2019. december 19., csütörtök

Az én régi karácsonyi angyalkám

Sokat gondolok  - mint minden rendes öregember - régmúlt ünnepekre, kedves, szép emlékekre - különösen így karácsony táján...

Hogy hittan órára-e, vagy  csak otthoni használatra készült, már nem is tudom, de nem hinném, hogy  az ötvenes években ez iskolai elvárás lett volna...
Szóval rajzolni kellett egy szép, szárnyas angyalkát. Olyan kemény papírra, amit egy kis tűrögetéssel fel lehetett állítani,  vagy akasztani. Nem tudok rájönni, hogy mikortól, dec.1-től, vagy dec.6-tól kezdtük  ruhájára rajzolni a csillagokat. Minden jó cselekedet egy csillag volt és  nagyon igyekeztem, hogy szentestére szép díszes legyen az az angyal-ruhácska. Nálunk adventi naptár nem volt (nem is láttam gyerekkoromban ilyent – sokkal szegényebb világ volt az) – és az angyalok a csillagaikkal együtt nem kerültek pénzbe, mégis örömöt és büszkeséget jelentettek. Odatettük a fa alá és tudom, én büszke voltam a csillagos-ruhás angyalomra.
Gondolkodtam most, hogy milyen színűek is voltak ezek a csillagok ? Biztos pirosak - csakis pirosak lehettek. Akkor olyan, hogy „arany festék” (ilyen célra) biztos nem létezett. Se filctoll, sőt golyóstoll sem volt – tehát kizárásos alapon a csillagok csak színes ceruzával kerülhettek az angyal-ruhára.
Hihetetlennek tűnik ugye ? Olyan, mint az „Egyszer volt, hol nem volt, túl az óperenciás tengeren…” 
Hát igen. Ott voltunk/éltünk. Boldogan. Filctoll nélkül…..

(Sajnos csillagos-ruhás angyalkát nem találtam a neten. A kép csak kicsit hasonlít az én angyalkámra, de jobb híján…innen: http://www.gyermeksziget.hu/images/karacsony_2014e.jpg)

 

5 megjegyzés:

  1. Pont nekem is az járt az eszemben valamelyik nap, hogy régen (én úgy mondom mindig, időszámításom előtt úgy ezerrel) nem ismertük ám mi sem az adventi koszorút! Majd csak mikor kezdett divatba jönni, akkor láttam ilyet, már felnőtt koromban.

    Ami most van nekem, az kb.20-22 éves. A zöme toboz, van egy-két szolid kicsi virág rajta, arany masnik/golyók a gyertyák tövénél, meg egy kis műfenyő rész, de nem giccses...nagyon szeretem és a családom is :) mindig meggybordó/piros gyertyát veszek rá, nem tudom miért, de ezt favorizálom.

    VálaszTörlés
  2. Nekem nem egyszer jutott már eszembe, hogy mi történne, ha egy varázsütésre a mai fiatalokat visszavarázsolnánk 3 napra a mi gyerekkorunkba ? Szerintem visítva követelnék vissza az "életüket" - mi meg jót mosolyognánk rajtuk és talán örömmel nézegetnénk azt, ami a múltunkat igenis széppé tette....
    Én már afelé közeledem, hogy felteszem a kérdést magamnak: érdemes/kell még nekem (=egymagamnak!) karácsonyfát díszíteni/állítani ? Aztán egy hét múlva leszedni ? Nem tudom, meddig csinálom még. Most már felhoztam a pincéből, valószínű idén még fel is fogom díszíteni...

    VálaszTörlés
  3. Persze, hogy fel fogod díszíteni még jövőre is, meg azután is, meg azután is!!!! Az én Anyukám 82. éves és meg sem fordul a fejében, hogy csöppnyi fenyőjét ne állítaná fel a szobában :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És az Édesanyádhoz se megy senki - miképp hozzám ? (Persze, tudom, nem ez a helyzet nálatok...)
      De nálunk valahogy az "lett a divat" - hogy (legalábbis egyelőre) még én megyek mindenkihez. Ez az egyszerűbb - részben persze a kicsi gyerekek miatt.
      Szóval csak ezért írtam...

      Törlés