2019. augusztus 21., szerda

Új fogalom

Minden este hosszasan nézem az eget. A Jupiter és a Mars, a nagy nyári háromszög, természetesen a Göncöl, a Sarkcsillag, az Ökörhajcsárban az Arcturus, a Skorpióban az Antares, kicsit később  bújik elő  Cassiopeia és Cepheus - ők a jóbarátaim, ismerőseim. 
Ha bejövök, kicsit kóborlok a neten csillagászat témakörben és ma találtam valami újdonságot.
Ide másolom, hogy megjegyezzem.

Mi a különbség a meteor, meteorit és a meteoroid között ?
- a meteoroid = egy viszonylag kicsi (homokszem és szikladarab közötti méretű) szilárd test a Naprendszerben, amely túl kicsi ahhoz, hogy kisbolygónak tekinthessük.
 - a meteor = az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben, a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt (népies nevük hullócsillag)
- a meteorit = a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg (a Földet érő meteoroid tehát a meteorit.)


A felvétel 2019.június 8-án készült. Ebből a csodából sajnos én alig néhány csillagocskát látok, magát a tejutat egyáltalán nem. De - szerencsére - a Jupitert igen. Sőt a Szaturnuszt is, ami ezen a képen épp nem látható még. A Jupiter azért elég nagy, hogy átvilágítson a városi fénymocskon.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése