2019. augusztus 11., vasárnap

Tudatos készülődés

Mindig, komolyan mondom, szinte minden nap van valami "újdonság" a neten, amit felfedezek, megtanulok, próbálok megérteni - habár többnyire túl sok örömemet nem mindegyikben lelem...
De elgondolkodásra, önmagamba szállásra, sajnos gyakran félelemre épp elegendő okot adnak ezek, habár tény, ha valami szépet látok (még néha)  azért annak tudok örülni is.  Bár nagyon érdekes. A "szép" fogalma - legalábbis az én agyamban - kezd változni. Kezdenek valaha "természetes" dolgok felértékelődni, olyasmik, melyek pénzbe nem kerülnek, de az ember lelkét mégis simogatják, avagy erősítik.

Nem szégyellem, én ma találkoztam életemben először ezzel a három szóval - pedig látom,  nem tegnap találták ki...
mingli, prepper, nomád minimalizmus

Ha csak ezekre keres rá valaki a neten, már akkor is talál elég olvasnivalót.  
Elolvasásra és elgondolkodásra én ma ezt ajánlom: 
https://ma7.sk/kavezo/felesleges-retteges-vagy-jogos-elovigyazatossag-n-interju-egy-tudatos-keszulodovel

Itt egy kis részlet belőle (sajna máshogy nem tudtam kimásolni):

 

Avagy itt egy másik kicsit "szárazabb" hangvételű cikk:
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/06/10/hatarozott-es-gyors-klimavedelmi-intezkedesek-a-tuleles-egyeduli-lehetosegei/ 

Kedves barátaim, olvasóim, tehát kezdjetek el készülődni - akkor is, ha olyan öregek vagytok, mint én....
Mert...
...szóval mert pl. az egyik ilyesféle (menekülni kell) témájú filmben egyértelműen kimondták, hogy a menekülésnél először az öregeket kell "hátrahagyni"... Igen, szó szerint ezt mondták - tehát engem biztos nem cipelne már magával senki. Talán nem is baj.
Azonnal az a kép "ugrott be " nekem, hogy mégis kik ülnek a Földközi tengeri gumicsónakokban ? Nem öregmamák, nők is kevesen. Férfiak. Igen, fiatal férfiak...
Hát ha valaki ezek után nem gondolkodik el és kezd valamiképp "cselekedni" - magára vessen.          


Őszintén szólva a leírtakat is elég súlynak érzem, nem akarom még valami (képzelt, vagy valós) képpel is alátámasztani a mai témát....


Mik a jövőbeli nagy tervek? Mivel szeretné még kibővíteni a „bázist”? Teljes önellátásra törekszik?(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kavezo/felesleges-retteges-vagy-jogos-elovigyazatossag-n-interju-egy-tudatos-keszulodovel)
nomád-minimalizmus(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kavezo/felesleges-retteges-vagy-jogos-elovigyazatossag-n-interju-egy-tudatos-keszulodovel)
nomád-minimalizmus(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kavezo/felesleges-retteges-vagy-jogos-elovigyazatossag-n-interju-egy-tudatos-keszulodovel)
nomád-minimalizmus”(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kavezo/felesleges-retteges-vagy-jogos-elovigyazatossag-n-interju-egy-tudatos-keszulodovel)
nomád-minimalizmus”(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kavezo/felesleges-retteges-vagy-jogos-elovigyazatossag-n-interju-egy-tudatos-keszulodovel)

6 megjegyzés:

