2019. június 7., péntek

Ez történt velem



Rosszul vagyok. Majdnem elájulok. Forog velem a világ. A vérnyomásom le-fel. A bal karom elzsibbad. Szorító érzés a baloldali mellkasomban.
Már vagy két órája érzem ezt. 75 éves vagyok. Egyedül élek.
Mit tennél az én helyemben ?
Nem nagyon van más – hacsak nem halálra váró ember vagy (esetleg felelőtlen, vagy nagyon bátor) – kihívod a mentőket.
Jönnek. Bevisznek az ügyeletre. 
Reggel fél 6.

Kb. 20 perces várakozás után bekerülsz az orvoshoz. Lefektetnek, az egyik nővér teszi rád az EKG-t, a másik méri a vérnyomásodat, majd vért vesz. Eközben az orvos kérdezget.
Panasza, tünetek, milyen gyógyszereket szed ?
Mondom (összesen 3 féle). 
Mire az orvos: És a B…..-ot nem szedi ?
- Nem én, még csak a nevét se hallottam ilyen orvosságnak.
Orvos: -  Márpedig a kardiológus írta ezt fel magának.
Én: Nekem ugyan nem. Évente rendszeresen járok ugyanahhoz a kardiológushoz már vagy 15 éve, de nekem ilyent még sosem írtak fel.
Orvos: Márpedig a szívműtétje után ezt kellett volna szedni…
 
Na itt kb. az elájulás közelébe kerültem – az ijedelemtől.
SZÍVMŰTÉTEM????????????????
Nekem nem volt  semmiféle szívműtétem……….

Csend…
Csend…
Orvos: Ja, rossz helyen néztem. Már tegnap este óta szolgálatban vagyok…
Hogy is hívják ?

Mondom…

És akkor innentől (valószínű) normál mederben folynak az események. Ügyeleti fektető, infúzió, 8 óra, időnként vérnyomás, és egyéb dolgok ellenőrzése.
Ehetek-e, ihatok-e ?
Nem, mert nem lehet tudni, mi lesz a diagnózis.
(Megjegyzem akkor már majdnem 24 órája egy falatot nem ettem és csak hajnalban ittam egy pohár vizet. Azon se csodálkoztam volna, ha CSAK ettől vagyok rosszul.)

De végül is kiszabadultam. Mondták, mehetek haza.
Jöttem, mint a villám – taxival, mert a mentőről nem tudták megmondani, mikor jönne, lehet, hogy csak estefelé. (Nem is volt rá akkor már szükségem.)

Most itt állok/vagyok döbbenten…. azóta nem tudok magamhoz térni.
Mert mi van akkor, ha kómásan, ájultan jutok az orvos „keze közé” ???
Meglehet, már nem élnék.


17 megjegyzés:

  1. Hát, ez is bizonyítja, hogy az orvosoknál bármi megtörténhet. Nekem csak a mandulámat akarták, még egyszer kivenni, amikor már ki volt véve... Szerencsére gyerekként is tiltakoztam... Kívánom, az egészséged mielőbb rendbe jöjjön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. * Mindenki a maga baját tartja a "súlyosabbnak"... :-) Bocs' - nekem pl. 2x vették ki a (garat ?) mandulámat.... de rákérdeztek... hogy lehet az, hogy megvannak még ? ... ( Azóta tudom,- állítólag - ez előfordulhat.)

      Törlés
    2. Endi a jókívánságot köszönöm, de (tán az ijedelemtől ?) teljesen rendbe-jöttem már. :-) Egy biztos, nagyon oda kell figyelni az orvosokra (is) - bár erre még így sosem gondoltam...Egész eddig töretlen volt a bizalmam, hát mostantól nem lesz az.

      Törlés
  2. Nehéz helyzet volt, jobbulást kívánok!
    Mit állapítottak meg, mi volt a probléma, kaptál rá gyógyszert?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jókívánságod köszönöm, Nem állapítottak meg semmit. Továbbra is szedem azt a pár gyógyszert amit eddig, semmit senki nem mondott, kezembe nyomták a záró-jelentést és tsüß...Mellesleg szerintem sincs különösebb bajom, valamiért kiugrott/rendetlenkedett a vérnyomásom, megijedtem - elmúlt. Remélem nem lesz többet ilyen....

      Törlés
  3. Mesélhetnék, lényeg jobban lettél. Ne gondolj rosszra, ez a meleg hirtelen sem használ mindenkinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem is elfeledni, aznap, de még másnap is eléggé nyomasztott az az orvosi "tévedés"....Egyébként valóban, nem szeretem a túl meleg napokat - márpedig - állítólag - jön a nyár....

      Törlés
  4. Bocs' - (nagy közhely, hogy együttérzésem ! ) Épp' készültem volna e-mailt írni (szombaton reggel...) hogy már megint "túléltem" az egyik ( utóbbi napi) éjszakát....de inkább nem küldöm el. ( ... ) - ne bonyolítsam.... ( Újabb közhely : vigyázz magadra !...) ( Talán annyit,- hogy vasárnap reggeltől - estig.... rám vár egy "nagy utazás..." - jutott is eszembe,- csak nehogy ott a távolban.... a Balaton közelében... "odavesszek..." és elrontsam mások programját. (Majd - esetleg jelentkezem - vasárnap este...)

