2019. április 13., szombat

Meglestünk egy fekete lyukat


Három napja felkerült már a netre – és én valahogy nem láttam, sőt érdekes módon a híradókban sem figyeltem fel rá – vagy tényleg nem néztem akkor, amikor erről hírt adtak…
Mert a hír szenzációs: felvétel készült egy fekete lyukról !

Az M87 galaxis központjában helyet foglaló fekete lyuk 55 millió fényévre van tőlünk, tömege pedig a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

A  csillagászatnak ez a mélysége már nekem  nagyon elvont  – s bár sokat fantáziálok a hatalmas világmindenségről és a benne uralkodó rendről, avagy rendetlenségről – de ez valahogy már „sok”.  (Vagy sokk ?)

Ami ez én agyamnak még érthető, az a „mi kis” Tejútrendszerünk.

A Tejút(rendszer) az egy galaxis.
Ebben vannak aztán a csillagrendszerek.
     

A Naprendszer a Nap gravitációja által egyben tartott bolygórendszer, egyike a Tejútrendszer milliárd csillagrendszerének,  amely a galaxisunk spirálkarjának nagyjából a felénél, a galaxis közepe és pereme között is hozzávetőleg félúton helyezkedik el.

A Nap egy csillag. (Vicces, de hát ez az igazság, ezek a szavak össze-vissza vannak keverve, rendesen megzavarják az embert…)

A Naprendszer tagjai, vagyis a Nap körül keringő bolygók, sorrendjük:
(A zavar növelése érdekében ezeket meg csillagoknak hívjuk.) 
Kőzetbolygók: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars
(Gáz)Óriásbolygók: Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz



Ezeknek a bolygóknak a Merkúr és a Vénusz kivételével vannak holdjaik. A miénknek csak „Hold” a neve, a többi  bolygó holdjainak vannak „rendes” nevei. (Nem sorolom, túl sok és bonyolult lenne.)

Még azt is el tudom képzelni, hogy a közelünkben lévő másik galaxis, az Androméda  lesz az, akivel „összeütközünk”, úgy 4 milliárd év múlva…. Bizonyára jó kis animációs filmeket láttam erről is, mert különben saját kútfőmből biztos nem jöttem volna rá, hogy ez miképp fog történni.
 


és az égbolt folyamatos bámulásával felismerek több csillagképet -  de itt aztán kb. meg is áll a tudományom.

Én ugyan nem szeretnék újjászületni, de ha mégis, hát lenne pár elgondolásom, mi szeretnék lenni. Az egyik variáció a csillagász…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése