2019. augusztus 31., szombat

Minden este

Kihasználva az utolsó meleg, nyári éjszakákat, nézem az "egemet" és nem tudok betelni vele.

Mielőtt kimegyek, ezeket az oldalakat nézem meg:
http://flightradar.hu/  itt látom, honnan, hová, milyen repülő húz át fölöttem.


https://fuggetlenutazo.com/utazas/repulogep-jaratkovetes
 
http://users.atw.hu/iss/iss.html  itt tudom ellenőrizni, mikor érdemes az ISS-t keresni az égen.
https://www.astroviewer.net/iss/de/  és itt a pontos helyszínrajz az útvonaláról.
Nincs nap, hogy ne ismételném még mindig csodálkozva, az űrállomás naponta 16-szor kerüli meg a Földet. (A keringési idő 90 perc, vagyis 1,5 óra) A pályamagasság: 431 km, sebesség: 27.600 km/h


https://time.com/5458488/international-space-station-20-years-anniversary/

https://www.heavens-above.com/skychart2.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT  a csillagképeket erről azonosítom be.


https://www.heavens-above.com/skychart2.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT
 


Egy zsák aranyért nem adnám ezeket az esti  perceket, ezt a tudást, ezeket a gondolataimat és érzéseimet. 


12 megjegyzés:

  1. Most lattam egy hullocsillagot! Mire jo, ha vadul ugat kint egy kutya?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit irigyellek...Én minden este kint vagyok, a Perseidák idején is kint voltam - de egyet se láttam. Igaz szörnyen "fényszennyezett" helyen élek :-(

      Törlés
  2. Amikor a fiam repülővel utazik valahova, a http://flightradar.hu/ követem.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem olyan fantasztikus ez a térkép! Hogy én itthon ülve követni tudom ezeket a gépóriásokat, sőt a képeken láthatom is, amit innen lentről nem, hogy t.i. milyen az a gép, ami épp fölöttem száll. Én csak ámulni tudok a technika ezen részén (is).

      Törlés
    2. A flightradar.hu innen veszi az egészet: https://www.flightradar24.com/ érdemes a com-os oldalon követni, mert egész képernyőn látszik, illetve nem tömik tele reklámokkal.

      Törlés
    3. Helyesbítek, van reklám itt is, de kisebb :D

      Törlés
  3. Majd figyeld akkor az én gépemet is szeptemberben, amivel repülök :D én akkor szoktam nézni, mikor a gyermekem érkezik vagy éppen utazik vissza, mindig követem hol jár :) kicsit megnyugvás látni ahogy haladnak és gondolatban ott vagyok vele a gépen :)

    Készültünk a Hortobágyra a Perseidák idején, de már nem fértünk be a keretbe, amit szerveztek ki a pusztára, pedig két turnus is volt. Ott látszik az egész Tejút, fantasztikus lehet, úgyis elmegyek egyszer, szerencsére a férjem is partner az ilyenekhez.
    Legközelebbi terv, a daruvonulást megnézni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, majd írd meg, mikor, mivel utazol, s ha erre mifelénk visz az utad, majd integetek :-)
      Igen, sajnos most már el kell menekülni a városból, ha igazából látni akarod a csillagokat, vagy/és a hullócsillagokat. De én már este nem vezetek, így hát esélyem sincs arra, hogy egyszer éjjel kijussak a városból. Nem baj, az is gyönyörű, amit így látok.

      Törlés
  4. Sajnálom,hogy nem itt laksz,ahol én.A Zengő felé a keleti égboltot látom az ágyamból.Tudnád értékelni,azt hiszem és ha ennyire érdekel a csillagászat,meg is érdemelnéd,hogy csillagokat számolj bárányok helyett,ha nem tudsz elaludni.Tényleg,akartam már kérdezni,hogy a fényektől látsz-e egyáltalán csillagot az udvarodról?
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerve a házat, a szobádat - el tudom képzelni, hogy neked milyen pompás éjszakai kilátásod van....Bárányokat meg nem számolok, mert nincs annyi szám, amennyit én nem alszom s amennyit számolnom kellene :-(
      Szerencsére azonban a nagyobb csillagképeket azért még látom. Kellőképp ki is élveztem most az augusztusi forró éjszakákat - ha már aludni nem tudtam, hát néztem az eget. Nem tudok betelni vele. Néha berohanok, bekapcsolom a gépet, megnézem az aktuális csillagtérképet, aztán visszamegyek beazonosítani, hogy jót néztem/láttam-e ? Egyszóval a csillagaimmal nagyon jól elvagyok.

      Törlés
  5. A bárányszámlálásról jut eszembe a vicc:
    Az öreg János bácsit megkérdezik,hogy tud-e aludni éjszaka.Nincs azzal semmi gondom,fiam!Ha nem tudok aludni,elszámolok háromig és már alszom is-mondja az öreg.Csak háromig?-csodálkozik a kérdező.Na,jó,bevallom,hogy néha fél négyig is...
    Anci

    VálaszTörlés