2019. június 19., szerda

Nyáréji gondolatok


Aki néha benéz ide, tudhatja, hogy az éjszakai égbolt, a csillagok, bolygók és az ISS rajongója vagyok. Még úgy is, hogy ebben a rút, fényszennyezett városban nagyon rosszak az esélyeim az igazi csillagászati megfigyelésre. De mégis, minden ellenem szóló esemény dacára vannak sikereim.
Én nem tudom, miért vonz engem ennyire az éjszakai égbolt – különösen így nyáron – de ha már aludni nem tudok, akkor gyakran szívesebben nézem az eget, mint a tévét.
Persze tegnap este is….
Mielőtt kimennék, rápillantok az ISS pálya-térképére,
https://www.heavens-above.com/main.aspx
felmérve, hogy van-e esélyem meglátni ŐT – de ha nincs, az se baj, mert akkor „csak” a csillagokat nézem.
De már pár napja, a Hold megfigyelésekor is feltűnt egy aprócska kis pont. NEM, nem repülő – azoknak teljesen más a fénye, villognak és lejjebb szállnak, tehát ez semmiképp sem repülő volt.
És tegnap megint kint ácsorogtam – mert a 30 fokos lakásban nem lehet kibírni az estét se…
És az alatt a kb. fél óra alatt (jóval 10 után) három valami is szép halkan „átúszott” az én kicsinyke darab egemen.

Nem csoda, látok "valamiket"....
 

Nos, itt van pár sor idézet egy cikkből:

https://index.hu/techtud/2019/06/06/spacex_starlink_csillagaszat_elonmusk_muholdrajok/ 
"……..május 23-án a SpaceX sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internet-szolgáltatásának első hatvan műholdját…...
…………..Hatvan egyszerre űrbe juttatott műhold elsőre is soknak hangzik, de igazából ez még csak a kezdet. Elon Musk, a SpaceX alapító-vezetője azt tervezi, hogy évente kétezer ilyen netszolgáltató műholdat lő fel az űrbe, hogy összességében 12 ezer műholddal globális, akár 1 gigabit per másodperces sebességű űrinternetet adhasson olcsón a bolygó jelenleg nem lefedett, távoli térségeiben lakó embereknek is……..
……….ezek a műholdak többnyire nagy fényvisszaverő-képességű anyaggal vannak borítva, és a naplemente utáni és a napkelte előtti órákban visszatükrözik a Nap fényét, azaz lassan mozgó fénypontokként jelennek meg az éjszakai égen……..”
Ezt az alábbi képet csak azért teszem be ide, mert még engem is megdöbbentett a James Webb Space Telescope mérete:



Az eget bámulva  elkezdtem számolni, mi mindent is veszítettem el életemben…. Egész ijesztő lista jött össze. Benne volt az éjszakai tücsökciripelés, a hársfaillat és a ragyogó csillagok látványa is.
A most 1-3-6 éves – városi -  rokon-gyerekekre gondoltam. Lehet, hogy lesz mindenféle csodás technikai cuccuk – de a természettől egyre távolabb fognak kerülni.
Hacsak…hacsak el nem menekülnek innen valahová.
Bár azt se tudom, lesz-e még menedék, mire ők felnőnek ? 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése