2019. április 9., kedd

Gondolataim a pécsi fagyilkolásról.....


Ez a cikk jelent meg pár napja az egyik pécsi netes újságban.

Ennek kapcsán gondoltam, jó lenne megtudni, van-e másik olyan város is, mint Pécs, ahol (véleményem szerint) igen durva módszerrel próbálják – már évek óta – az útmenti fákat „kordában tartani”. Eredetileg az öreg gesztenyékkel kezdték – igen sok nem „éledt újjá” a megmetszést követő tavaszon. És nem ültettek helyükre semmiféle fákat. (Ezekről most nem hoztam képeket - de ha valaki kérné, tudok ilyent is készíteni....)

Aztán tovább folyt ez a – szerintem – gyilkos – vagdalkozás, és nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a pécsi hőerőműnek – avagy valaki jóbarát asztalos-üzemének igencsak kell az ingyen fa. És bizonyára valamelyik kertészetnek is jól jön, hogy új fákat vásárolnak tőlük…

A napokban végigmentem – nagyon szomorú szívvel - a Marx/Vassalbert utcán és készítettem pár fotót. Ítéljétek meg, igaz lehet-e az az állítás, ami a cikkben is szerepel, hogy t.i.
az „öreg fasort a kedvezőbb utcakép, a szakszerűbb forgalomtechnikai körülmények, a közterület könnyebb fenntarthatósága érdekében” cserélték ki.
 
Ilyen volt a Marx út
  


Tényleg beteg és öreg fák voltak ?????


Igen, NÉHÁNY tényleg beteg volt köztük...
Most így néz ki az utca
  
Ilyen a pécsi faápolási módszer.....
 
Mellesleg SEHOL nem írtak arról, hogy az utcában most fogják kezdeni a teljes közmű-felújítást, vagy valami hasonló tervek lehetnek, mert a víz-gáz-szennyvíz-vezetékek nyomvonala és bekötési pontjaik már fel vannak festve… lehet ennek a munkának (is) útjában voltak a fák.

Akármi is volt az oka legyilkolásuknak, én sajnálom őket és igencsak kíváncsi vagyok, tud-e valaki olvasóim közül olyan helyszínt ahol hasonló durvasággal bánnak el évtizedes, gyönyörű fákkal ?



12 megjegyzés:

  1. Igen..igen ..láttam, csak az utca neve nem jön be...ott kezdték elöször Kertvárosba menet de a temetőnél is sok fa igy néz ki, sok ki van vágva...DE itt nálunk a Potyka előtt is igy néz ki egy fa.....Sanos megint sűrűbben járunk Sellyére... ott nagy fákat vának ki tőből...Még a napokaba láttuk daruval és vágóesszközökkel próbálták szétvágni a tavalyi kivágott fákat és autóra tenni...DE sok helyen mintha ritkitanák az erdőt, vagy csak megtévesztésnek, de sok fa van már kivágva... a 6-os ut mentén Szigetvár fele az erdősáv, majdnem végig ki van vágva és sorolhatnám, pedig nem sok fele járunk...Egyszerűen érthetetlen ami most folyik...favágás terén... és ne is menjünk bele a többi szetlen dolgokba!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is láttam a temetőt, meg Sztárára menet a Sellye környéki fákat...Tényleg nem értem, nagyhirtelen miért tört ki többfelé ez a fairtási őrület ? Nem akarom elhinni, hogy mindez a mi (=emberek) védelmünk érdekében történik. Sajnálnám én az erdőben is a fákat - de valahogy azt jobban megértem, mint a városokban, vagy azok környékén történő fairtást. Hiszen a levegő amúgy is rettenetesen szennyezett, és a fák pont ennek javításában segítenének.

