2019. május 21., kedd

Reklámok a múltból

Régi újságokat lapozgattam.... A háborús/hazafias cikkek nem érdekelnek, annál nagyobb örömöt találok a reklámok olvasgatása közben. Nem sokat változott ám a világ !  Az elmúlt pár évtizedben legfeljebb a márkanevek  és a technika előre-haladtával, bizonyos eszközök kinézete változott. 
A hölgyek ma is vevők  telt keblekre, (ezt már az orvostudomány meg is oldotta a szilikoncicivel) netán olyan fésűre vágynak, mely hajat fest, (lehet, hogy ilyen is van már csak én nem tudok róla) no meg a sorvasztó-kúrára (ez utóbbival tele szinte minden újság). 


Stoppol ma még valaki ? nem hiszem....



Lassan a vasalás is kimegy a divatból...




Szerintem ez a legjobb szöveg  :-)

És ehhez mit szólna férjurad, vagy barátod ?










Több árú reklámja egy helyen...



Gondolj hozzá 10 cm-es tűsarkú cipőt

Már az elnevezéstől is nevetnem kellett: "sorvasztó kúra"... és csak 3 Korona...

Ezen elgondolkodtam, van ma fűthető fürdőkád ?





Aztán ez a családi kép is kiváltott bennem némi kis irigységet...

Hol van ma már ekkora, és ráadásul (legalább alkalmanként) összetartó/összejövő család ? Az én kisgyerek koromban az augusztus 20 volt nagy családi ünnep nálunk, ekkor volt nagyapám névnapja, születésnapja, nagyszüleim eljegyzésének és házasságának napja, a hivatalos ünnepről nem is szólva. Jó alkalom, hogy összejöjjön a család, az idő is alkalmas erre augusztusban, emlékszem is több ilyen nagy családi találkozóra.

Aztán kihaltak az öregek, mi fiatalok meg – vajh miért ? - nem vittük tovább ezt a szokást….Ma már sajnálom, de veszett fejsze nyele….

Végezetül itt van néhány kép a múlt század eleji divatról. Szerintem különös ünnepi alkalomra (=Oscar kiosztó ) bármelyiket felhúzhatná ma is egy híres színésznő, még ha  egyszerűbb összejövetelre (=buli) nem is alkalmasak. Érdekes, hogy akkor is, a ma ismét divatos, kórósan sovány alkat volt a menő….








9 megjegyzés:

  1. Micsoda kincseket tárolsz, jó régi újságok. Az augusztus 20-i családi összejövetelről hasonló gyerekkori élményem van, de jó is volt ! A mai gyerekeknek felnőtt éveikben ilyen nosztalgiás hangulatuk már nem lesz ha egy régi újságot vesznek a kezükbe:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy össznépi selejtezésben vagyok, kidobálok, elajándékozok dolgokat, olyasmit, amire "nincs szükség" (előbb utóbb úgyis kidobja majd valaki) - hát ezek között bukkantam a régi újságokra. Megtetszettek ezek a reklámok - mintha egy másik világról szólnának... Talán másik is volt az a világ....

      Törlés
  2. Fodorka nekünk a négyszögletes tárcsás mosógépre /amit a nagybátyám küldött Amerikából az IKÁN keresztül/ rávolt szerelve egy mángorló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, ilyen se nem láttam, se nem hallottam... Ami azt illeti, a mángorlóra (külön) emlékszem, a Nagymama néha az ágyneműt ezzel egyengette, aztán később mégiscsak a vasaló lett előnyben részesítve.

      Törlés
  3. Fodorka az Anyukám kezeit kimélve volt a mángorló.
    Én pedig egy világoskék pörgös nylonruhát kaptam mindenféle színű fodros bugyival.))

    VálaszTörlés
  4. az első mondat befejezéséhez: hogy a nehéz vízesruha ne vegye igénybe a kezeit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ez a gépre szerelt mángorló nem is a ruha egyengetését végezte, hanem mint egy centrifuga, a kifacsarást ? Érdekes, de okos megoldás.
      Bizony egy dunyhahuzatot nem volt egyszerű dolog se kicsavarni, se kivasalni....Még én is emlékszem rá, mertén már tudtam vasalni, amikor még télen dunyhát használtunk.Már az is kiment a divatból....(=dunyha)

      Törlés
  5. Csak mosolyog a mai ember ezeken a reklámokon, eszembe jutott a mostaniakon vajon ki mosolyog majd 100 év múlva? egyébként utálom a reklámokat, a tévében azonnal elkapcsolok más csatornára, ha megszakítják a filmet miatta.

    Fűthető fürdőkád? érdekes... erről meg a legelső bojlerünk jutott eszembe, fatüzelésű volt, előnye télen, hogy nagyon jó meleg volt a fürdőszobában, hátránya: hamar kifogyott belőle a víz és várni kellett míg újra felmelegszik. De jó volt, szívesen emlékszem vissza rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan így vagyok, t.i. idegeimre megy a műsort megszakító reklám...A világ egyik legnagyobb csibészsége....
      Azért azon a fűthető kádon elgondolkodtam. Mivel fűtötték és mi melegítette a kádat ? Nincs a rajzon kémény se, és valahogy nem értem, hogyan működhetett.

      Törlés