2019. december 21., szombat

Idén december 22 lesz az év legrövidebb napja

A téli napforduló december 20, vagy december 21, vagy december 22. Idén 22-én fordul az év.

Ez egyben a csillagászati tél kezdete az északi féltekén, mert a meteorológiai tél már december 1-én elkezdődött. (Legalábbis papíron, mert a valóságban a jelenlegi időjárásnak semmi köze a "megszokott" télhez...)
A Nap ereje az őszi napéj-egyenlőség óta egyre gyengül, elerőtlenedik. Úgy néz ki, hogy a világban a sötétség győz. Ez az év legrövidebb napja, most éri el a Nap a Baktérítőt, itt fordul meg, fénye napról napra erősebb lesz, legyőzi a sötétséget.

Jóllehet a naptárban egész 21-e úgy szerepel, mint a téli napforduló napja, a valóságban ez az esemény csupán egy pillanat: amikor a Nap sugarai a Baktérítő fölött delelnek 90 fokos szögben. A Föld forgástengelyének ferdesége miatt az északi félteke téli napfordulója és a déli félteke nyári napfordulója nem esik egybe, pár perc eltérés várható a delelési magasságban.






A téli napforduló a „sol invictus” – a legyőzhetetlen Nap ünnepe, hiszen ekkor van az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája – innentől kezdve újra nő a fény a világban, tehát a fényesség, a világosság újra erősödőben van, legyőzi a sötétséget.

A téli napforduló tiszteletének első nyomaira már az i. e. 17-ból való régészeti leletek utalnak. Ezen két nyolcágú csillag ábrázolja a Nap születését, és a mezopotámiai Nippur romjai között találták meg.
Az I. e. 11. századból Egyiptomból származik egy vázlat, ahol is hieroglifák elmagyaráznak egy rajzot, ahol egy alak guggol, háta mögött pedig csillagképeket láthatunk. Ez a téli napfordulót ábrázolja.
A görögök Dionüszosz újjászületését ünnepelték.

Jelképe gyakran egy öreg férfi prémes bőrruhában, derekán bőröv, rajta 12 csillag, övcsatját pedig a Bak asztrológiai jele díszíti. Jobb oldalán (bak)kecske, baljában földgömböt ábrázolnak, amit csak negyedrészében (a három téli hónapot) világít meg a fény.
Télhez tartozik az elemek közül a víz, égtája Észak, napszaka az éj, színe fekete.





Bevallom, én innen kezdem számolgatni, hogy mikor is kezd végre kora reggel világosodni, és mindig oda lyukadok, hogy nagyon messze van az még...akkor is, ha mától rövidül az éjszaka sötétje.













2 megjegyzés:

  1. Jó kis összefoglaló volt köszönet érte. Éppen a hétvégén beszélgettünk mi is róla a feleségemmel. Úgy látszik mindannyian nagyon várjuk a hosszabb nappalokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, miért van az embernek olyan érzése, hogy az egész nap is rövidebb ilyenkor, mint nyáron, pedig hát a 24 óra most is 24 óra. De nagyon csalós az, hogy a 24-ből mennyi világos és mennyi sötét.

      Törlés