      Törlés
  2. Ha ilyeneket látunk a híradóban mint tegnap is ami Budapesten történt hasonló "buzgóság" felháborodunk és morgunk. Nevetséges mikor mondják hogy majd pótolják dupla mennyiséget ültetnek, de az hány év múlva olyan mint amit kivágnak? A beteg fát jogos de ezt nem mindig elővizsgálat után végzik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán ha valami lassúbb tempóban történne a dolog. Rendben, vágják ki a betegeket, és rögtön pótolják. Aztán pár év múlva ritkítsanak megint és újra pótolják. De ilyesféle tervszerűségre - sajnos - nem számíthatunk.

      Törlés
  3. Mesélek nektek egy másik érdekességet. Tegnap /hétfő/ a Biokom 3 fűkaszás kistraktorral "le"nyíratta Kertvárosvan a Peta-Posta.... környékén a még nemlétező fűvet, volt ahol annyira nem volt fű, hogy csak a föld volt, de ott is "tisztességesen levágták" a poros földet.((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amióta a Biokomnál megtörténtek a változások - azóta semmi se olyan, mint volt. Se a szemétszállítás, se a kukások. Nekem már eltörték azt a kukát, amit tíz évnél is régebben használtam, s de olyan durván végzik a munkát, hogy nézni is rossz. Nem csoda, ha a kezük alatt minden tönkremegy. Eltűntek a régi - évtizedekig a mi területünkön dolgozó - kukások, és akik jöttek helyettük - hát inkább nem minősítem a munkájukat....

      Törlés
  4. Szerintem ez valami országos irányelv lehet. Fehérváron ugyanígy "gallyazták" meg a régi platánokat és hasonló nagy fákat. Kíváncsian várom, kihajtanak-e. Gyanakszom, hogy nem nagyon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, sajnos lehet, hogy országos "irányelv". Mindent tönkretesznek.Nem csak a fákat....

      Törlés
  5. Pár éve a környékünkön számos nyárfát illetve platánt ilyen durván visszavágtak. Még nézni is szörnyű volt.
    Azóta új, dús lombkoronát hoztak. Rájuk se lehet ismerni.
    Az egyik utca lakói állandóan hisztiztek a japánakácok ellen, mert a termésük büdös, csúszik, nehezen takarítható. A vége az lett, hogy kivágták az összeset. Nem tudom milyen fákat ültettek, de az elmúlt pár évben hatalmasat nőttek.
    Vigyázni kéne a fákra, nagyon vigyázni.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, én is reménykedem, hogy a nagyon megmetszettek azért többségükben újjáélednek - de akkor is szörnyű a látvány. Erre mifelénk (a környéken, ahol lakom) elég sok japán akác van - de nem tudok róla, hogy bárkinek problémát okozott volna.
      Engem a látvány annyira sokkol(t) - hogy képtelen vagyok megbarátkozni ezzel a képpel. Ott se szeretem az utcaképet, ahol pár éve végeztek ilyen csonkítást - olyan idétlenül néznek ki a vastag törzsek azokkal a bozontos kis "fejükkel" Minden méltóságukat elveszítették.
      És nem tudom, miért érzem, hogy nem óvjuk kellőképp a fákat.
      Se.
      Meg mást se.
      Pedig egyelőre csak ez az egy Földünk van.

      Törlés
  6. Csak röviden : ( nem védem én a "mundér" becsületét. (pl.Városgazdálkodás és mások) Kb. 2016-ban kezdődött ?- (azóta is elég nagy a felháborodás...időnként.) Cikk címe : Párizsi mintára metszik a fákat. (2.)Igaz, más hír keresése miatt olvastam, de pl. Közterületi fák cseréje a Wass Albert utcában. (BIOKOM honlapja )
    (feltételezem, majd a közműcseréről is lehet olvasni... csak türelmesen keresgélje azt, akit jobban érint, mint pl. engem. ( 3) Majd, ha látnád az uránvárosi autóbusz állomásnál a fák kivágást... tudj róla, hogy az nem közterület, állítólag magánterület. (Nehogy feleslegesen felidegesítsd magad ! )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvenc mondásom: ez az én blogom, az én gondolataim.
      Azt írok bele, amit akarok/gondolok/érzek.
      Pont.

      Törlés