    VálaszTörlés
  5. Volt valami érzésem...nem tudom megmondani mi... gondoltam írok... de most eddig...eddig... vagyunk,... aztán olvastam, hogy mi történt veled.,,nem találtam tegnap a telefonszámod..Jobbulást kívánok... csak elképzelés van, milyen, amikor az ember egyedül van...és nem érzi valami jól magát, nincs aki intézkedjen, segítsen.Bizonyára ez a hirtelen meleg nem tett Neked sem jót!!!Jó pihenést Mari!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is azt gondolom, a rosszullétem legalább 30 %-át az okozta, hogy nem volt, aki megnyugtasson, hogy "majd elmúlik"....
      A macskák meg nem szóltak :-)
      És igen, nem kedvelem túlzottan a nagy nyári melegeket....pedig most jön majd a java.

      Törlés
  6. Jobbulást kívánok, mindent az időjárásra fogunk de van benne valami. Hűvös szobába pihenjél most ebben a melegben ne kiránduljál. Az hogy a kórházban mi lett volna ha az most ne foglalkoztasson csak valami szép régi emlékekre gondoljál! Gondolatban veled vagyok erősítelek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, teljesen rendben vagyok, és nem rágódom a történteken - hiszen semmi értelme nem lenne. De ami történt, az tanulságnak jó volt.
      Feladatom is van, ami eltereli a figyelmemet, a kertemet hoztam végleg "nyári formába" - és ma kajszilekvárt főztem. Szóval a feladatok sok mindenben segítenek.

      Törlés
  7. Nem jártam erre, csak most olvasom mi volt veled. Gondolom, hogy megijedtél, egyedül ilyen helyzetben rémes lehet!... Nincs mit gondolkodni, azonnal mentők!
    Biztos, hogy a melegfront, én is rosszul voltam és ma is szédelegtem. Szerencsére vannak körülöttem. Félek is a nyártól, hiszen ez még nem is kánikula!
    A doki tévedése nagyon gáz, de szerencsére magadnál voltál, hogy korrigáld!!! Bele se gondolok az ellenkezőjébe!:( Az eü. tragikus! Rosszkor öregedtünk meg. A legrosszabbkor!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valószínű az, hogy egyedül voltam, csak fokozta a bajt.
      Amúgy belegondoltam: Háborúban születtem - át/megéltem az ötvenes éveket. Igaz voltak jobb idők is: a hatvanas és hetvenes évek. Aztán váltották a rendszert.(valakik, mert én nem.) Most meg itt a nyakunkon a globalizáció. Sosincs nyugalom, igazi béke ezen a Földön.

      Törlés
  8. Nagyon örülök, hogy jobban vagy, ilyen melegekben tartsd hűvösen a szobákat, és maradj benn, valamint fogyassz nagyon sok folyadékot - 2,5-3 litert.
    Lehet, hogy az orvos tévedett, szerencse, hogy nem lett baj. Őket is meg kell értenünk, még akkor is, amikor velünk esik meg valami furcsaság. Példaként elmondom, hogy járunk a SOTE urológiájára, a fiatal orvos osztályos orvos, műt, és rendel az ambulancián, továbbá oktatja a hallgatókat. Az osztály az első emeleten van, a műtő és az oktatótermek a 2-on, az ambuláns rendelés az alagsorban. Előfordul, hogy elhívják rendelés közben ide vagy oda sürgős eset miatt. Volt, hogy 24 órás rendelés után akkor ment el, amikor mi odaértünk. A velem egyidős bőrgyógyász pedig 5 helyen rendel(4,5 éve töltöttem be a hivatalos öregségi nyugdíjkorhatárt). Nagyon tisztelem azokat, akik próbálnak ebben a lehetetlen helyzetben helytállni, és friss tudásuk, nyelvtudásuk, stb. mellett nem mennek el mondjuk csak a szomszéd Ausztriába, ahol nem 24 órában dolgoznak, csak 8-ban és az itteni összeg minimum 3-4-szeresét keresik.
    Egyébként olyanról is hallottam, hogy más gyógyszerek vagy kezelések voltak beírva valakinél, a tb finanszírozások (lehetetlensége) miatt, az orvos álkezelésekkel próbálta növelni a praxisa bevételét. Ezt egyébként lehet ellenőrizni, ha az embernek van ügyfélkapuja, ott meg lehet nézni a kapott gyógyszereket, kórházi ellátást, stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van - tényleg kevés az orvos, tényleg sokan külföldön keresik a boldogulást, tényleg meg/túl vannak terhelve. De - valahogy - egyelőre - nem szeretnék semmiféle tévedés áldozata lenni. Nem is tudom miért, még úgy érzem, élni szeretnék.Pedig a korombéli öregek már mindenkinek csak felesleges terhet jelentenek.Hát majd az lesz, amit megírtak nekem, amikor leszülettem ide....

      Törlés