2019. május 29., szerda

Máriakéméndi változások


Mohácson jártam a napokban - Bóly-Szederkény felé mentem, aztán hazafelé gondoltam egyet és lekanyarodtam Máriakéménd felé. Régen jártam ott, kíváncsi voltam, milyen most a helyzet…

Nos, mondhatom, az egy évvel ezelőttihez képest csodálatos ! Befejeződött a zarándokszállás felújítása, igazán aprócska rendezési munkák vannak már csak kívül – igaz, úgy tudom, még némi belső munkálatok lesznek, na de ahhoz képes, amilyen volt…hát tényleg nagyon szép.
A templom kertje rendben, a fák meg- a fű lenyírva, a stációk is épek/szépek, hogy az angyalaimról már szó se essen.

Az jutott eszembe, hogy ha csak egy ember is van, aki menteni, megőrizni akar valamit, akkor azért van remény. És Máriakéménden, vagy Máriakéménd megmaradásáért és újbóli felvirágoztatásáért többen igen sokat tesznek. Köszönet mindenkinek – habár ahonnan igazán kellene, onnan jó szó, elismerés nem nagyon érkezik. 

Tudom, látszik, azért lenne még itt tennivaló...Reménykedünk....

Az "őrangyalok"

A  kálvária

Zarándokszállás Ny-i oldal

Zarándokszállás K-i oldal


Felújítás előtt és ma....
Azért másképp néz ki...ugye ?

A harangtorony

Az angyaloknak szép kilátásuk van a Karasica völgyre....
  
A templom kertje csendes elgondolkodásra késztet...

 

10 megjegyzés:

  1. Tényleg nyugalmat ígér, elmélyedést. Látod, mennyi a változás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el, nagy öröm ez mindenkinek, akik a kegyhely megmentésén fáradoztak/nak !

      Törlés
  2. Jó látni mások blogjában is, hogy eljönnek, megnézik, számon tartják a változásokat. Igen valóban sok minden megújult, vagyunk itt most már mondhatom egy páran, akik teszünk azért, hogy a hely újra visszanyerje régi külsejét, szépségét. Ami biztató, hogy, ha lassan is, de növekszik a segítők köre. Már, 10-15 személy is van, aki alkalmanként segít.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mai rohanó és egyre közömbösebbé váló világban tényleg öröm az ilyen hír.Legyenek is mindig segítőid - mert "egyedül nem megy". Az a meglepő, hogy nem is mind kéméndiek, hanem máshonnan érkeznek segítségedre. Tényleg dicséretes.

      Törlés
  3. Azt még fontos megemlíteni, hogy a máriakéméndi kegytemplom felújítására 60 millió forintot biztosít a Magyar Állam. Az előkészítési, tervezési és egyéb papírmunkák megkezdődtek, a felújítás a jövő évre várható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, csak azon gondolkodom, hogy ha nem kezdtük/ted volna el "piszkálni" a kéméndi dolgokat, történt volna-e ott bármi változás ? Lehet, hogy nem....
      Mondanám a püspökségnek: "Csak így tovább!"

      Törlés
  4. Megérte harcolnotok Máriakéméndért, fantasztikus a változás és ahogy olvasom, lesz is még! Ékes bizonyítéka annak, hogy sok jóérzésű ember, csodát tehet és tesz is! Oroszlánrészed volt ebben!!! Köszönjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem talán kevésbe volt ebben szerepem, de a Mecsek egyesület tagjai és főképp a Természetjáró osztály elnöke (Biki Endre) lelkes és aktív munkája nélkül én ugyan semmire se mentem volna. Nem elég valamiről beszélni, tenni kell - és ő/ők igen sokat tettek és tesznek.

      Törlés
  5. Tisztelem és nagyra becsülöm az ilyen fáradozást, áldjon meg ezért minden közreműködőt az Isten!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így gondolom, mindenkinek köszönjük, aki bármi módon részt vett ebben!:)

      Törlés