2019. augusztus 5., hétfő

Jászjákóhalmai kudarcom


Jászjákóhalma valószínű a magyarországi kálvária-gyűjteményembe az egyetlen kudarcra ítélt kálváriaként kerül be.

Jelen pillanatban 463 magyarországi kálvária szerepel a csendhegyek blogban – s bár vannak benne „hiányosak” – de olyan, mint a jászjákóhalmai, olyan nincs, remélem nem is lesz.






Idén kerültek felújításra a stációoszlopok és a bennük elhelyezett képek.

Pethő Mária "csendhegyes segítőtársam" járt a helyszínen, amikor még nem készültek ezek el – de már akkor is elutasító és tiltó választ kapott a helyi plébánostól. Kis idő elteltével, gondoltam naivan én, hogy megpróbálok telefonon érdeklődni, és kísérletet teszek arra, hogy „engedélyt kapjunk” a kálvária bemutatására.



Én nem szégyellem leírni, hogy olyan „eligazítást kaptam” segítség helyett a helyi plébánostól, hogy majdnem sírva hívtam fel az egri püspökséget,  tanácsukat kérve, hogy ilyen esetben mi a teendő ? (Azt mondták, írjam meg/le az esetet. Hát kérem, tessék. Megírtam. Külön levélben nekik el is fogom küldeni.)



Jó szándékkal, - remélem azért ehhez nem fér kétség – sok ember segítségével alakult ez a világon egyedülálló gyűjtemény, amiről (elnézést, ne vegye senki dicsekvésnek, de ez tény) – szóval amiről Rómában is tudnak,  amibe szerettem volna Jászjákóhalma  stációképeit is elhelyezni.



A plébános, azon kívül, hogy számon-kérte, honnan van meg nekem az ő telefonszáma  – arrogáns módon közölte velem, hogy bár még nincsenek készen a stációképek, de ha elkészülnek, akkor még be is záratja és azt nem kell lefényképezni, mert a rossz emberek tönkreteszik és ellopják.

(A telefonszámát egyébként az  egri egyházmegye honlapjáról vettem:


A mai napon a fenti oldalon látható adatokat lemásoltam, elmentettem magamnak, mert hátha „eltűnik”….



Hát ehhez túl sokat nem tudok hozzátenni…. Minősíteni se akarom a plébános viselkedését és stílusát. (Nincs róla magnófelvételem, sajnos.) De ha nem sikerül valahogy megszereznem a stáció képeit – akkor annak kizárólag az ottani plébános lesz az oka. Amit én bizony – finoman szólva is – szégyellnék.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése