek kerültek az asztalra -  amit szemmel láthatóan mindenki nagy élvezettel fogyasztott:


Leves-gombóc
Kenyér beáztatva, hagyma megdinsztelve, (valamilyen ?)felvágott apró kockára vágva, liszt, tojás – ebből gyúrni nagyobb gombócot, húslevesben kifőzni. A levesben főtt hússal, resztelt krumplival, salátával külön étel is lehet.

Tepsis
Krumpli kockázva, főzve – rá alma kockázva főzve – tetejére pirított szalonnakockán párolt hagyma felkarikázva – majd ezen vékonyra szelt  húsos szalonna és reszelt sajt. Sütőben átsütni az egészet.

Krumpli-puffancs
Főtt krumpli reszelve, bele túró, tojás -  kevés zsírban/olajban kisütni. Salátával főétel is lehet, vagy köretnek is jó húsokhoz, ill. lekvárral édességként is megfelel.

Gyanítom, hogy azért a németek sem esznek minden nap krumplit krumplival – és ez a három  krumplis étel csak azért került egy napon az asztalra, hogy be lehessen mutatni a krumpli sokoldalúságát, meggyőzve a fiatalokat, hogy abból nem csak chips készíthető.
 
Valamilyen, a témához kapcsolódó kép keresése közben ezt a gusztusos fotót találtam itt: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com   (Mellesleg érdemes a bolgba is belenézni. Nagyon sok jó, szép étel/recept van itt. Sajnálom, hogy írója abbahagyta a blogolást...)

8 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen egyszerű de igen finom ételeket! A tepsis recept felkeltette érdeklődésemet:)

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet volt!A címből merítettem az ötletet mára.Az én őseim is svábok voltak,mindjárt beugrott a kedvenc étkem,a gőzgombóc.Azonnal nekiláttam bedagasztani és sikerült is pókhasúra enni magam.Nálunk hévöknélnek hívtuk,van,ahol danfknédl a neve.Bab mellé készült most.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idejét nem tudom, mikor ettem....Pedig talán nem is olyan nagyon nehéz elkészíteni. Talán rászánom magam egy csendes napomon én is.
      Bab mellé készült ? De fura - még sosem hallottam. Én ezt mindig valami lekváros, mártásos édes tésztaként ettem.

      Törlés
    2. Készítik sósan és édesen is.Nálunk meggymártás mellé volt édesen és sósan babos és savanyú káposztás ételekhez.Többféleképpen készítem.Ma öntöttvas lábosban készült és szeretem a végén az alját kicsit pirosra,ropogósra sütni.Ha savanyú káposztával készítem,kis oldalast sütök alá,rá a káposzta és amikor majdnem puha minden,akkor rá az ételre teszem a gombócokat és a gőzben megsül/fől.Savanyú bableveshez(böjti étek,melybe kis krumpligerezdek is kerülnek)kiváló.
      Van is jó pár öntöttvas edényem,csak abban jó készíteni.Na,annak a nehéz tetejét nem emeli fel a gőz,hermetikusan zár!
      lélekajtós

      Törlés
    3. Miket meg nem tud itt az ember :-) De tényleg elképzelhető, mint "finomított kenyér-féle" a káposztás és a babos ételekhez is.

      Törlés
  3. Ezek az ételek tipikus bajor konyha étkei, a sorba illik még a krumplisaláta (hidegen, uborkával). Mindet nagyon szeretem, a krumlit egébként is minden féle formában igen kedvelem.
    A levesbe a gombóchoz szalonnakockákat szoktak tenni, jó kiadós lesz - kellett az erő a fizikai munkát végző gazdáknak és párjaiknak. De szoktak sajtot, spenótot is a gombócba gyúrni, sőt van olyan gombóc, amit kissé laposra nyomnak, két oldalát megsütik és ezt teszik a levesbe. Hmm, de szeretem, ebbe mindig jó érett sajt kerül. Már messziről érezni az illatát. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Újabb és újabb variációk ! Ezekről nem hallottam, A sajtos variáció igen csábítónak hangzik, talán egyszer kipróbálom. Amúgy én is a krumplikedvelők táborába tartozom. Szoktam gondolni, hogy krumplin (ill. a belőle készített ételeken) elég sokáig kibírnám.

      Törlés