2019. május 30., csütörtök

Alexandrosz meg a torta

Ma kaptam egy diasort (csak egy képet mutatok belőle - nyálcsorgatónak)  és a  levél melléklete volt az alábbi szöveg is. Én nem tudtam ezt, megosztom veletek, hátha másnak is újdonság:


Történelmi ismereteink szerint Philipposz fia, Makedóniai Alexandrosz azaz, Nagy Sándor találta fel a tortát. 

Történt, hogy Alexandrosz megrendezte az ismert történelem legnagyobb lakodalmi ünnepségét Perzsiában, Szúza (Susa) városában. Tízezer makedón férfit királyi módon rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer leány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. 

Alexandrosz szinte mindenben találékony volt, egyébként is szeretett meglepetéssel örömet okozni.
Az ókorban a katonák napi élelmezési adagként egy darab kb. 60 dkg-os kenyeret kaptak. A kenyér alakja lapos és kerek volt, akkora mint egy mai átlagos torta. A kenyeret durva őrlésű árpából, rozsból vagy búzából sütötték.
A szúzai lakodalom napján azonban a torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér hámozott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta.
Ez hát a mai torta igaz története. 

Eltelt 2300 év és még mindig nem találtunk ki ennél jobbat. A torta ma is kevert édes tésztából, krémből, bevonóból és tetején díszből áll. A történethez még hozzátartozik, hogy az ókori katona 40kg-os málhával naponta 20-50 km távot menetelt, s így jutottak el az "ökomené" széléig.*

Kedves Olvasóim! 

1.Higgyétek el nekem, torta ide, torta oda, nem volt gondjuk a koleszterinnel.
2. A képen látható torta viszont királyi ajándék lehetne ma. Május vége van, (hazai) eperszezon szintén a vége felé közeledik - de 1000.- Ft/kg alatt még nem találtam a piacon. Ebből tegyek el dzsemet ? Hát...nem is tudom... aranyár...
Viszont nagyon szeretem...



* =  http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96kumenizmus

 

4 megjegyzés:

  1. "...nem volt gondjuk a koleszterinnel." mert sokkal többet mozogtak napjaikban, mint a mai számítógép előtt lévő emberek, ugyebár? :)
    A torta pedig fenséges, én is azt mondom, jutalom legalább hétvégén, vagy ünnepeken.
    Nálunk az eper most érik, még az eső előtt kezdte, és ma is szedhettem a hétvégi napsütés eredményeként. Mivel szalma ágyon fekszik a gyümölcs, ezért nem árt neki az eső áztatta föld, inkább használ a sok víz, és óriásira nő. Nem szoktam dzsemet készíteni belőle, mert a nyers gyümölcs az igazi élvezet nekem.
    A gyümölcsfák adnak elég lekvárnak valót, a sárgabarack és szilvalekvárt szeretem a legjobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, őseink sokkal többet mozogtak - se autó nem volt ennyi, se a városi (vagy akár vidéki) közlekedés sem volt olyan szinten, mint ma - mégis panaszkodunk rá gyakran...Talán mert folyton sietünk valahová - azért is sajnáljuk az időt a gyaloglásra.
      Én nagyon szeretem az eperdzsemet, ha semmi más édesség nincs itthon, (ami gyakran adódik) akkor egy két kanálnyi engem mindig boldoggá tesz.

      Törlés
  2. Hiába, ez is bizonyítja, hogy a régi, ránk maradt dolgok a legjobbak!:)
    Azt mondják egyes okosok, hogy a koleszterint számolni, nézegetni hülyeség. Igaz, a kettesek meg pont az ellentétét, így aztán mindenki cselekedjen, ahogy jónak látja! Én mindenesetre a múlt héten készítettem ünneplés okán egy epres tortát a méregdrága eperből, ráadásul jó tejszínes orosz krémmel, úgyhogy megadtuk, ami a testnek megjár!:) Viszont, egy deci lekvárt se teszek el - pedig a legek között szerepel kedvenceink közül -, mert ami sok, az sok! A kertünkben sajnos az idén se eper, se más sincs. Talán augusztusban ültetek ismét jófajta töveket.

    VálaszTörlés
  3. Én még nem jutottam el oda, hogy a lekvárról (is) lemondjak. Nem eszem naponta, de eper, kajszi, meggy és szilva minden évben készül.A szilva teljesen cukormentes, a másik háromban meglehetősen kevés cukor van. Nincs lelkifurdalásom miatta, én ugyanis ezekből a lekvárokból eszem néha egy-két kanállal - mert egymagamra nem sütök. Valamivel viszont meg kell édesíteni az életemet. :-)

    VálaszTörlés