2019. március 4., hétfő

Házi tészta


Rendezkedtem az egyik konyhai szekrényemben pár napja, és kezembe akadt a száz éve nem használt tésztacsináló gépem. Egyszerűen nem emlékszem, mikor készítettem utoljára  itthon tésztát – pedig volt idő, amikor csak ilyent ettem. Aztán ellustultam, vagy drága lett a tojás, vagy nem tudom…
Mindenesetre a gép tökéletes állapotban van, gondoltam kipróbálom…

 


 
Hát nem tegnapi jószág....

Mindentől függetlenül nem tudom, mikor fogom elővenni újra. Nem tudom (akarom) kiszámolni, hogy melyik tészta az olcsóbb, a bolti, vagy az enyém – bár az enyémbe konkrétan tudom mit tettem. Lisztet, tojást, vizet és sót. Tartósítószert cseppet sem. Igaz, a bolti zacskóján sincs ilyesmi feltüntetve – de az se látszik, hogy  pl. ezt a terméket ki és hol készítette. (Mellesleg a neten sem találtam meg.)
No, mindegy, ilyen lett a mai tésztám: 





Ez meg a bolti tészta ismertetője, állítólag ebben sincs tartósító:

Tudja valaki mit jelent a PY3 ?

 

4 megjegyzés:

  1. Nekem is hasonló gépem volt talán az kicsit fiatalabb kiadásban. Szerettem sokszor készítettem vele tésztát de az már tönkrement sajnos, hogy melyik a gazdaságosabb a házi vagy a bolti nehéz megmondani ilyen liszt és tojás árak mellett. Talán a házi azért jobb mert azt tudod hogy mit tartalmaz abba biztos nincs ilyen titokzatos PY3:-)) A tésztád szép lett !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az aranykosár márkájú tésztákat jónak tartom - és bevallom, a gépet tényleg csak a "játék kedvéért" vettem elő. Mellesleg szégyellem, hogy így ellustultam - de vállalom a lustaságot. Csak könnyebb megvenni a tésztát boltban.... :-)

      Törlés
  2. Szerintem a PY3 a csomagolásra vonatkozik, a műanyag fajtáját jelölheti,de lehet, hogy ostobaságot állítok.
    Fantasztikus a géped, gyönyörű állapotban van. A tésztád is isteni lehet. nem végeztem számításokat, de nem tudom elképzelni, hogy ha ugyanazt beleteszik, mint te, akkor olcsóbb a kész tészta, még akkor se, ha ők nagyker - vagy nyomott áron kapják a tojást és a lisztet. Náluk az általad felhasznált alapanyagköltségre rájön a tárolás, az energia (szárítás), az épület használata, a dolgozók bére és járulékai, a dolgozók szabadsága és betegsége, a csomagolás (anyag + csomagológép), a szállítás, és a forgalmazás költsége, plusz a cég fizet iparűzési adót, meg csoda tudja még mi mindent. Mivel a liszt, tojás, víz még ma is olcsó alapanyag, a felsoroltak szerintem minimum 100%-kal megemelik a költséget. Így ha a két összeg - a tiéd bekerülési költsége, és a bolti vételára közel van, akkor valami nagy sumákságnak kell lennie a háttérben.
    Nagyon szép a tésztád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez mind úgy igaz, ahogy leírtad - néha elcsodálkozik az ember, hogy mégis működik a világ - dacára, hogy mindent, de tényleg mindent túlbonyolítottunk.Valami történt az idővel - gyorsabban múlik, mint régen, ezért aztán az ember állandóan siet (hová is ? a sírba?) nincs türelme és néha tényleg ideje se olyasmikhez, amihez a nagymamájának még volt energiája is, ideje is. És elkényelmesedtünk. Én is. Fentebb írtam, jó játék volt ez a tésztacsináló géppel, de nem tervezem, hogy a jövőben magam gyártom a tésztámat...

      Törlés