2019. március 17., vasárnap

Kullancs

2019.március 17 van. Pécs  városában az u.n. Zsolnay negyedben - (ami azért nem külváros és a kertem se olyan, mint a dzsungel)...ma egy kullancsot szedtem ki a macskából.
Eszem megáll... Nem  csak a büdösbogarak és a döglegyek, de most már a kullancsok is itt vannak  "a spájzban".

(Bocs, attól, aki nem tudja, miért került ide idézőjelben a "spájz" - ha kell, esetleg majd megmagyarázom...)

Még jó, hogy van gyakorlatom a Lilis időből, seperc alatt kiszedtem, s mint látható, nem szakad bele a feje...



Hát már csak ezért is kell/jó/hasznos dolog rendszeresen simogatni a macskát....


12 megjegyzés:

  1. Nem hazudok, de higgyétek el, természetjáróként mondom, évek óta még az enyhe teleken is megfigyeltük, a kutyában az udvaron télen is van időnként. Többször láttunk kullancsot mászni a hó tetején, vagy a bokrokon télen, havas időben időben is. Rendkívül ellenállóvá váltak, és mindenütt vannak, ahol csak némi zöld vagy fűfelület van. Egy kedves ismerősöm fél éve küzd (bénulás és hasonló tünetekkel), amit egy tavalyi kullancsfertőzés után kapott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ijesztő dolgokat írsz. Igaz az utóbbi években már igazi, hideg tél sincs, hogy egyes kártevők gyérüljenek. Most már nem elég az erdőben-járás után félni egy kullancstól, akár itt a városban is fenyegethet ez a veszély.Szomorú.

      Törlés
  2. Javaslom, hogy vegyél Frontline cseppeket. De az állatpatikában biztosan tudnak javasolni más szereket is.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt tettem. Megvettem. De akkor is csodálom, hogy a városban is itt vannak már.

      Törlés
  3. Borzasztó :( annyira utálatos dögök és olyan észrevétlen tudnak rámászni az emberre, sose felejtem el, mikor a lányom kicsi volt és este a fürdetésnél vettük észre drága finom bőrében, fúj! mire kivettük...akkor még nem voltak ilyen spéci kiszedők, ráadásul otthon voltunk apóséknál, ott meg pláne nem. Szerencsére nem volt semmi utóhatása.

    Sok-sok éve járunk már túrázni, de (kop-kop-kop lekopogom!!!!) még nem szedtünk össze egyet sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra ne volt újdonság maga a kullancs-kiszedés, amíg a kutyákkal kijártam, számtalanszor szedtem ki belőlük - dacára a bolha-kullancsriasztó szereknek... Csak azzal nem tudok megbékélni, hogy itt bent, a városban vannak már ezek a dögök....

      Törlés
  4. Kullancs?.... bizony hogy van ... Minkét kedvenc kapja havonta a cseppeket, mert kullancsra csak egy hónap,bolhára meg 3 hónapig hat..
    Nekem a kullancsról mindig a saját gyerekünk jut eszembe...valamikor rég az orvosok sem voltak felkészülve? mert küldözgettek bennünket, mert egyik orvos sem vállalta hogy kiveszi a gyerek tarkójából a kullancsot,ami már szép nagy volt, nyaralásból jött haza a gyerek, és mivel hosszú haja volt, igy a szüleim nem vették észre...Az elkövetkező években minden tavasszal bepirosodott és megduzzadt kicsit a kullancs helye...Aggodtunk rendesen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irgalmatlanul drágák ezek a szerek. Amit én vettem (az olcsóbb!) majdnem 2000 Ft volt és csak 1 hónapig jó....Annyira kihasználja a gyógyszeripar az emberi/állati kiszolgáltatottságot !!! Az ember-gyógyszerek ára is már a csillagokban van.

      Törlés
  5. Gyerekként rengeteg kullanccsal volt dolgom. Többnyire magamból szedtem ki, de kutyáink, macskáink is rendszeresen gyűjtötték őket. Felénk anno is rengeteg volt belőlük.
    Itt az Alpok környékén is van bőven, mivel mi rengeteget vagyunk úton folyamatosan vizsgáljuk át magunkat, de az évek során talán 1-el ha találkoztunk. Számomra is érthetetlen, mert van, hogy elfelejtünk ellenük védekezni. Ahogy az is, egy éven a kertből szedtem pár medvehagyma levelet és a konyhában azok lemosásakor egy a levelekről került a lakásba.
    Nem vagyok híve a kémia szerek alkalmazásának. Ezért utánajártam milyen természetes alternatívát lehet használni ellenük. Az egyik a fekete köménymag olaja, melyet belsőleg is lehet szedni - már aki meg bírja/tudja enni, én sajnos nem - illetve külsőleg bedörzsölni. Ahogy a geránium illóolaja is hatásosan véd.
    Anno a polybé-t szedtük, de a fokhagyma illóolaja sem kedvező ezeknek az élősködőknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amíg dolgoztam, - mint a természeti környezetben hivatalból járónak - ingyenesen járt a kullancs elleni védőoltás. Amióta nem dolgozom, nem oltatom magamat. Igaz most már nem is nagyon járok erdőben (bár hát ugye a macska nem az erdőben járkált...)
      Életemben nagyon kevésszer volt bennem kullancs, az se sokáig. Én azt hiszem, van akit "nem szeretnek" ezek az állatok s én ezek közé sorolom magamat.

      Törlés
  6. Olyan rutinom van már kullancs-kiszedésben, hogy döbbenet.. mindig hoznak haza a cicák, pedig van védelem rajtuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A baj a kullancs elleni szerekkel (mi a nyakba-bedörzsölőset használjuk), hogy még hivatalosan is csak 1-2 hónapig hatásosak, de néha gondolom, hogy eddig se. És piszok drágák !

      Törlés