  1. Menekülni?Mi elől?Hova?Nincs hova menekülni.Most már nem lesz harcvonal és hátország,mert mások a tömegpusztító fegyverek.Engem sem mentenének már a korom miatt,megjegyzem.
    Hogy fiatal férfiak jönnek?Majd hozzák a több feleséget és gyereket is a családegyesítés címén,ne aggódjunk,hogy egyedül jönnek.A baloldal szerint nincs is migráció,azzal csak a Fidesz riogat.Megáll az eszem!Aki ezt nem látja,az vak vagy ostoba.Szép lassan fegyver nélkül megszállják Európát.
    Régen megvehette az ember zsákokban a lisztet,de próbáljon csak meg ma bespájzolni!A liszt bogaras lesz,érthetetlen,hogy miért.És ez csak a lisztre egy példa,de sorolhatnám az alapvető élelmiszereket.
    Szóval,minden előfordulhat,de nem olvasok inkább ilyen cikkeket,nem hagyom magam naponta megfélemlíteni,annak ellenére,hogy tisztában vagyok vele,hogy minden megtörténhet.
    Csak pozitívan!Nem hagyom azt a kis hátralévő időmet negatívan befolyásolni.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, nem félelemmel és aggodalommal telve töltöm a napjaimat - végülis nekem már azt hiszem mindegy...De azért bizony elgondolkodtató. És igenis felteszem a kérdést, van-e nekem "sárom" ebben az egészben ? Még ha nem sok is, de sajnos azt kell mondjam, van....Bár azt is tudom, hogy a világ - mióta létezik - folyamatosan változik. A ma is a változás része... A dínók se bírtak ki mindent, hát valószínű az emberiség nagy része se fog megmaradni.

      Törlés
  2. Elgondolkodtató, amit írtál. A klímaváltozás, akár tetszik, akár nem, ki fog minket lökni a komfortzónánkból.
    Amúgy a nincs is migráció, az egyik legnagyobb ostobaság. Volt/van és lesz is migráció, hiszen az emberek vándorolnak. Vándorolnak országokon belül és országok között. A nyugaton dolgozó magyarok is migránsok, ahogy a nálunk élő ukránok, kínaiak, stb. szintén.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a gondolkodáson kívül mi már túl sok mindent nem tudunk tenni. Több oka is van ennek - hogy csak pár pici példát mondjak, ami engem foglalkoztat: milyen jó lenne, ha napelemekkel lenne "dekorálva" a háztetőm ! Jó lenne nekem, jó lenne a környezetemnek. Na de.... ugye kitalálható, mi következik ez után: a "Miből?" megoldhatatlan kérdése. Én 40 év munkaviszony után nem lennék képes napelemet szereltetni a házamra, bármennyire is szeretnék - és nem azt érzem, hogy ebben a témában én vagyok a bűnös.
      De – mivel sokat agyalok a témán – tudok más példákat is. Nem vagyok képes a nylonzacskóktól megszabadulni. A boltban/piacon ugyan, ha mód van rá, mellőzöm, ám ez bizony nem minden esetben sikerül. Szelektív nálunk a szemétgyűjtés, de bizony mondom, nem tudom, hogy csak én szelektálok, vagy valóban a szemétkezelő cég is ? (Néha vannak kétségeim.)
      Egyszóval lenne min változtatni…de nem könnyű.
      Mert ugye elektromos autót se tudok venni, hiába szeretnék.
      Na jó, nem folytatom….

      Törlés
  3. Lehet, nem hallottad még a brazil elnök (?) új javaslatát, kevesebbet enni - és 2 naponta WC-t használni. ( nagydolgozásra) - (mellesleg annyira nem is hülyeség (?) - mert azzal is mennyi (ivó)vizet lehet(ne) megspórolni. (WC öblítővíz) Más : esetleg menj be a pécsi hulladéklerakóba,- néha vannak csoportos látogatások. Elektromos autóval majd vigyázz ! - épp' tervezik megváltoztatni az eddig járó kedvezményeket !

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom,mások mire készülnek. Kissé vicces (?) hányféle túlélőcsomag kapható,vagy van. Lásd pl. a világvégére a túlélőcsomagot. Hacsak nagyon nem pánikol be az ember,-vagy nem sérül meg,- pillanatok alatt össze lehet szedni a legszükségesebb dolgokat. (Aki volt katona... kb. - gondolom - 5 perc alatt elkészülne most is.) ( Hogy kik érkeznek mostanában gumicsónakokkal... azzal nem kívánnék foglalkozni.) (Ha valamit "sokat mondanak"... hajlamosak vagyunk elhinni.) Lásd pl. egy házaspár esetét,- akiket migránsnak néztek,- a napokban. )

    VálaszTörlés