2019. október 20., vasárnap

Vekerdy


Alig hogy betettem a blogba a Fekete Istvánról szóló anyagot, a neten kóborolva olvasom az alábbi hírt:  meghalt Vekerdy Tamás. 

Ha Nők lapja került hozzám, az ő cikkeit olvastam el először. Volt olyan is, amit kivágtam és eltettem – mondván, „szükség lesz még nálunk erre…”



Tudom, hogy mindenkinek lejár a szavatossága egyszer. Van akit érzelmek nélkül „elengedek”, van akit nagyon sajnálok és van akit megsiratok. Vekerdy elmenetelét őszinte szívemből, tényleg nagyon sajnálom.



Felsorolhatatlanul sok okos szövegéből kettő idézek. Jól jellemzik  a  gondolkodásmódját. Igaz minden szava.



„Minden azon múlik, hogyan telt az első hat-hét év. A gyerek érzelmi biztonságban van-e, vagyis marháskodtak-e vele, dögönyözték-e, csiklandozták-e, mondtak-e neki mondókákat, énekeltek-e neki. Megtanult-e személyes érzelmeket kapni, elfogadni és viszonozni. Aki ezt tudja, az védve megy be az iskolába, aztán később a kamaszkorba.”

„A gyereknek tudnia kell, hogy mi, a szülei mindig megvédjük a külvilággal szemben, bármi történik – akkor is, ha nem értünk egyet, azt majd külön elintézzük vele –, tudnia kell, hogy ott állunk mellette és mögötte.”  

„A szülők beveszik a süket dumát arról, hogy teljesítményelvű világban élünk, ha jót akarsz a gyerekednek, »topmenedzserképzést már az óvodában is!« Jönnek a béték, a káefték az oviba, kikapkodják a kicsiket a szabad játékból, és elviszik »képezni«; lovagolni, úszni, angolórára… ami teljesen abnormális.”



„Az emberek mindig szoronganak, a létükből fakadóan. A kormány pedig erre ad hamis választ: azért szorongsz, mert jönnek a migránsok. Épp ugyanúgy, mint a világháborút megelőzően: akkor az volt a duma, hogy azért szorongsz, mert a zsidók lelépik a jó helyeket. Az emberek ezeket mindig elhiszik. Ilyenkor egy egyszerű neurobiológiai gesztus történik az agyban. Az agykérget használni nehéz, megerőltető, bonyolult. Ezt egyszerűbb kikapcsolni, és lemenni egy mélyebb tartományba, amely az agressziót hozza elő: ha jön valaki a körbepisilt területemre, azt széttépjük. Politikusként nyert ügye van annak, aki ezt a spontán gesztust fel tudja ébreszteni.”



 Béke poraira !

6 megjegyzés:

  1. Én is kivágtam az írásait, a menyemnek gyűjtöttem össze, s bizony alá-aláhúzogattam, amit érdemes volt megjegyezni egy-egy írásából. Sajnálom, hogy elment.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most, hogy "rákerestem" döbbentem megh, hogy ennyi könyvet írt ! Nem tudtam ennyiről. Meg is fogom keresni egyiket-másikat.Szerettem az írásait, a stílusát.
      "Miért csak a jók mennek el ?"

      Törlés
  2. Én is szerettem Vekerdy Tamást. Azokat a mondatait amik tetszettek mindig aláhúztam és ez nagyon sok volt. Sajnálom, hogy elment.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont 10 évvel volt idősebb nálam - egyre többször számolgatom a távozók éveit.(...meg a magamét...)
      Annyi értéktelen, semmitérő ember van itt körülöttünk - és olyan igazságtalannak tartom, hogy akik értékes, értelmes életet éltek, azoknak is egyszer "lejár a szavatosságuk".

      Törlés
  3. Ő egy Igazi Kincs volt, nagyon bölcs és szeretettel teli :(

    VálaszTörlés